Zintuiglijke waarneming / Bovenzintuiglijke waarneming

Het bewust zijn van de wereld om ons heen hangt af van welke capaciteiten en organen we hebben om ze waar te nemen. Als we andere organen zouden hebben, dan zou de wereld voor ons totaal anders zijn. Als de mens bijvoorbeeld geen ogen zou hebben om het licht te zien, maar een orgaan waardoor hij bijvoorbeeld de elektriciteit zou kunnen waarnemen, dan zou hij deze ruimte niet als helder en licht waarnemen, maar hij zou in de draden die in de kamer zijn de elektriciteit zien stromen; dan zou hij het overal zien trillen, flitsen en stromen. Wat we onze wereld noemen, is dus afhankelijk van onze zintuigen. 

Evenzo is de astrale wereld niets anders dan een som van verschijnselen die de mens om hem heen ervaart wanneer hij gescheiden is van zijn fysieke lichaam en etherlichaam, en hij de krachten in hem kan gebruiken om waar te nemen van wat hij anders niet kan zien. Dat is ook het geval wanneer hij het fysieke lichaam en het etherische lichaam heeft afgelegd (bij de dood). De waarnemingsorganen voor de astrale wereld zijn de organen van het astrale lichaam, analoog aan de zintuigen voor het fysieke lichaam.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 19 juni 1907 (bladzijde 48)

Eerder geplaatst op 25 september 2019  (9 reacties)

14 gedachtes over “Zintuiglijke waarneming / Bovenzintuiglijke waarneming

 1. Bernard

  Maar als je geen ogen hebt, zou je dan in de draden die in de kamer zijn de elektriciteit zien stromen en overal zien trillen, flitsen en stromen? Zo accuraat lijkt mij deze uitspraak niet . . . . Of misschien is de vertaling niet correct . . .

 2. Steiner spreekt over ‘andere organen’. Hij bedoelt niet dat je de elektrische stromen enzovoort zou waarnemen als je geen ogen hebt. Of een mens nu wel of geen ogen heeft, maakt daarbij helemaal niet uit. Hij zou alleen andere organen, oftewel andere “ogen” moeten hebben om die stromingen, flitsen enz. te kunnen waarnemen.

 3. ‘Beide soorten waarnemingsorganen’ is hier categoriaal bedoeld: zintuigen voor (1) een zintuigelijke en (2) een bovenzinnelijke werkelijkheid, zoals de trefwoorden in de titel al aangeven.
  Verder kan de term ‘zien’ in het dagelijks taalgebruik worden gebruikt als synoniem voor ‘waarnemen’. Waarnemen omvat meer dan alleen ‘zien met de ogen’. In dit geval is ‘zien’ overdrachtelijk bedoelt.
  Neem voorts het mechanisch waarnemen van bijvoorbeeld infraroodstraling. Dat ligt buiten het bereik van de zintuigen waarover een mens beschikt, hij heeft er geen zintuig voor, maar ze bestaan wel. De werking ervan wordt door de mens ergens toch bespeurd of ontdekt. Daarom breidt hij een arsenaal aan waarnemingsinstrumenten voor de zintuiglijke wereld technisch uit om het toch in ‘zicht’ te krijgen.
  Een ander Steiner citaat biedt vergelijkingsmateriaal, zie deze LinkedIn pagina.

 4. B

  Het interessantste aan dit citaat vind ik dat we eruit kunnen concluderen dat ieder mens een unieke werkelijkheid waarneemt.
  En er in die zin geen gelijk bestaat.

  1. henri

   Ja , maar om de Akasha-kronieken , ook dat zijn boven zintuiglijke waarnemingen om deze te kunnen lezen moet het eenduidig zijn ,hangt af van de graad van ingewijd zijn , en Steiner was daarin ver ontwikkeld . Bij lagere ontwikkeling leest men in de maansfeer en klopt het vaak niet , wel in de Zonnesfeer , het Devachan ..

   1. hhenri

    Waarom ik dit zeg : in niet verre tijd , f missch nu reeds zullen er Ahrimanische scholen om snel helderziend te worden hun intrede doen , men zal daar wel scoren en denken te kunnen waarnemen alshelderziende .Doch , deze mensen zullen toch wel elk iets verschillend waarnemen . Darentegen , degene die de weg bijv van bijv de Rozenkruisers volgen en daaroor ook de Christus in de ware zin beleven zullen wel hetzelfde waarnemen als men hun waarnemingen gaat vergelijken . De enige ware weg is de laatste .

   2. Dat is toch iets waar ik mee worstel. Want als ik bij de de Orde van de Tempeliers ga kijken dan hadden die een geheim wat uit drie delen bestond. Vond een mede broeder dat een andere broeder rijp was voor het eerste deel van dat geheim dan werd dat mondeling overgedragen. Dat eerste deel luide: ‘Christus is één weg’. Dus niet de (enige) weg…

   3. B

    Krishnamurti:
    ‘de waarheid is als een land zonder paden’

    Ik geloof niet dat er maar 1 manier is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s