Niet in tegenspraak

Het komt steeds weer voor dat mensen zeggen: Nu ja, de laatste keer heeft hij voor ons beschreven wat de mens ervaart tussen inslapen en ontwaken en nu vertelt hij wat anders.

Ja, mijn beste vrienden, als ik u vertel wat iemand in zijn kantoor beleeft, dan is dat niet in tegenspraak met wat ik u de volgende keer vertel over wat iemand in de kring van zijn familie beleeft. Die dingen gaan gewoon samen. En dus moet u zich er bewust van zijn dat, als ik u vertel over de belevenissen tussen inslapen en ontwaken, dan nog zoveel andere dingen voorvallen, zoals in het leven van een kantoormedewerker naast het kantoorleven ook het gezinsleven kan bestaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 – Geistige Zusammenhänge in der Gestaltung des menschlichen Organismus – Stuttgart, 4 december 1922 (bladzijde 271-272)

1f4726c965ca3783155edba811b2cf5d

Eerder geplaatst bij Steiner citaten Nederlands 26 juli 2019 (3 reacties)

Advertentie

4 gedachtes over “Niet in tegenspraak

 1. Steiner vindt het zeer belangrijk dat wij de ‘dingen’ van alle kanten bekijken. Dat doet hij zeer consequent en dan lijkt het erop alsof hij zichzelf tegenspreekt. Soms gebruikt hij het beeld van ‘de boom die van vier kanten gefotografeerd wordt’ en dus vier verschillende beelden geeft, terwijl het toch om die ene boom gaat. In bovengenoemd citaat wijst hij dus in dit verband op de kantoormedewerker. Voor (o.a.) de pedagogen vond Steiner het zeer wezenlijk dat die het kind ‘van alle mogelijke gezichtspunten’ leren kennen. In de ‘Algemene menskunde’ behandelt hij de mens in de eerste voordrachten vanuit het standpunt van de ziel, later vanuit de geest en op het eind vanuit het lichaam. Het preciezere daarvan kun je hier vinden.

  1. B

   Dankjewel, duidelijk.
   Ja de veelzijdigheid, complexiteit en daarbij ook nog voortdurende beweeglijkheid en telkens nieuwe interacties die deel worden van het eeuwig veranderende geheel.

   Als we bij ons in al onze vragen tenminste de eeuwigheid in gedachten blijven houden, komen we een heel eind.

   1. B

    1 vd dingen die ik daar mooi aan vind, aan denken in termen van eeuwigheid, is dat ik dan besef dat iedereen een eigen weg gaat, en dat dat nooit volledig onder controle te krijgen zal zijn.
    Dus meer overgave en vertrouwen, en dat vooral in het opvoeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s