Juiste gevoelens jegens de doden

We ontwikkelen de juiste gevoelens jegens de doden als we ons ervan bewust zijn dat hun geestelijke blik – als ik die uitdrukking mag gebruiken -, hun krachten op ons gericht zijn, ze stromen in onze krachten, ze kijken naar ons, ze handelen in ons.

Bron: Rudolf Steiner – GA 154 – Wie erwirbt man sich Verständnis für die geistige Welt? – Parijs, 25 mei 1914 (blz. 88)   

41+1VKSocWL

44 gedachtes over “Juiste gevoelens jegens de doden

  1. B

   nee, maar omdat we in een systeem leven waar in kunstmatige intelligentie de groeiende overhand heeft, wordt ons denken daar wel mede door beinvloed.
   Kunstmatige intelligentie slaat ons gedrag ook op, en speelt daar doelgericht op in.
   Zelfde methode of patroon.

  2. henri

   Vergeet ook niet dat AI , door de mens zelf gerprogrammeerd is , en werkt met elementale wezens vnl ahrimanische wezens die in de techniek gekomen zijn en de mens beinvloeden kunnen , er is interactie tussen de machine en de mens , zodus erg gevaarlijk , net zoals doden die blijven hangen tot spoken en spectren worden , poltergeist !!!

   1. Haike

    Dat is natuurlijk zo, daar valt geen spelt tussen te krijgen, maar daarmee blijft nog steeds overeind staan dat de materie ondergeschikt is aan de Geest, als je dat principe doorziet en kan toepassen is de kans gering dat je ondergeschikt raakt..

    Wordt het daardoor gemakkelijk? Ik denk het niet, maar Ahriman en kompanen in je bewustzijn hebben helpt veel.

   2. B

    sorry Heike, maar iedere gedachte en activiteit via internet wordt opgeslagen in gigantische data banken.
    Hoe wij bewegen, wat we kopen, wat we doen, zeggen, met wie we in contact staan, onze familie, ons werk, ons dna, onze agenda, ons banksaldo, en bij inmiddels velen ook nog hun hele conditie (maar dat laatste gelooft niet iedereen).
    In elk geval denk ik dat het niet realistisch is om te denken dat we daar niet ondergeschikt aan zijn.
    Kunstmatige intelligentie lijkt mij een groeiende supermacht over de materie, en ik vraag me af of we dat in materieel opzicht tegen kunnen houden. We zijn hierin volledig afhankelijk van wat de meerderheid doet. Oftewel overgeleverd aan elkaar. Wat ik op een vreemde manier een bepaalde schoonheid en vrijheid vind hebben.
    Het hart kan AI namelijk niet kopieren, het hart hoort bij de mens.

   3. Haike

    Nou.. dat is een tamelijk ongeloofwaardig beeld wat je schetst.

    Ik heb namelijk geen FB, Instagram, Twitter WhatsApp. Alleen een internet abonnement, en een e-mail adres. Kom ik op een site dan zet ik daar alle niet relevante cookies uit, ik heb Adblock op mijn browser en Ghostery en als ik op mijn fietsje door de stad fiets staat de WIFI op mijn Phone uit en F-secure aan. Die laatste word ook door mijn provider aanbevolen. en ik zit niet bij zomaar een provider, ik betaal misschien iets meer dan gemiddeld, maar daar krijg ik een uitstekend beveiliging voor terug. Heb ook geen Spotify, want die willen ook van alles van je weten.

    Dus het kan wel, je moet er alleen wel wat voor doen.

    “Nee” zeggen tegen een aantal zaken. En ja, ik post hier onder mijn werkelijke naam en hier is het een plek waar ze me kunnen traceren. Ik verschuil me nergens achter. Dat is een risico, maar zonder risico lopen kom ik niet verder in mijn ontwikkeling.

    Dus ik denk dat Mark Suikerberg weinig van me weet, en das ook nergens goed voor. Daarnaast denk ik ook dat hij niet echt in mijn persoon geïnteresseerd is.

   4. B

    maar je ziet dat we waargenomen worden, en gemanipuleerd door de reguliere media, of eigenlijk alle media inmiddels je weet niet meer wie aan welke kant staat dus je kunt alleen nog maar je hart laten spreken en doorleven met tegenwoordigheid van geest, als een soort boeddha gematigd leven en je innerlijke rust bewaren en zoveel mogelijk in je secret garden zonder wifi vertoeven om zo het juiste onderscheid te kunnen blijven maken tussen de echte en de virtuele wereld.

   5. B

    digitalisering sust mensen in slaap terwijl ze denken dat ze wakker worden.
    digitalisering werkt hypnotiserend
    Ik zou de meesten weleens willen zien als het internet op grote schaal uit zou vallen
    Daar zou de mens pas echt weer zichtbaar worden, tevoorschijn komen.
    Ik droom van een wereld zonder internet

   6. Haike

    Huh?? Lees ik dat goed??

    Waarom post je dan hier zoveel? Want dat is geen bijdrage aan een wereld zonder internet. Je handelen is dan gewoon tegenovergesteld aan wat je schrijft.
    Hou je je dan werkelijk bezig met de inhouden van de thema’s?

   7. Haike

    Dat klopt. Maar jouw wel, en ik krijg niet de indruk dat je beseft dat een dergelijk schrijven en tegenovergesteld handelen bevreemding opwekken…

   8. B

    Het bevreemdt mij ook; hoe een wildvreemde op internet mijn handelen denkt te kunnen beoordelen.

   9. Haike

    Dat kan ik me goed voorstellen, daar ik nou niet de indruk van je krijg dat je zelf in de gaten hebt hoe je functioneert en overkomt…

 1. Martine

  We ontwikkelen de juiste gevoelens jegens de doden als we ons ervan bewust zijn dat hun geestelijke blik – als ik die uitdrukking mag gebruiken -, hun krachten op ons gericht zijn, ze stromen in onze krachten, ze kijken naar ons, ze handelen in ons.,
  beste met voorgaande post heb ik een bedenking, wat als deze krachten niet zo positief zijn en doelbewust, misschien goed bedoeld, maar toch zeer nefast zijn ?
  dank, Martine

  1. Steiner bedoelt hier dat we bewustzijn zouden moeten ontwikkelen van de werkingen die van de doden kunnen uitgaan. Dat er zowel goede en ook kwade werkingen van de doden uitgaan, daar heeft hij het hier niet over. Dus als de krachten van de doden niet positief zijn, moeten we ook daarvoor op onze hoede zijn. Hoewel de meeste mensen en ook ikzelf zo goed als niets van de werkingen van doden opmerk, is het toch heel goed dat we er weet van hebben en er rekening mee houden.

   1. B

    maar goed Haike, jij bent dus van mening dat kunstmatige intelligentie ons niet kan zien of ‘begeistigen’ of hoe je het ook zegt, en ik vind dat naief
    lets agree to disagree

   2. Haike

    Als de gedachteis dat de Geest sterker is dan de materie, dan kan kunstmatige intelligentie nooit de mens beheersen, tenzij die zich tot kasplantje laat reduceren, en dat laatste ben ik niet van plan.

   3. B

    zo zet je de mens als lijdend voorwerp neer.
    Ik denk juist dat we zelf het onderscheid moeten leren maken tussen de geesten.

 2. Anton

  ANTON
  De doden zijn niet dood.De doden hebben de levenden nodig.De brug, vanuit de aardse positie
  van de mens, moet door de mens worden geslagen.Het is denk ik een soort immaterieel pad
  dat de doden gaan om de mens te kunnen bereiken,,,

  1. Haike

   Een mens die sterft gaat niet dood. Hij/Zij verlaat het fysieke lichaam en gaat naar Huis Hij zet zijn leven zonder fysiek lichaam voort.
   Dat maakt dat hij ook instaat is om op de nog geïncarneerden mensen in te werken. De vergelijking met kunstmatig intelligentie slaat dan ook nergens op, raakt kant nog wal en is zoals al eerder opgemerkt, nefast.

   Zoals Novalis het al zei: Wo gehn wir denn hin? Immer nach Hause.

   1. B

    ik vind van wel, je kunt het vergelijken met een overledene die de aarde niet wil verlaten. Door verslaving, of een andere vorm van afhankelijkheid.

   2. Haike

    Stroes,

    Ik heb je al eens eerder geschreven dat het je volledig vrij staat er zo over te denken als je wilt. Ik ben een grote voorstander van de vrijheid van meningsuiting.

    Of je met die vrije mening de waarheid recht doet is een andere zaak, dat kan zelfs zover gaan dat dat funest voor de waarheid gaat werken.

   3. B

    ik denk dat zielen aan de andere kant niet opeens engelen zijn ofzo, ze zijn gewoon nog wie ze zijn

   4. Haike

    Juist!!

    Daarom hebben ze ook daar een levende intelligentie, en niet een kunstmatige.

   5. B

    typerend trouwens, dat je er Stroes boven zet.
    Zal ik dit scharen onder klikken, of onder stookgedrag?
    Hier laat ik het bij.

   6. Haike

    Met je vraag geef je toe dat je Stroes bent, anders had je de vraag niet hoeven te stellen.
    En waar moet ik het volgende onder scharen: Weggaan en dan maar onder de letter B sneaky terug komen? en denken dat het toch niet opgemerkt wordt en je iedereen zand in de ogen kan smeren of beduvelen? Kan je blijkbaar niks schelen. Maar in mijn belevenis verdient het geen schoonheidsprijs.

    Overigens wist ik al een poosje heel zeker dat je dezelfde bent als Stroes lang voor ik het ter berde bracht.

   7. B

    waar een mens zich druk om kan maken….
    ik hou me liever bezig met de inhouden van de thema’s als je het niet erg vindt.

 3. Anton van Rooijen

  OPROEP: NATIONALE CITATEN ONTMOETINGSDAG

  Vooral de laatste weken bespeur ik een flinke toename van reacties per citaat (hoor en wederhoor e.d.)
  Dat is heel verheugend omdat hier het intermenselijke kontakt tevoorschijn komt.
  Antroposofie komt hier tot leven,het met elkaar communiceren:te Ontmoeten.

  Ik denk dat een jaarlijkse ONTMOETINGSDAG hierop een waardevolle aanvulling kan zijn op het onvolprezen werk dat ons aller Ridzerd van Dijk voor ons sedert jaar en dag met zoveel toewijding verzorgt.
  Mijn voorstel is om elkaar bv een keer per jaar te ontmoeten tijdens een LANDELIJKE
  CITATEN-ONTMOETINGSDAG.

  Het programma voor een dergelijke dag kan op velerlei manieren worden ingevuld.Ik denk
  dat deze Ontmoetingsdag een rijk geschrakeerd plateau kan bieden,dat tevens een nieuwe impuls kan zijn en geven in de huidige snel veranderende samenleving, nu en in de toekomst.

  Deze eerste oproep is in eerste instantie een peiling onder de Citaten-lezers.
  Ik nodig alle Citaten-lezers uit een korte reactie in te sturen,waarbij eveneens suggesties zeer
  welkom zijn!

  Anton

  1. Sorry Anton, het kan zeker wel leuk en waardevol zijn om eens wat geestverwanten te ontmoeten, maar ik voel er niet veel voor. Evengoed wel een mooi initiatief van je en bedankt voor je complimenten en waardering voor de citaten.

   1. Heel aardig Anton, maar je bemerkt al, dat hier geen enkele reactie op komt. Sowieso reageren mensen vaak op wat je schrijft ook niet op.

  2. B

   Ik had het wel gelezen maar ook nog niet gereageerd. Wel een leuk, enthousiast voorstel, maar ik sta zelf nooit vooraan in de rij bij dat soort dingen.
   Toch vond ik je voorstel een positieve bekrachting voor het open gesprek, waarvoor dank

  3. Heb eens zo’n meeting eens meegemaakt bij een politiek platform. Op zich was dat wel aardig, maar verder ging iedereen uiteraard zijn eigen weg. Voor mij hoeft dit ook niet zo, maar ik begrijp het verlangen goed Anton.

 4. Anton van Rooijen

  ANTON
  Dank voor je reactie Ridzerd.Ik ben je wel een verontschuldiging schuldig,omdat ik eigenlijk
  als eerste stap,de vraag aan jou had moeten voorleggen of je wel of niet voor een
  LANDELIJKE CITATENDAG voelt.Ik eindig hier ook met een SORRY.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s