Eten om te leven / Leven om te eten

Er zijn mensen – ja, hoe zal  ik ze noemen? Laten we zeggen dat ze graageters zijn, ze houden van eten; anderen eten niet zo graag. Ik wil niet zeggen veelvraten en niet-veelvraten, dat is niet passend in een serieuze overweging; maar ik wil dus zeggen, er zijn mensen die houden van eten, en mensen die minder van eten houden. 

Ook dit hangt op een bepaalde manier samen met wat de mens beleeft bij het gaan door het leven tussen dood en nieuwe geboorte vóór en na de middernachthoogte van het bestaan. Het midden is de middernachthoogte van het bestaan. Dan zijn er mensen die, om zo te zeggen, zeer hoog stijgen naar het geestelijke, en mensen die niet zeer hoog stijgen, voor wie de middernachthoogte niet zo hoog is. De mensen die hoog stijgen, die zullen eten om te leven. De mensen die niet hoog stijgen, die leven om te eten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 236 – Esoterische Betrachtungen karmischer  Zusammenhänge / Zweiter Band – Dornach, 10 mei 1924 (bladzijde 143-144)

Eerder geplaatst op 7 april 2019  (34 reacties)

smulpaap

11 gedachtes over “Eten om te leven / Leven om te eten

  1. Vermoedelijk bedoelt hij wel veel-eters, want in het begin spreekt hij over veelvraten en niet-veelvraten. Want van lekker eten houdt zowat iedereen wel. Misschien bedoelt hij ook wel dat graageters alle eten wel lusten en niet-graageters veel dingen niet lusten. Dan ben ik zeker wel hoog gestegen, want ik lust bijna niks. 😀

 1. Ik had ook wel het vermoeden dat hij dat bedoeld zou hebben kunnen, maar die invulling heb ik toch maar terug gehouden, omdat het er niet staat dat het om weinig of veel eten gaat, maar om graag of niet graag eten. Ik besef als ‘ervaringsdeskundige lekkerbek’ maar al te goed dat het nee zeggen tegen wat lekker is meer moeite kost dan het ‘innemen’. Graageters zijn ‘innemende mensen’……..ha

  1. Maria-Leonie

   Er staan veel reacties op de eerder geplaatst citaat uit 2019. Lijkt mij dat daar genoeg te lezen staat over dit moeilijk te bevatten citaat.

   Nog een toevoeging aan het geheel….Ik denk dat het ook samen te voegen is met andere verslavingen zoals alcoholmisbruik seksuele uitspattingen. De wil speelt een rol, de innerlijke kracht en het bewustzijn tot verandering?

  2. B

   Eten om te leven, of leven om te eten.
   Het doet me denken aan de bijbeltekst:

   ‘ Want dezulken dienen onzen Heere Jezus Christus niet, maar hun buik; en verleiden door schoonspreken en prijzen de harten der eenvoudigen.’ (Rom. 16:18)

  3. Frans, maar nee zeggen tegen wat lekker is, geldt dat niet voor zowat iedereen? Ik weet van mijzelf dat ik geen chocola, drop, droge worst enz. in huis moet halen, want dan kan ik er maar moeilijk vanaf blijven. De enige lekkernijen die ik wel altijd in huis haal, zijn paprika chips, extra belegen kaas en lekkere koekjes bij de koffie. Maar het kost me aardig wat moeite om daar niet te veel van te eten.

 2. ja, dat kan wel voor iedereen gelden. Voor de één wel meer dan voor de ander. En de lekkere verleiding zijn slim. Het ‘innemen’ is vaak al gebeurd voor je er nee tegen hebt gezegd. Laat ik nou dezelfde lekkernijen in huis halen……

  1. Ja, denk ik ook wel: Voor de één wel meer dan voor de ander. Er zijn ook wel mensen die als ze eenmaaal een zak chisps of een zak snoep of zoiets in handen hebben, dan helemaal niet meer kunnen stoppen met eten. Misschien bedoelt Steiner wel met ‘hoog gestegen’ degenen die het meeste zelfdisciplne en wilskracht hebben.

   1. Maria-Leonie

    Ja, dat dacht ik dus ook daarom mijn reactie. Overeten geeft daarbij bij mij een akelig lichamelijk gevoel. Ik voel me zwaar en beslast in mijn hoofd. Ik wil dat dus niet, ook alcohol is iets wat ik niet verdraag en eigenlijk ook niet mis. Soms, heel soms, een glas rode wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s