Pedagogie

Een echte, ware pedagogie kan alleen worden gefundeerd op een menselijke kennis die kijkt naar het fysieke lichaam, naar ziel en geest, en die ook de wisselwerking van deze drie leden van de totale menselijke organisatie doorziet. Een dergelijke pedagogie is ontwikkeld binnen onze antroposofische beweging. Het wordt gerealiseerd in de Vrije Scholen. […] Maar het moet gezegd worden dat de uitsluitend fysiek-zintuiglijke wetenschap, die tegenwoordig algemeen wordt aanvaard, nooit een echte pedagogiek kan grondvesten, en dat daarom ook een ware pedagogie alleen mogelijk wordt door een antroposofische verdieping van het wetenschappelijke leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 215 – Die Philosophie, Kosmologie und Religion in der Anthroposophie – Dornach, 15 september 1922 (bladzijde 168)

51BPRlyun+L

Eerder geplaatst op 10 juni 2019  (1 reactie)

29 gedachtes over “Pedagogie

 1. B

  Zo hebben de mensen die zich bij voorbaat laten vaccineren tegen allerlei besmettelijke ziektes die nooit concreet zijn aangetoond maar alleen maar via de buis getoond worden totaal niet bezig met ziel en geest.
  Dit is geen aanval maar een constatering.

  1. B

   ja ze zijn soms wel bezig met een ziel of geest maar ze zeggen dat dat met de wetenschap niets te maken heeft. Ze verdedigen de antroposofie en materialische gedachten tegelijk terwijl die onverenigbaar zijn

   1. Haike

    Ze??? Je schuift wel alles en iedereen op een hoop. Mij dus ook, wordt ik niet blij van. Het is zo makkelijk om met het vingertje naar de ander te wijzen.

   2. B

    zo heb ik het niet bedoeld.
    Ik bedoelde meer, dat er verschillende zienswijzen zijn en dat IK sommige variaties zeer gespleten over vind komen.
    Ik hou het bij mezelf.

   3. Haike

    Het is mooi om te lezen dat je het zo niet bedoeld hebt en je het bij jezelf wilt houden. Maar dat maakte ik in eerste instantie niet uit je geschreven tekst op.
    Misschien is het een idee om er iets langer over na te denken zodat je een minder snel een ongenuanceerde tekst op het net knalt, die je ook helemaal niet zo bedoelde?

   4. henri

    @ B

    Je schreef :
    Ze verdedigen de antroposofie en materialische gedachten tegelijk terwijl die onverenigbaar zijn

    En hier is wel degelijk een verklaring voor . Bij deze mensen is er een wan-verhouding tussen denken,voelen en willen . Zij, zijn dezen waarbij het voelen teveel neigt en overhevelt naar het denken . Het denken behoort tot de bovenpoolvan de ziel ,men zei vroeger het hoofd , en waneer het denken zich teveel losmaakt van beide andere polen voelen en willen , dan gaat het tot een koud rationalisme verworden . En vooral wanneer het ‘voelen’ teveel naar het denken neigt ndan ontwikkelt zich een manipulatieve natuur en ontwikkelt men verwrongen beelden van de werkeljkheid , beelden die te maken krijgen uitsluitend met de ‘aardse materie ‘ ,en zelfs wanneer de betrokkene zich bezighoudt met spiritualiteit . In dit geval zullen antroposfen , die misschien graag aan de toptop willen staan van een vereniging , nooit echte goede antroposofen worden , zij zullen ook nooit echt goed begrijpen wat Steiner allemaal over spreekt , want dat is een zeer uitgebreid spectrum , kosmologie ,natuur , religies ..etc het omvat letterlijk bijna alles . Zulke mensen zullen maar in een bepaalde fase geinteresseerd zijn .
    Het verklaart ook waarom ze blijven geloven in de geneeskundige materiele onzin zoals het vaccineren en geen inzicht krijgen in ziekten en bijv. wat griiep en besmetting bijv werkelijk is . Men blijft maar broeden op wetenschappelijke materilistische theorieen , deels ook om ‘geaccepteerd ‘ te worden door de omgeving en de collegas . En dit komt dan goed overeen met het scepticisme , dat zo graag probeert te infiltreren bijv Skepsis in de antroposofische vereiniging en een deel van de antroposfen met zich wil meekrijgen . Zo worden de Steinerscholen onder druk gezet om bijv het darwinise te blijven onderwijzen ,en niet alleen het creationisme . En ze voelen zich verplicht van mee te doen .

    En de andee kant , neigt het ‘voelen’ teveel naar de benedenpool, het willen , dan krijgt Lucifer de overhand en gaat men zich overgeven aan een automatisch en Luciferisch zweven en verliezen van realiteitszin.

   5. B

    Het heeft iets te maken met de verbinding tussen het hoofd en het hart.
    Op mij komt het over als een generatieverschil, de generatie voor mij heeft vind ik veel kwaliteiten waar ik veel van kan leren, maar het communiceren over persoonlijke gevoelens werd in hun jeugd niet chique gevonden. Dus dat hebben ze minder geleerd.

   6. henri

    De meesten van die generate van de baby-booms zijn nu bijna naar de Elyzeese velden . Mijn ouders behoorden daar ook toe wisten ook iets over het gevoel ,en daarover kon ik helemaal nitet met hen praten . En ze waren wars van het spirituele , alleen gelfd vergaren telde .

  2. Maria-Leonie

   Kinderen opvoeden als ouder is een onnoemelijke uitdaging en dan in deze tijd. In hoeverre kent de opvoeder zich zelf en wat heeft hij meegekregen uit zijn opvoeding? Alles is daarop gebaseerd en op de bewustwording. Er zijn nu eenmaal rijpe zielen en onrijpe zielen en nog alles daartussenin . Zelfopvoeding is daarom voor mij persoonlijk dat wat ik nuttig acht !

 2. henri

  Ik zou wel/eens willen weten hoeveel leraren nog enige notie hebben over deze ware pedagogie en dit niet alleen in de gewone scholen en/of Steienr scholen .Zelf ben ik natuurlijk nooit naar een Steinerschool kunnen gaan , spijtig genoeg . Maar ik denk dat peil laag is .

 3. Anna-de Achterlijke Domoor die totaal niet bezig is met Ziel en Geest.

  Pffffffffffffff….na Achterlijke Domoor mag ik nu ook vernemen dat ik, die al jaren Steiner lees en hier toch ook al een hele tijd aanwezig ben, Totaal Niet Bezig Ben met Ziel en Geest. Fijn! Aja, want mijn moeder liet 60 jaar geleden een naald in m’n bil planten en dat mens had toen zelfs geen t.v. dus haar kunnen we vrijpleiten. Ik hoop dat dit soort onzin hier niet dagelijks opgediend wordt…..

 4. Maria-Leonie

  Er zijn nogal zwart wit denkers die met de vinger steeds naar buiten wijzen. Fel en dogmatisch in hun oordeel. Overal het duistere zien werken en comploten in zien. Er is zoveel meer dan dat, alles heeft zovele kanten. De liefde voor dat wat wil worden is niet zo eenvoudig te bereiken. Deze kern te bereiken gaat voor ieder mens op unieke wijze. Wat weten wij ervan? Hoe meer je afdaalt in eigen ik, hoe meer je tot een bescheidenheid komt tot een oordeel.

  1. B

   Er zijn vele gradaties. Er zijn er ook die in ieder handgebaar een teken zien, of als ik bijvoorbeeld mijn shirt met driehoekjes-motief aanheb, mij als verdacht markeren 😂

  2. henri

   Ik zou zeggen , dat wijzen met de vinger is ook maar iets vaag , en je kan altijd zeggen dat iemand wijst met de vinger als hij een mening uit naar iets of iemand die je niet ligt .Onderbouw het eerst vooralleer het te zeggen , en dat doet men niet , men zegt vlug ‘ je wijst met de vinger ‘…

   De mens van heden moet zich kunnen uiten en dat maakt deel uit van de bewustzijnsziel , hoe sta ik tegenover anderen maar ook hoe vndt ik mezelf , en Ahriman wil dat niet . Zwart / wit denken is zeker niet het juiste . Grijs denken kan ook betekenen :
   “k weet het niet of dit…of dat is zo …ik twijfel en belandt in twijfelzucht en scepsis en wordt dus maar een scepticus ”
   Het midden houden en de waarheid en de Christus vinden wil volgens mij iets heel anders zeggen, dat doe je als je je reeds op het pad van spiritualiteiit en verlichting begeven hebt , en dan mag je beginnen met uiten /oordelen in de zin van zeggen wat je denkt en warom je iets afkeurt .

   Maar… deze mensen , zij die boos worden en die anderen betichten van wappies en complotdenkers , zijn in mijn ogen luirikken , die niets ander doen dan met hun vinggers wijzen naar degene die zelf al zoekende zijn de wappies de snappies worden , zoals Jade Kuit zelf zegt in de reportage die ik 2 dagen terug hier geplaatst heb , ‘Zij’ zegt zelf dat ze gewoon haar mening uit en dat ze haar aanvallen en uitschelden haar op de twitters en linkedin’s , zij schelden en doen maar , en zijn ordinaire meelopers met het heersende narratief of Rutte achternalopers zonder enig eigen denken .

   1. Maria-Leonie

    Het interpreteren is ook iets wat men moet kunnen Henri, ik denk niet grijs ik denk dat alles vele kanten heeft die wij niet kunnen weten. Dat ik daar gedachten over heb? Die heb ik zeker maar die zijn te beperkt om dat alles te omvatten. Een open blik voor meerdere inzichten zowel verstandelijk als geestelijk , lijkt mij een vruchtbaardere houding. Een afgeronde mening of standpunt blokkeert en maakt de dingen zwart wit.

 5. Ieder al te sluitend systeem, of dit nu ideologisch, politiek, economisch, natuurwetenschappelijk, religieus of spiritueel dan wel esoterisch van aard is, draagt het gevaar in zich een ultiem verklaringsmodel te worden, zonder ruimte voor mensen, gebeurtenissen of verschijnselen die de theorie tegenspreken of daar niet in passen, met uiteindelijk verlies van begrip, voorstellingsvermogen en compassie tot gevolg.

  Dit komt uit het stuk van: Désanne van Brederode: https:vrijeschoolonline.nl/ook-antroposofen-vatbaar-voor-het-complotvirus/.

  1. henri

   Ik heb het vlug bekeken Ik vind het niet een oprecht en neutraal schrijven , wel een eigen oordelen over alles en nog wat zij schrijft wazig en onduidelijk en haspelt alles nogal door elkaar en kan zelf wel lekker oordelen en uithalen naar andere antroposofen ( zonder de naam de noemen maar weet wel over wie het hier gaat ….) die weggegaan zijn uit de vereniging , en die ik wel hoog in het vaandel heb .

 6. Zeer interessant trouwens om het hele artikel te lezen. Het laat zien hoe gemakkelijk wij vervallen tot gedachtengangen die ons denken beïnvloeden.

   1. @henri
    Désanne van Brederode, Arie Bos
    Mensen die het beter schijnen te weten .
    Laat mij maar een wappie zijn met twee jaar demonstratie ervaring
    O.a. ook met teksten voor de deuren van de Tweede (slaap)Kamer
    Op één van de meegedragen borden de tekst:

    TIJD VOOR DE WAARHEID
    BETER LAAT DAN NOOIT!

    Die tekst blijft verbazend actueel!

   2. Haike

    Ik ken Desanne vanuit de Christengemeenschap maar heb ook de eer gehad haat privé te mogen ontmoeten. In beide situatie’s maakte ze een integere indruk op me.

   3. B

    soms vraag ik me af waarom we het tegenwoordig met iedereen eens zouden moeten zijn.

  1. B

   gedachten zijn voortdurend van invloed op elkaar.
   ‘ vervallen tot gedachtengangen die ons denken beinvloeden’ vind ik een rare zin. Je legt ermee de verantwoordelijkheid buiten het zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s