Veranderende interesses

We moeten er altijd aan denken dat we door onze occulte ontwikkeling anders worden dan andere mensen. Onze interesses veranderen, en men kan vaak de klacht van esoterici horen dat ze de interesse in veel dingen waarin ze eerder wel geïnteresseerd waren, voelen afnemen en dat een innerlijke verveeldheid en leegte (Duits: Öde  und  Leere) in hen opkomt. 

Dit is echter een normale en snel voorbijgaande toestand. En de leegte van de ziel zal spoedig worden gevuld met interesses die de andere honderd-, ja duizendvoudig zullen vervangen. Niettemin moeten we de verbinding met de andere mensen, met de interesses die ons vroeger vervulden, niet opgeven. En bovenal moeten we van andere mensen niet verlangen dat ze hun interessesfeer veranderen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266b – Aus  den  Inhalten der  esoterischen  Stunden/ Gedächtnisaufzeichnungen von  Teilnehmern – Band  II:  1910  – 1912 – Kristiana, 20 juni 1910 (bladzijde 64)

Eerer geplaatst op 14 nvember 2019  (2 reacties)

Advertentie

13 gedachtes over “Veranderende interesses

 1. Deze was ik nog niet bij Steiner tegengekomen die afname van interesse in de dingen! Desinteresse ervaar ik iedere dag en vanaf dat ik kind was, daardoor was ik zeer geïnteresseerd in de motieven die mensen deed voortgaan. Zo heb ik op een dag als kind aan de buurvrouw gevraagd “ in bijzijn van mijn moeder” waarom ze bij ons de koffielepeltjes meenam? Mijn vraag werd gesteld uit pure interesse naar het waarom, maar als beloning ontving een fikse draai om mijn oren.
  Een kind in mijn klas was reuze knap en wat bewonderen ik haar, want als je zo knap was, moest je toch gelukkig zijn. Op een dag ontving ze een acht voor haar opstel en barste ze in snikken uit. Die heb ik toen ook maar afgestreept.
  Zingeving en leegte…zijn thema’s in het leven die maar doorgaan en waar ieder mens een Parsifal is in zijn queeste! Uiteindelijk ligt deze in je zelf, in die lege ruimte.

 2. B

  Ik ken het wel, dat gevoel van leegte of verveling.
  Toch besef ik steeds meer dat het een luxe is dat ik me dat gevoel kan veroorloven.

  1. B

   En vanuit dat besef verandert de leegte en verveling dan in het genieten van die ruimte om het leven waar te nemen. Momenten van meditatie, niet in stilte op een matje of teruggetrokken, maar in iedere situatie waarin je die leegte gaat ervaren als een ruimte.

   1. Dat luxe gevoel: de tijd waarin alles kan ontstaan, is een cadeau.
    En prachtig als je dat in iedere situatie kan en mag ervaren!

 3. henri

  Ik zou zeggen dat het wegvallen van die vroegere interesses enerzijds te maken hebben omdat deze geen enkel spirituele toevoeging gaven of inhielden en daardoor nu als meer iets zinloos voorkomen . De vrijgekomen leegte geeft tijd en zin om te reflecteren over het leven , een soort van terugblik zou men het kunnen heten maar ook vooral om te reflecteren over de occulte inhouden die men tot zich genomen heeft en dezen op een organische of door een gemetamorfoseerd denken te verwerken .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s