Kinderlijke wetenschap

Critici die alleen maar willen bouwen op de natuurwetenschap zeggen vandaag nog dat wat deze geesteswetenschap, die vanuit de antroposofie werkt, te zeggen heeft over ziekte en genezingsprocessen, kinderlijk is. – Nu, dit is heel begrijpelijk voor mensen die alleen maar willen denken en werken vanuit de zintuiglijke wetenschap. Maar het moet toch gezegd worden dat deze mensen geen idee hebben van de ware omstandigheden wanneer ze de dingen ‘kinderlijk’ noemen, en dat wat de wetenschap van de zintuigen anatomisch, pathologisch en therapeutisch voortbrengt, slechts een onderbouw is voor wat de geestelijke waarneming als resultaat geeft voor de geneeskunde. 

En ik wil het niet in een denigrerende zin, maar alleen in relatie tot sommige critici zeggen: Als iets in menig opzicht kinderlijk is, dan is het de medische wetenschap die zich alleen op het fysiek-zintuiglijke wil funderen, waarbij ik niet het kinderlijke wil misprijzen, maar er alleen naar verwijzen hoe het kan worden aangevuld met wat voortkomt uit een geestelijke kennis met betrekking tot de totale mens.

Als u dit bedenkt, zult u inzien hoe men tot in de details moet gaan als men de activiteiten van het etherische, het astrale organisme en het Ik van de mens in het fysieke leven wil doorzien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 215 – Die Philosophie, Kosmologie und Religion in der Anthroposophie – Dornach, 15 september 1922 (bladzijde 170)

rudolf-steiner-portrait

Eerder geplaatst op  11 juni 2019

7 gedachtes over “Kinderlijke wetenschap

 1. B

  Is het niet zo dat de grootste natuurwetenschappers die deze wereld heeft gekend, bijna unaniem vroeg of laat tot de conclusie zijn gekomen dat er zoiets als een geest moet bestaan, simpelweg omdat de oorsprong van energie niet zintuiglijk verklaarbaar/meetbaar is?

 2. B

  Ik moet denken aan het jonge kind, peuterleeftijd, en hoe het de handen voor het gezicht kan doen en zich dan ‘verstopt’ voelt.
  Zo komen op mij mensen over die een afkeer hebben van gedachten over onverklaarbare fenomenen die niet zintuiglijk waarneembaar zijn.
  ‘ik zie het niet, dus het bestaat niet’
  En wie er wel mee bezig zijn, worden dan gezien als mensen die willen vluchten voor de realiteit, door in iets te ‘geloven.’
  Een soort dedain naar iedereen die niet op de geijkte paden meeloopt.
  Daar zie ik veel meer kinderlijkheid in.
  Ik merk het soms in gesprekken wanneer er dan alleen geluisterd wordt als de eigen kennis bevestigd wordt, maar afgehaakt wanneer iemand andere voorstellingen/beelden/overwegingen probeert te delen. Dan komt het op interesse in de medemens aan en komen we op het gebied van verbinding en wat ik net al zei, volgens mij hebben de verschillende tijdsgeesten een vrij groot aandeel in hoe wij met onze verschillende leeftijden verbinden.

 3. henri

  De sceptici houden nog steeds vast dat de geest uit de hersenen en het briein komt , zij zijn heel hardnekkig daarin . Zij bezitten alle media kanalen en vele connecties tot bij de broederschappen van de linkerhand . Gelukkig komt daar verandering in dank zij het internet en de vele alternatieve websites die er nu uit de grond schieten door het corona hoax en de volgende op til zijnde hoaxen. Deze hoaxen worden opgeworpen door de tegenmachten vnl van de Ahrimaanse kant via de Anglosaxische Loges .Maar…mensen worden wel bewuster , en ook de coronatwijfelaars beginnen te zien zien dat er iets niet klopt .
  Deze sceptici proberen de mensheid te beinvloeden via deze kanalen . En ook zwakke door Ahriman geinspireerde antroposofen over te halen . Er is de kwantumfysica die wel weet dat er iets is , maar ook dat werkt met wiskunde en is nog ver af van de ware geest .
  Alleen een ‘waar bewustzijn’ van ziel en geest , vermag te komen tot het Ware ik en dit kan uitsluitend via de Christus en de opstandingskrachten , volgens Steiner . En dat was ook het hoofdthema van zijn opdracht , de mensen te brengen naar dit hogere Ik via de Rozenkruizersweg Al wie deze weg niet volgt zal afvallen en ik-loos worden en dit tot een nieuwe cyclus zal herbeginnen .

  1. henri

   Toev:
   Al wie deze weg niet volgt zal afvallen en ik-loos worden en dit tot een nieuwe cyclus zal herbeginnen .Er zijn wel andere paden , en ook het linkerpad is er doch die leiden niet naar hetzelfde en maken vele omwegen .

   1. Je spreekt in thermen van een evangelist die te vuur en te zwaard het kaf van het koren is aan het scheiden!!!!

  1. henri

   Ja en toch nee .De tijd dringt en Michael wacht op de teruggave van de door hem lang geleden geschonken kosmische intelligentie aan de mensheid en wel via de hart intelligentie door de mensen ! Steiner heeft dit benadrukt .
   Voor velen nog kans op misschien nog 1 incarnatie …om tot inzicht te komen , enwel omdat in 2233 n C er een andere tijdsgeest komt , de aartsengel Oriphiel en dan is het gedaan met wat nog tijdens het regentschap van aartsengel Michael kan goedgemaakt worden . Anders zullen onze menselijke nakomelingen wel eens nog erger platgebombombardeerd kunnenworden dan nu reeds het geval is in Oekraine ….want er zullen vele oorlogen woeden ook in Europa in dat tijdperk van engel Oriphiel , hij treedt op als tijdsgeest van een grensgebied met veel spanning tussen volledig naar beneden of nog naar boven . Zijn naam betekent ” God van de Toorn ” , hier wel in de goede zin om de mensheid te helpen uit liefde .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s