Opeenvolging van incarnaties

Het gaan door een opeenvolging van incarnaties is van belang voor de algehele ontwikkeling van het mensenwezen. In het verleden is dit mensenwezen door opeenvolgende levens geschreden; het schrijdt voort en parallel daarmee gaat ook de aarde in haar ontwikkeling vooruit. Eens zal het ogenblik komen, waarop de aarde het eindpunt van haar loopbaan zal hebben bereikt; dan moet de planeet Aarde, als stoffelijk wezen ontvallen aan de mensenzielen, zoals het menselijk lichaam bij de dood ontvalt aan de geest, wanneer de menselijke ziel, om verder te leven, binnentreedt in het rijk van de geest, waarin zij tussen de dood en een nieuwe geboorte thuis behoort. Zo moet het de mens als hoogste ideaal toeschijnen om eens, bij de dood van de aarde, het zover te hebben gebracht, dat hij van alle ontwikkelingsmogelijkheden, die het leven op aarde hem bood, de vruchten geplukt heeft.

Bron: Rudolf Steiner – De geestelijke leiding van mens en mensheid (bladzijde 22-23)

Vertaling: Fr. Hardam van Omme en P. Henny-van Suchtelen – Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist.

Duitstalig: Rudolf Steiner – GA 15 – Die geistige Führung des Menschen und der Menschheit: I. Kapitel – Kopenhagen, 6 juni 1911 (bladzijde 20)

occultists-rudolf-steiner-portrait-of-the-great-modern-esotericist-rudolf-steiner-1861-1925-behind-is-the-goetheanum-of-dornach-which-he-designed-in-front-images-of-lucifer-and-ahriman-portrait-by-john-bolton-MC6M8D

Eerder geplaatst op 10 mei 2019  (12 reacties)

4 gedachtes over “Opeenvolging van incarnaties

 1. B

  Dat ‘parallel’ blijft bij me hangen.
  Dat onze ontwikkeling parallel loopt met die van de aarde.
  Daar krijg ik de kip of het ei- gedachte van op zo’n manier dat ik voor me zie in vogelvlucht hoe we de voorgaande jaren tot nu geleidelijk steeds meer het idee/de overtuiging lijken te hebben dat het welzijn van de aarde volledig van ons gedrag af zou hangen.
  Dat zou insinueren dat de aarde een passief lijdend voorwerp zou zijn zonder eigen wezen.

 2. henri

  De aarde , waar Christus de Planeetgeest van is zal gesublmeerd worden , net zoals de mens zijn eigen stoffelijke materie, het lichaam van stof zal sublimeren . Christus zei Hemel en aarde zullen vergaan , doch mijn Woorden zullen eeuwig blijven bestaan .
  Dit kan het beste via de Rozenkruizerweg , die ook de weg van stof naar de geest is en niet via de mystieke weg , die een weg van geest naar stof is .. Alleen de mens kan de stof sublimeren en tot in de geest brengen omdat hij een zelfbewust wezen is , de andere natuurrijken kunnen dat niet. Met het hogere ik en zijn relatie tot de etherische Christus verheerlijkt de mens zijn lichaam en worden de lagere natuurrijken bevrijd.

  1. Haike

   Je kunt ook zeggen dat de mens (en zelfs de mens lukt het niet altijd even goed) de enige ter wereld is die met het vuur om kan gaan. Alle andere rijken kunnen dat niet of zijn er zelfs bang voor. Wie ooit “Gesprekken met Müller” heeft gelezen, komt daar ook in tegen dat de overigen elementairwezens een beetje oppassen als de vurige in hun midden is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s