Dieper gelegen krachten  

Alles wat de mens aan idealen, kunstuitingen, maar ook alles wat hij aan natuurlijke geneeskracht in het eigen lichaam voort kan brengen, waardoor een voortdurend herstel van de aan het leven toegebrachte beschadigingen plaats vindt, komt niet voort uit het gewone verstand, maar uit de dieper gelegen krachten, die in de eerste jaren werken aan onze oriëntering in de ruimte, aan de vorming van het strottenhoofd en aan de hersenen. Want dezelfde krachten zijn ook later nog in de mens werkzaam. Wanneer bij beschadigingen van onze levensprocessen vaak gezegd wordt, dat krachten van buitenaf ons niet kunnen helpen, maar dat ons organisme de daarin aanwezige geneeskracht uit zichzelf moet ontwikkelen, dan heeft men immers ook een in de mens aanwezige wijsheidsvolle werking op het oog. Uit dezelfde bron zijn bovendien ook die krachten afkomstig, waardoor men bewustzijn kan krijgen van de geestelijke wereld, dat wil zeggen, tot juiste helderziendheid kan komen.

Bron: Rudolf Steiner – De geestelijke leiding van mens en mensheid (bladzijde 20)

Vertaling: Fr. Hardam van Omme en P. Henny-van Suchtelen – Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist.

Duitstalig: Rudolf Steiner – GA 15 – Die geistige Führung des Menschen und der Menschheit: I. Kapitel – Kopenhagen, 6 juni 1911 (bladzijde 17)

51XRSX6HZWL._SX323_BO1,204,203,200_

Eerder geplaatst op 7 mei 2019

4 gedachtes over “Dieper gelegen krachten  

 1. henri

  Ik meen dat het de innerlijke krachten zijn die Steiner later verder besproken heeft als zijnde ,1 de levenszin,2 de bewegingszin, en 3 de evenwichtszin .
  Dit noemt hij de latente wiskundige krachten die werkzaam zijn in het kind tot 7 jaar en hun werkzaamheid ebt weg en dan transformeren in wat wij als de ‘vrije wiskunde ‘ ervaren . Als wij deze niet abstraheren zoals met de wiskunde gedaan wordt dan leiden deze krachten naar verdere innerlijke ontwikkeling ,naar het beleven van een innerlijke harmonie ,die Steieener de melos of de melodie van de wiskunde noemt en die tot de geestelijke inspiratie leidt .
  Zo is ook de Vedantafilosofie in het Oosten ontstaan uit een zogen. Wiskundige sfeer , en ook bij Goethe het fenomenalisme waarbij hij de verschijnisvormen herleidt tot het oerfenomeen .

 2. B

  Toch is het heel bepalend hoe er in die eerste jaren van buitenaf met de dan nog kleine groeiende mens omgegaan wordt.
  Ik moest denken aan een mooie piano, de pianist kan nog zo goed spelen, als de piano niet gestemd is zal het vals klinken.

  1. henri

   Of anders gezien, de piano is in orde en speelt goed ,maar de pianist ( het kind in zijn
   toekomstige ontwikkeling ontwikkeling) wordt het niet goed aangeleerd hem te bespelen ; er zitten teveel verdienmodellen en kwade krachten achter (een verkeeerd onderwijssysteem en opvoeding vnl. door de ouders die niet bewust zijn of meelopersgedrag vertonen )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s