Zichtbare wereld / Onzichtbare wereld

Zoals er geen leven in de gewone zin mogelijk is zonder de dood, zo is geen werkelijk begrip van de zichtbare wereld mogelijk zonder inzicht in het bovenzinnelijke. Alle kennis van het zichtbare moet steeds weer in het onzichtbare onderduiken om zich te kunnen ontwikkelen. Zo wordt duidelijk dat de kennis van de openbare werkelijkheid pas leven krijgt door de wetenschap van het bovenzinnelijke; deze verzwakt het leven nooit wanneer ze in haar ware gestalte opduikt; ze versterkt het en maakt het steeds weer fris en gezond, wanneer het, op zichzelf aangewezen, zwak en ziek is geworden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS (bladzijde 81-82)

Nederlandstalige bron: De wetenschap van de geheimen der ziel / Slaap en dood (blz. 48)

Vertaald door Wijnand Mees

Rudolf Steiner / Werken en voordrachten

© 1998 Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

Tweede druk 2004 / Derde druk 2011 / Vierde druk 2019

748x1200

13 gedachtes over “Zichtbare wereld / Onzichtbare wereld

 1. Bernard

  Dit citaat is zeer van toepassing op de huidige tijdsperiode van klimaatcrisis, oorlog in Oekraïne, boerenopstand, etc. Er ‘is geen werkelijk begrip van de zichtbare wereld mogelijk zonder inzicht in het bovenzinnelijke’.
  Ik hoop dat we daar doorheen kunnen kijken en inzicht in de bovenzinnelijke realiteit kunnen ontwikkelen!

  1. B

   De bovenzinnelijke of kosmische uitleg van de gebeurtenissen.
   Ik denk dat de mate van inzicht in het bovenzinnelijke evenredig is aan de mate van zelfkennis.

 2. Haike

  In zijn ware gestalte opduikt….

  Houdt dat in, dat als het niet in zijn ware gestalte opduikt, er sprake is van ziekte bij de mens?

  1. Ja, ik las GA13, dat wel het Opus Magnum van Steiner genoemd kan worden, voor het eerst toen ik 19 jaar was. In de vertaling van Frits Wilmar. Jaren later heb ik het nog wel eens gelezen. En nu ben ik weer begonnen in de vertaling van Wijnand Mees. Ik ontdek steeds weer wat nieuws waar ik voorheen blijkbaar overheen heb gelezen of gewoon vergeten ben.

 3. B

  Ik denk aan het menselijk lichaam, wat er aan de buitenkant waarneembaar is en hoe klachten verholpen kunnen worden dankzij de wetenschap over de binnenkant, het ‘onzichtbare’ gedeelte.

  Aan alles wat groeit en bloeit, hoe er een zichtbaar gedeelte is en een even belangrijk gedeelte onder de grond of onder water zit.

  Aan een kind dat kant en klaar geboren wordt maar tot dat moment onzichtbaar was, maar al zo aanwezig.

  Alles wat leeft zit zo in elkaar, er is een zichtbaar en een onzichtbaar stuk, een bewustzijn en een onderbewustzijn.

  Dus dan zegt mijn logica: dan kan het niet anders dan dat wij allemaal de uiterlijke manifestatie zijn van een innerlijke wereld, de onzichtbare wereld.
  Dan denken wij dat we weten wat we zijn maar als we nog beter nadenken, weten we dan dat we er nog geen flauw benul van hebben wie we werkelijk zijn.

 4. Bernard

  Het besef over wie je bent, krijg je niet door beter nadenken, maar door je innerlijke verhouding met de wereld om je heen en met je biografische geschiedenis van dit leven. Bij mij is het een diep innerlijk besef, dat lijkt of het gevoelsmatig in mijn borstgebied plaatsvindt.

  1. B

   wat ik eigenlijk bedoelde Bernard is dat niemand weet wat er zich in het onderbewustzijn afspeelt, terwijl we wel weten dat dat onderbewustzijn direct in contact staat met ons bewustzijn en er constant invloed op heeft en vice versa

 5. B

  Je hart. Supermooi. Fijn ook dat je ‘weet wie je bent’.
  Voor dit leven weet ik ook hoe ik heet, mijn levenswandel, de hele ontwikkeling,waar ik nu sta, etc.
  Toch vraag ik me nog steeds af waarom ik geboren ben, welke weg of toestanden daaraan vooraf zijn gegaan, ik heb wel het gevoel dat ik dat toendertijd heel goed wist, maar nu weet ik dat niet meer. Maar gelukkig (en hopelijk) heb ik nog even….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s