Denken / Helderziendheid

Als we de missie van de geesteswetenschap begrijpen, dan weten we dat de zielen die in de huidige tijd denken, tot denken in staat zijn doordat de helderziendheid van vroegere tijden is teruggedrongen. Als er mensen verschijnen die vanzelf helderziend zijn, die het niet hebben verworven, dan moeten we in hen mensen zien die in een vroeger stadium zijn achtergebleven en die tegenwoordig in een spirituele vereniging eerder zouden moeten worden beschermd en verzorgd in plaats van dat men ze als bijzonder volkomen zou kunnen beschouwen.

Het is een verkeerd oordeel als iemand zou zeggen: Dat is iemand bij wie de helderziende krachten oplichten, hij is een bijzonder gerijpte ziel, hij heeft bijzonder hoge incarnaties doorgemaakt. – Zo’n persoon, die als door een  natuurlijke gave helderziende krachten heeft, die heeft veel minder doorgemaakt dan degene die vandaag de dag een denker is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 154 – Wie  erwirbt  man  sich  Verständnis für  die  geistige  Welt? – Bazel, 5 mei 1914 (bladzijde 61-62)

41+1VKSocWL

Eerder geplaatst op 14 maart 2020

28 gedachtes over “Denken / Helderziendheid

 1. Maria-Leonie

  Ik neem aan, dat het hier over mediums gaat? Je hebt daarnaast ook mensen, zoals ook Rudolf Steiner, die al vroeg helderziende waarnemingen hebben en daarbij een helder denken. Het zal wel niet zo rechtlijnig zijn zoals in dit citaat beschreven. 

   1. Haike

    Als je denkt dat de Antroposofie tot de zwevende sector behoort, heb je een punt. Maar zowel in de Antroposofie als de Christengemeenschap lopen er best een grote groep rond die gewoon een wetenschappelijke studie hebben afgerond.
    Zo is de huidige bewindsdrager in de Nederlandse Christengemeenschap kernfysicus.

    Alle antroposofisch werkende artsen hebben gewoon eerst de studie geneeskunde gestuurd aan de universiteit en hun bul gehaald pas daarna worden ze toegelaten tot de opleiding antroposofisch arts.

    Mijn oude antroposofische huisarts heeft jaren lang de huisartsen opleiding verzorgd aan de VU in Amsterdam. Die was echt niet aangenomen als ze dachten dat het een zwever is..

    Dus iets genuanceerder mag wel… daarnaast moeten we oppassen dat we het kind niet met het badwater weggooien.

   2. Mijn antroposofisch huisarts is Dr. (Thomas) Garber te Rotterdam. Ga zelden naar een dokter. Afgelopen dinsdag bezocht ik toch een keer Therapeuticum Helianth vanwege (hevige) pijn aan mijn benen en vooral knieën die ’s nachts en bij andere slaapmomenten, draai nacht- en dagdiensten, ‘op slot’ gaan, waardoor ik onvoldoende aan weldadige slaap toekom (en zo herstelkrachten moet ontberen). Garbe was naar een congres en heeft daaropvolgend een paar weken vakantie. Daarom nam dr, Lee, een Chinese arts zijn dienst in het therapeuticum waar. Dat deed ze prima naar mijn idee, stelde een paar belangrijke zake aan die ledematen vast en heeft er een bloedonderzoek aan gekoppeld. Zij is geen antroposofisch arts, maar toonde zich wel doortastend en oplettend. Komende maandag laat ik bloed afnemen en de maandag daarna maak ik kennis met dr. (Edmond) Schoorel, die dan de artsenpraktijk van dr. Garbe even waarneemt. Ben benieuwd. Ga in ieder geval weer heel regelmatig fietsen, huur vanaf aanstaande maandag een swapfiets voor de duur van een jaar en ben ook van plan om weer baantjes te gaan trekken in het plaatselijke 50 meter zwembad.

   3. Herstel. De dokter die mij momenteel behandeld en die ik afgelopen woensdag (vervroegd) consulteerde is Bemmie Schorer, twee keer per week werkzaam bij Therapeuticum Helianth (Rotterdam) en tevens verbonden aan Sterre der Zee – Antroposofisch Medisch Centrum. (Den Haag).
    En wat ik nog kwijt wil beste mensen, wat vond ik de demonstratie te Den Haag vandaag van de huisartsen en doktersassistenten geweldig!

   1. Oei, dat zou weer pijnlijk zijn! Wat een blindgangers… Een mens begaat wat misstappen bij zijn levenswandel. Tot in taalgebruik en voorstellingsvermogen toe: het letterlijke en figuurlijke. Dagelijks ga ik al genoeg met schorem, schorriemorrie om. ‘k Hoef alleen maar in de spiegel te kijken. Bij nader inzien valt het soms mee. Wat zelfspot kan ook geen kwaad.

   2. Maria-Leonie

    Humor in de het spirituele is soms ver te zoeken terwijl het zo heerlijk is om flink te kunnen lachen. Rudolf Steiner verstond deze kunst heel goed.

 2. henri

  Bij Rudolf Steiner is het niet zo ineens gekomen , zoals bij mediums , die visionaire toestanden en mediamieke openbaringen beleven . De helderziendheid is bij mediums niet boven-zintuiglijk , maar beneden -zintuiglijk en daarom volledig afhankelijk van het lichaam en het beleven van de buitenwereld . Het gewone waarnemen en het wilsbeleven staat immers op de grens tussen lichaam en de buitenwereld .

  Het denken echter kan daarbuiten onafhankelijk van het lichaam een zielenactiviteit ontplooien .Bij deze bovenzintuiglijke waarnemingen met het zuivere denken , zoals bij Steiner het geval was , maakt het denken zich volledig los van het lichaam , en uit het beleven van deze boven-zinnelijke zielenactviteit kan dan een bovenzinneijk kennen voortvloeien .

  Daarbij komt nog dat Steiner zelfstandig zijn eigen inwijdingsweg heeft doorlopen , enwel op een nieuwe manier langs zuiver innerlijke meditatieve weg , die bij het huidige Michaeltijdperk past en los staat van bijvoorbeeld uiterlijke maatregelen , die uit de tradities voortkomen van de Oude Mysterieen . En rond 1899 heeft hij alsook een persoonlijke ontmoeting met Christus in de geestelijke wereld .

  1. Dank je Henri, dit was mij wel duidelijk. Ik wilde geen vergelijking trekken met een grote geest als Rudolf Steiner! Ik doelde op een vorm van helderziende zijn die niets te maken heeft met de vele zwevers op dit gebied.Het lijkt mij ook geen doel op zich om dat na streven.Het vormt zich kennelijk als vanzelf als je de weg tot bewustwording gaat.Dat is ook wat Rudolf Steiner zelf erover gezegd heeft,

 3. Steiner heeft over dit onderwerp onder andere opgemerkt dat in beginsel ieder mens spirituele ervaringen heeft, maar die zich vaak niet bewust wordt of verdringt of überhaupt verkeerd begrijpt. Maar dat mag en moet worden onderscheiden van een moeizaam en delicaat pad van verlichting en inwijding.

   1. Maria-Leonie

    John ” dat leven op zich” dat spreekt mij zeer aan ! deze weg is niet zonder kleerscheuren te gaan en mensen die roepen” je bent er al? Mijn hemel, dat is zo naïef gedacht. Ik wil je nog het beste wensen John, met je gezondheid 👍

   2. Dit tekstcitaat is van bladzijde 67 van het geschrift De weg tot inzicht in hogere werelden, Maria-Leonie. Dank je voor de beste wensen voor mijn gezondheid. Mijn pijn-zin (zintuig voor organen en lichaamsprocessen die nadere zorg behoeven) draait ‘overuren’. Letterlijk pijnlijk, maar ik leer er veel van. Stel me zeer actief op.

 4. B

  Ik moet denken aan het verschil tussen een kind dat in een rijk nest geboren is en bij wie veel is aangereikt, het beste van het beste, en een kind dat even intelligent is, maar dat zich onder minder goede omstandigheden moet ontwikkelen.
  Als deze beide kinderen op een dag ieder langs verschillende wegen op dezelfde hoge positie uitkomen, welke van de twee moet dan meer beschermd en verzorgd of beter gezegd in de gaten gehouden worden?

 5. B

  Maar hij zegt dus eigenlijk dat iemand die over een gave beschikt, daar eerst goed mee om moet leren gaan?
  Klinkt eigenlijk heel logisch.
  Zo iemand zou een prooi zijn voor misbruik, als een pc zonder firewall.

  1. B

   ik zou haast zeggen dat bij helderziendheid net als bij gezondheid een zekere immuniteit moet worden ontwikkeld om gezond/beschermd te kunnen blijven.

   1. B

    zou dat trouwens kunnen betekenen dat als bij mensen het immuunsysteem verstoord is of wordt, dat daarmee automatisch hun bewustzijn zal afnemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s