Overal waar we zijn, zijn ook de drie werelden

Alleen diegene heeft inzicht in de zichtbare wereld, die ook weet heeft van de andere twee werelden. De drie werelden zijn:

 1. de fysieke wereld, het toneel van alle mensen
 2. de astrale of zielenwereld
 3. de devachanische of geestelijke wereld.

Deze drie werelden zijn niet ruimtelijk van elkaar gescheiden. De dingen van de fysieke wereld, die we waarnemen met de uiterlijke zintuigen, zijn in onze omgeving; maar in dezelfde ruimte met ons is ook de astrale wereld. Evenals in de fysieke wereld leven we ook tegelijk in de twee andere werelden, in de astrale en in de devachanische wereld. Overal waar we zijn, zijn ook de drie werelden. Maar we zien alleen de hogere werelden nog niet, zoals de blinde, die de fysieke wereld niet ziet. Maar wanneer de “zintuigen van de ziel” worden geopend voor de mens, dan verschijnt de nieuwe wereld met de nieuwe eigenschappen en de nieuwe wezens voor hem. Als hij nieuwe waarnemingsorganen krijgt, krijgt hij ook nieuwe fenomenen te zien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 23 augustus 1906 (bladzijde 20-21)

rudolfsteinerlecture2011_07-2013_08_19-08_19_05-utc

Schilderij door David Newbatt

Eerder geplaatst op 20 augustus 2019

Advertentie

16 gedachtes over “Overal waar we zijn, zijn ook de drie werelden

 1. Bernard

  “Als hij nieuwe waarnemingsorganen krijgt, krijgt hij ook nieuwe fenomenen te zien.” – dat ‘zien’ begrijp ik niet. Dat doe je met je ogen, die gericht zijn op de fysieke wereld. Het lijkt me dat daar ‘te ervaren’ zou moeten staan. Of misschien een ander woord, want met nieuwe waarnemingsorganen heb je ook een andere ervaring dan zien, horen, voelen, ruiken of proeven. Heeft Steiner daar wel eens iets over gezegd?

  1. Dit staat er in het Duitse origineel:
   Aber wenn die Seelensinne dem Menschen geöffnet werden, dann tritt die neue Welt mit den neuen Eigenschaften und den neuen Wesenheiten für ihn hervor.
   Het is een subtiele kwestie. Om een enkel voorbeeld te geven: Steiner zei eens dat (helderziende) imaginaties twee- en niet driedimensionaal van aard zijn.

   1. De Duitse vertaling geeft het voor mij beter weer dan eenduidige uitdrukking die men ervoor kan gebruiken in het occulte.

   2. En dan ook die overdrachtelijke termen: helderziend en hellsehend, naast onder andere helderhorend en hellhörig. Je mag daar natuurlijk (1) de chakra’s, (2) een imaginatief, een inspiratief en intuïtief bewustzijn en bovenzinnelijk waarnemen en (3) helderziend en/of ingewijd zijn (zaken niet alleen waarnemen, maar ook begrijpen) bij betrekken.

   3. Bernard

    Maar pas na de zin die jij in het Duits aangeeft, komt in de Nederlandse vertaling de zin: ‘Als hij nieuwe waarnemingsorganen krijgt, krijgt hij ook nieuwe fenomenen te zien.’ Daar heb ik het over. Hoe is deze zin dan in het Duits?

   4. John Wervenbos

    Ja ik zie het. Die zin luidt:

    ‘Bekommt er neue Sinne, bekommt er auch neue Dinge.’

  2. henri

   Er bestaat ook een “geestelijk zien” en daar hoef je geen ogen voor te hebben , het is nog vele malen scherper dan zien met de eigen ogen . Daarom spreekt men van het derde oog of het zesde zintuig ..enz
   Bij de ervaring die ik hier onlangs plaatste heb ik deze hele scherpe en duidelijke beelden ook kunnen “zien” en dat was ook met mijn eigen ogen , dwz men kan ook geestelijk zien met de eigen ogen ….

  3. B

   volgens mij krijg je geen andere waarnemingsorganen maar meer een waarneming die de bestaande organen optimaler gebruikt. Een ruimere blik door een hoger bewustzijn. Klinkt logisch, hoger dus meer uitzicht.
   Dichtbij wordt intensiever en veraf wordt helderder.
   Het is als wakker worden in de ochtend en je ogen open doen. En het is fijn als het licht wordt, alleen bijna iedereen kent het gevoel van aah ik lag nog zo lekker, of ik droomde zo fijn. Dat ochtendhumeur kun je vergelijken met de melancholie die je kan overvallen als je terugdenkt aan de tijd dat je nog zo heerlijk onwetend was.

   1. Overigens is het mijns inziens zeker raadzaam om de antroposofische zintuigleer (twaalf zintuigen) om te beginnen in zijn primaire presentatievorm puur authentiek te leren kennen en bestuderen; dus naar directe aanwijzingen van Rudolf Steiner. In het Nederlands is dat mogelijk met de achtste voordracht uit het boek Algemene menskunde als basis voor de pedagogie.
    Hieronder een youtube filmpje over de twaalf zintuigen, op het web geplaatst door de Christengemeenschap in Ierland. Deze video had ik eerder onderaan mijn blogartikel Belichaming (Weblog Bewustzijnsziel, 9 mei 2022) geplaatst.

 2. Tot slot uit GA 10:
  Over enkele gevolgen van de inwijding
  De structurering van het zielelichaam
  Rudolf Steiner:
  Het behoort tot de principes van iedere ware geestelijke scholing dat wie zich aan die scholing wijdt, dit met zijn volle bewustzijn doet. Hij dient niets te ondernemen, niets te oefenen waarvan hij niet weet welk effect het heeft. Een geestelijk leraar die iemand een raad of een aanwijzing geeft, zal daarbij altijd vermelden wat dit teweegbrengt in het lichaam, de ziel of de geest van degene die naar hogere kennis streeft. Hier zullen enkele gevolgen van de scholing voor de ziel van de leerling worden beschreven. Pas wanneer hij dit soort dingen weet, kan hij volledig bewust de oefeningen doen die leiden tot kennis van bovenzinnelijke werelden. Pas dan is hij werkelijk een leerling op de geestelijke weg. Blindelings zoeken en rondtasten is bij een werkelijke geestelijke scholing volkomen ontoelaatbaar. Wie niet met open ogen zijn scholingsweg wil gaan mag medium worden; tot helderziende in de zin van de geesteswetenschap kan hij het niet brengen.
  […]
  Hoe meer vooruitgang in de ontwikkeling van de ziel wordt geboekt, des te regelmatiger wordt het zieleorganisme opgebouwd. Bij mensen met een onontwikkeld zieleleven is dit zieleorganisme chaotisch, ongestructureerd. Maar ook in zo’n ongestructureerd zieleorganisme kan de helderziende een patroon waarnemen dat zich duidelijk van de omgeving onderscheidt. Dat patroon loopt van het binnenste van het hoofd tot het midden van het fysieke lichaam. Het doet aan als een soort zelfstandig lichaam dat bepaalde organen heeft. De organen die hier voorlopig zullen worden besproken, worden geestelijk waargenomen in de nabijheid van de volgende fysieke lichaamsdelen: het eerste tussen de ogen, het tweede in de buurt van het strottenhoofd, het derde in de hartstreek, het vierde in de buurt van de zogenaamde maagholte, het vijfde en zesde zetelen in het onderlichaam. Deze figuren worden door de beoefenaren van de geesteswetenschap ‘raderen’ (chakra’s) of ook ‘lotusbloemen’ genoemd. Zij heten zo omdat ze lijken op raderen of bloemen; maar natuurlijk moeten we bedenken dat zo’n uitdrukking evenveel betekent als wanneer we spreken van ‘neusvleugels’. Net zoals het hierbij duidelijk is dat het niet echt om ‘vleugels’ gaat, zo zijn ook de uitdrukkingen ‘raderen’ of ‘bloemen’ alleen vergelijkenderwijs bedoeld. Deze ‘lotusbloemen’ zijn nu bij een onontwikkeld mens donker gekleurd en in rust, bewegingloos. Maar bij een helderziende zijn ze in beweging en vol lichtende kleurschakeringen. Ook bij een medium is iets dergelijks het geval, maar op een andere wijze. Daar zal hier niet nader op worden ingegaan. – Wanneer een leerling nu met zijn oefeningen begint, is het eerste resultaat dat de lotusbloemen gaan oplichten; later komen ze in een draaiende beweging. Als dat laatste gebeurt, begint de helderziendheid. Want deze ‘bloemen’ zijn de zintuigen van de ziel. En het draaien drukt uit dat er op bovenzinnelijk gebied wordt waargenomen. Niemand kan iets bovenzinnelijks schouwen voordat zijn astrale zintuigen zich op deze wijze hebben ontwikkeld.

 3. henri

  Ook wel Belangrijk is dat aan het einde vermeld wordt dat :

  [ “De tijd gekomen is waarop het boek de plaats inneemt van de vroegere mondelinge overdracht .Het idee dat naast de inhoud van dit boek nog persoonlijk onderricht nodig is , is maar gedeeltelijk waar …….Maar het is bedrieglijk te denken dat er hoofdzaken zijn , die in dit boek niet te vinden zijn . Ze zjn te vinden , als het boek goed en met name als het VOLLEDIG wordt gelezen . ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s