Geen vreugde en snel moe

Men ziet vaak mensen in het leven, en tegenwoordig zijn ze echt talrijker dan je denkt, die aan niets echt vreugde beleven, die vreselijk snel moe worden, die vroeg verouderen, in ieder geval psychisch verouderen, enzovoort. Men ziet niet duidelijk waar dit uit voortkomt. Het komt voort uit het feit dat het kind in het zesde, zevende, achtste jaar niet op de juiste wijze in schrijven en lezen onderwezen is. 

Wie de mensennatuur kent, weet dat een kind dat op de juiste manier heeft leren lezen, bij wie het niet is ingepropt (Duits: nicht eingepaukt, eingetrichtert worden ist) tot het zevende en achtste jaar, maar die op een juiste, natuurlijke manier heeft leren lezen en schrijven, en het daarom misschien wat later gedaan krijgt, die heeft door deze manier van leren lezen en schrijven een werkelijk goede gift voor het hele leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 298 – Rudolf Steiner in der Waldorfschule – Vorträge und Ansprachen für die Kinder, Eltern und Lehrer in der Waldorfschule Stuttgart 1919-1924 – Stuttgart, 13 januari 1921 (bladzijde 74)

rudolf-steiner-in-der-waldorfschule-155083602

Eerder geplaatst op 7 september 2019  (37 reacties)

Advertentie

11 gedachtes over “Geen vreugde en snel moe

  1. Bernard

    Mijn 3 jaar oudere zusje las me voor en wees met haar vinger bij. Daardoor leerde ik als vanzelfsprekend de betreffende woorden lezen. De juffrouw in de 1e klas van de lagere school was stomverbaasd toen ze mij de eerste leesbeurt gaf.
    Zou dit met mijn psychische gezondheid te maken hebben?

    1. henri

      Ik denk niet openstaan voor het bovenzinnelijke , de geesteswereld , zoals bij degenen die utsluitend de materiele wereld als bestaand beschouwen het geval is .

      1. henri

        Ik las bij Steiner dat bij het verouderen , ons fysiek lichaam wel slijtage ondergaat en meer en meer aftakelt , iets wat normaal is , echter het etherisch lichaam verjongt bij het verouderen . Als wij iets doen daarvoor , namelijk zich wijden aan het bovenzinnelijke en geestelijke , wat voor het etherisch lichaam heel weldadig is , de zieleeigenschappen denken voelen en willen heben invloed op et etherisch lichaam doch als de mens niets doet daarvoor dan krijg je een psychisch verouderen .

      2. B

        Ja ik heb ‘m al. Psychisch verouderen in die zin dat je denkt dat je ouder wordt, terwijl je eigenlijk alleen maar jonger wordt met de jaren. Echte volwassenheid toont een vitale geest.
        Er is ook een enorm verschil onder senioren/ouderen waar te nemen in hoe mensen zich op hogere leeftijd voelen en/of gedragen.
        En ook in hoe mensen met uiterlijkheden omgaan.
        Maar niets is wat het lijkt.
        Want een zestiger of zeventiger kan lenig en sportief zijn, maar als diegene 24/7 bezig is met zijn of haar lichaam vind ik dat op een bepaalde manier ook psychische veroudering.
        Misschien is tegenwoordigheid van geest wel het sleutelwoord. Bewustzijn.
        Bewustzijn kent geen tijd dus ook niet het begrip ‘verouderd’ want het is altijd up to date.

  2. Misschien mag ik er op wijzen dat deze voordracht, eigenlijk een toespraak op een ouderavond van de eerste Freie Waldorfschule, 13 januari 1921, apart is vertaald en uitgekomen onder de titel ‘De wordende mens: een wonder!’. Uitgegeven door Nearchus in de goedkope ABC serie. Zoals wel vaker begrijp je als je de hele toespraak leest, veel beter wat Steiner met bepaalde uitspraken bedoeld. Eigenlijk legt hij hier in kort bestek de uitgangspunten en praktijk van de Freie Waldorfschule uit aan een publiek, de ouders, dat hoegenaamd niets van de achtergrond, de anthroposofie weet. Wonderbaarlijk duidelijk, zonder een woord anthroposofie!

      1. B

        Ja he, de dubbele betekenis
        Verdommen als dommer worden of
        iets verdommen in de zin van het vertikken iets te doen. Vertikken wijst dan weer op tijd; het tikken van de klok.
        Dan nog het verdomme! uit boosheid. Wat dan eigenlijk betekent: ik wil dit niet zien of weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s