Over onderwijs en kunst

Het is onze taak om in onze onderwijsmethode altijd de gehele mens in aanmerking te nemen (Duits: in Anspruch nehmen). Dat zouden we niet kunnen doen als we niet op de vorming van het kunstzinnig gevoel in de menselijke aanleg onze aandacht zouden richten. Daarmee zullen we de mens ook voor later  geneigd maken met zijn gehele wezen interesse te winnen voor de hele wereld. 

De basisfout is tot op vandaag de dag altijd geweest dat mensen zich alleen met hun hoofd hebben geplaatst in de wereld; het andere deel hebben ze alleen maar meegesleept. En het resultaat is dat nu de andere delen zich naar hun dierlijke instincten richten, zich emotioneel uitleven – zoals we het nu beleven in wat zich zo extreem verspreidt vanuit het oosten van Europa. Dit treedt nu op  doordat niet aan de hele mens zorg is besteed (Duits: gepflegt worden ist)

Echter niet alleen moet er aan het kunstzinnige zorg worden besteed, maar het gehele onderwijs moet uit het kunstzinnige worden ontnomen. Alle methodologie moet in het kunstzinnige worden ondergedompeld. Het opleiden en onderwijzen moet een werkelijke kunst worden. De kennis mag ook daar alleen maar de basis zijn. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 294 – Erziehungskunst/Methodisch-Didaktisches – Stuttgart, 21 augustus 1919 (bladzijde 11)

51GmFafEfsL._SX355_BO1,204,203,200_

Eerder geplaatst op 29 juli 2019 (6 reacties)

Advertentie

9 gedachtes over “Over onderwijs en kunst

 1. Maria-Leonie

  Dit citaat kende ik niet! Op een of andere manier ontroerd mij dit. Wat had ik graag op een vrije school gezeten Ridzerd. Ik heb vaker kunnen waarnemen , dat vrije school kinderen, vrijer en creatiever, in het leven staan!

  1. Ja, ik vind het ook jammer. In Sneek is geen Vrijeschool, anders had ik mijn dochter er zeker heen laten gaan. Alleen dat euritmie heb ik een afkeer van. Ik heb wel eens gehoord dat ook veel kinderen er een hekel aan hebben.

   1. Maria-Leonie

    Ja, mijn kinderen ook. Ik heb euritmie gedaan en had daar wel prettige ervaringen mee. Ik doe nog vaak bepaalde oefeningen om goed mij af te kunnen schermen.

   2. B

    @ML
    Oefeningen om je goed af te kunnen schermen vallen onder heileuritmie toch?
    Ik heb ooit deelgenomen aan een ‘leer je afsluiten’ cursus.
    Later veranderde de naam in ‘identiteit versterkende groep’.
    Ik vond het een mooie verandering. In plaats van de aandacht naar het maken van een afschermend gebaar naar de omgeving, de aandacht juist naar binnen toe richten waarmee je jezelf eigenlijk automatisch omhult.

 2. regine detremmerie-carr

  Eurythmy is nu juist een bewegingsvorm, een meditatie in beweging, waar je met bewuste intentie klanken, medeklinkers, woorden, verzen uitbeeld, Je beweegt dus woord. Dat is subtiel en ook heel profound. Ikzelf al jaren met bewegingsvorm aan het werk en Anthroposophy. Eurythmy ervaar ik als hoogste bewegingsvorm. Sinds Corona een gift via (zoom) met een lerares kunnen oefenen die Eurythmy presenteert als Eurythmy als persoonlijke beoefening.

  1. Ik hoop dat dit niet gek wordt gevonden of ongeloofwaardig, maar Regina, ik moest de” A” thuis oefenen en toen ik dat een keer beoefende had ik een bijzondere ervaring” niet uiterlijk of lichamelijk” ik helde helemaal achterover met hoofd en lichaam maar vanuit mijn innerlijk….was dat doorgevoerd tot het uiterste, dan zou ik omvallen zijn ! sindsdien heb ik de euritmie van binnenuit begrepen als waarachtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s