Dit gevoel dat de mens slechts een mechanisme is, voert de aardse cultuur naar de ondergang     

We moeten geheel onze opvoeding doordringen met het gevoel: de wordende mens staat voor ons, maar hij is de voortzetting van wat zich heeft afgespeeld in de bovenzinnelijke wereld, voordat de mens is geboren of verwekt. […]

En alleen als dat gevoel ons werkelijk doordringt, kunnen we werkelijk onderwijzen. Want gelooft u niet dat dit gevoel onvruchtbaar is! De mens is zo georganiseerd dat hij, met een juist georiënteerd gevoel, zichzelf richtinggevende krachten geeft vanuit deze gevoelens. 

Als u dit gevoel niet verwerft, dat elke mens als een kosmisch raadsel doet aanzien, dan zult u alleen maar het gevoel kunnen krijgen dat u elke mens als een mechanisme beschouwt, en in de vorming van dit gevoel dat de mens slechts een mechanisme is, zou gewoonweg de ondergang van de aardse cultuur liggen. Daarentegen kan de opkomst van de aardse cultuur alleen worden gezocht in de doordringing van onze opvoedingsimpulsen met het gevoel van de kosmische betekenis van de gehele mens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 294 – Erziehungskunst/Methodisch-Didaktisches – Stuttgart, 22 augustus 1919 (bladzijde 33-34)

2nd_rudolf_steiner-1

Eerder geplaatst op 3 augustus 2019  (9 reacties)

Advertentie

19 gedachtes over “Dit gevoel dat de mens slechts een mechanisme is, voert de aardse cultuur naar de ondergang     

 1. B

  Het is ook eigenlijk waanzin om zo’n wat dat betreft goddelijke manifestie als een lichaam, te gaan manipuleren met mRNA alsof het een auto is waar je aan kan sleutelen.

  1. B

   (daarom is antroposofie aanhangen voor mij ook onverenigbaar met het je vrijwillig laten injecteren met mRNA.)
   Iedere antroposoof weet dat genetische manipulatie onethisch is omdat de wetenschap nog lang niet Alwetend is.
   De wetenschap is er om de mensen te dienen, en niet andersom.
   Dezelfde mensen die de hele materie naar hun hand zetten, dragen een boodschap uit die het tegenovergestelde beweert. Ze liegen.
   Maar de onmacht zegeviert, want een materialist doet OOK waar hij of zij in gelooft.

  2. henri

   Daarom lees je in de antroposofie – voor wie tenminste goed kan lezen en dat zijn er niet zo velen – , dat de weg van de mens is gelegen in de zelf -healing , op de manier van het verwerven van deze helende krachten in samengaan door het Christusbeleven inzichten in het overwinnen van de innerlijke zieledood . Nadat de engelen het wezen van de mens verlaten hadden , moest de mens zich uitzetten met de elementale wezens en zelf door middels de eigen verworven krachten zijn eigen organen gaan helen . Daarop komt het neer , zoals jij het hier aanhaalt . En niet door PASSIEF een tweede religie , de religie der “wetenschap ” en haar materialistische geneeskunde klakkeloos acterna te hollen .

  3. henri

   Daarom lees je in de antroposofie voor wie tenminste goed kan lezen -en dat zijn er niet zo velen -, dat de weg van de mens is gelegen in het zelf helen van het eigen lichaam , de zelf -healing op spirituele wijze . En de manier tot het verwerven van deze helende krachten bestaat uit het samengaan middels een Christusbeleven , en inzichten te verwerven en het overwinnen van de innerlijke zieledood . Nadat de engelen het wezen van de mens verlaten hadden , moest de mens zich uitzetten met de elementale wezens en zelf middels de eigen verworven krachten zijn eigen organen gaan helen . Daarop komt het neer , zoals jij het hier aanhaalt . En niet door PASSIEF een tweede religie , de religie der “wetenschap ” en haar materialistische geneeskunde klakkeloos acterna te hollen .

   1. Ik vind het nogal van hoogmoed getuigen te menen te weten wat of wie nu een antroposoof is. Ik zie ik volstrekt niet in dat je iemands daden nog drijfveren kunt onderkennen en ook daar een oordeel over kunt uitspreken.De antroposofie is een mensbeeld die uitgaat van een bewustzijn die in vrijheid zich kan en mag ontplooien en daar horen ook uitersten bij zoals zich toch laten inenten om wat voor een redenen dan ook! Als men daar verregaande conclusies aan wil verbinden zegt dat meer over diegene die deze conclusies trekt en is dit naar mijn idee zeker ook geen beminnelijke nog Christelijke houding.

   2. B

    ML
    De Christus incarnatie Jezus was ook niet altijd vriendelijk.
    Hij gooide tafels om en riep: ‘Maak van het huis van mijn Vader geen markthal!’

 2. B

  Soms ervaar ik de verdrijving uit het Paradijs als iets wat nu gebeurt.
  De appel der kennis, de kennis die de verleiding meebrengt. De listige slang die Eva influistert, maar ook het symbool van zowel dood als wedergeboorte is.
  Als je ziekte overleeft, ben je -beter- geworden.
  Ik ervaar deze tijd als een tijd waarin op vrij manipulatieve wijze, middels de media, ziekte weer wordt gekoppeld aan schuld.
  Dat deed de kerk vroeger ook. Ik ervaar de mensen die alles in het reguliere nieuws voor waarheid aannemen iets weghebben van trouwe kerkaanhangers.
  Doet me denken aan het citaat van Steiner dat ‘Medisch pausdom’ als titel heeft.

  1. B

   die Yuval Harari, (adviseur van Klaus Schwab) zei laatst ergens nog dat de Bijbel fakenews is.
   Hoogbegaafde waanzinnigheid en complete melagomie.

 3. Theo Verwijst

  iedere dag een Steiner citaat, iedere dag een herinnering hoe ik vanuit antroposofie wellicht een beter mens kan worden en hiermee een hele kleine bijdrage kan leveren voor de mensheid ontwikkeling.
  Henri vindt in de citaten vaak aanleiding om anderen en tegenwoordig ook antroposofen (ja ik voel me aangesproken) de maat te nemen.
  Ik vind het een goede zaak dat we ook binnen de antroposofische beweging verschillend mogen denken.
  Maar alleen met een open grondhouding kunnen we een vruchtbaar gesprek voeren en samen werken voor een betere toekomst.

  1. B

   Maar het gaat toch om de inhoud?
   Het gaat er in dit geval om dat iemand niet begrijpt, dat bepaalde mensen die een geesteswetenschap aanhangen die uitlegt dat het fysieke lichaam een min of meer goddelijke manifestatie is, en geen machine waar je aan kunt sleutelen, dat diezelfde mensen een medische wetenschap blijven verdedigen die alle ethische grenzen aan het passeren is sinds een paar jaren.
   Iedereen die dat vaccin vanuit geesteswetenschappelijk oogpunt niet heeft genomen, wordt al langere tijd als dwarsligger weggezet, u moet ook begrijpen dat dat mensen wat stekelig kan maken.

   1. henri

    @B

    Inderdaad , het zijn ZIJ die oordelen , NIET WIJ , maar ja troost …Ahriman moet ook zijn werk doen .
    Maar hoe het na de dood gaat verlopen voor ‘ sommigen ‘deze mensen , daar spreek ik mij hier liever nog niet uit . Daarom moet dat boek dan weer ook onder het tapijt geveegd worden . En dat wegzetten als meningsverschillen vindt ik wel ver gaan .

  2. B

   en begrijp me niet verkeerd, ik heb ontzag voor de geneeskunde, en alles wat er ontwikkeld en beschikbaar is om mensen te genezen en ondersteunen.
   Mijn ontzetting richt zich op een pharmaceutische industrie en het zorgmanagement, nota bene zeer verstrengeld met (of moet ik zeggen geinfiltrileerd in) de politiek.
   Daar zit het verschil.

 4. Henri het moet voor jou toch een reuze winst en ook geruststelling zijn, dat Petrus jou met open armen zal ontvangen bij de hemelpoort. Kijk ….zal Petrus zeggen, daar hebben wij nu een voorbeeld hoe de mens moet zijn, hij heeft zich aan de wet gehouden die laten we natuurlijk binnen komen.Ik zal je zeggen zo een hemel hoef ik niet. Ik ben niet ingeënt maar zou weigeren die poort binnen te gaan als er met die maat gemeten werd die jij kennelijk hanteert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s