Spreken

Als men terugkijkt naar de tijd die voorafging aan de tijd van de laatste vier eeuwen, dan stond de mens niet alleen tegenover zijn omgeving anders dan tegenwoordig, maar hij stond ook in een heel andere relatie tegenover iets wat zich in hemzelf manifesteert: hij stond in een andere verhouding tot zijn spraak, tot zijn spreken.In de spraak hebben we echt niet alleen dat wat de moderne materialistische wetenschap gelooft, maar we hebben in de spraak iets wat in veel gevallen verband houdt met de niet volledig bewuste menselijke ervaring, met wat zich vaak afspeelt in het onderbewustzijn van de mens, en daarom ook is doordrongen van spirituele wezens.

Spirituele wezens leven in het spreken van de mens, werken in hem, en wanneer de mens woorden vormt, dringen elementaire spirituele wezens binnen in zijn woorden. Op de vleugels van woorden vliegen spirituele wezens door de ruimtes waarin mensen met elkaar praten. Daarom is het zo belangrijk om aandacht te schenken aan bepaalde intimiteiten van de spraak, en dat men zich niet eenvoudigweg overgeeft aan de willekeur van het passionele leven wanneer men spreekt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 275 – Kunst im Lichte der Mysterienweisheit – Dornach, 28 december 1914 (bladzijde 32)

Eerder geplaatst op 21 maart 2019  (7 reacties)

161337967_1103627563384655_8623659106061746251_n

Geplaatst bij Steiner citaten Engels 20 maart 2019 en 22 augustus 2021, Nederlands 21 maart 2019

https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2019/03/21/   (17 reacties)

Advertentie

8 gedachtes over “Spreken

 1. Haike

  Dat zijn volgens mij niet alleen positief werkende wezens.

  Gisteren verliet ik mijn woning op weg naar een afspraak. Ik loop door het trappenhuis naar beneden en kom beneden daar mijn nieuwe buurvrouw tegen; een kleine jonge vrouw met een Afrikaanse achtergrond. Beneden in het inloop portiek hangen ook alle brievenbussen. Terwijl ik voor haar de deur open hou zodat ze het trappenhuis in kan, kijkt ze snel in haar brievenbus. Ik zie dat die vol zit met post, waarop ze zegt: “Nee dat is niet voor mij” het deurtje van haar brievenbus weer sluit, en het trappenhuis inloopt…

 2. B

  Tja dit is zoiets waar ik de laatste tijd mee worstel.
  Willekeur hoort ook bij het leven.
  Waar zou de romantiek blijven als ieder gesproken woord weloverwogen en goed doordacht zou zijn.

 3. Ja, dat heb ik ook wel. Dan denk: Oh, gewoon praten is ook al weer niet goed zeker. In die mysteriedrama’s van Steiner komt geen normaal mens voor. Ze staan allemaal op zeer hoogdravende toon tegen elkaar te wijspraten. Ik heb de grootste bewondering en hoogachting voor Steiner en zijn werk , maar die mysteriedrama’s daar word ik niet goed van.

  1. B

   misschien is het het klassieke: ‘ overal waar -te- voor staat’
   Maar ook dat klinkt weer zo cliche
   Nee het is de behoefte om los te breken van de zuigende kracht van informatiestromen.
   Het is ruimte willen voelen voor avontuur.
   Het is niet in de pas willen lopen.
   Het is zelf willen bepalen wat je doet.
   In een tijd van zoveel morele keurslijven groeit de zucht naar vrijheid.

  2. Maria-Leonie

   Die mysteriedrama’s ….? Ik begrijp ze niet en heb ze onverteerbaar verklaard. Veel van Steiners boeken begrijp ik niet en ik bewonder diegene die dat wel kan. Toch in de diepte van mijn ziel, voel ik de waarachtigheid van Steiners boodschap, de Antroposofie!

   1. Ja, Leonie, jij voelt heel scherp. Het gevoel geeft niet zelden een juister oordeel dan het verstand. Niet voor niets zegt Steiner vaak dat met het verstand alleen de waarheid niet te bereiken is. Hoewel hij wel steeds weer benadrukt dat we wel het denken zo veel mogelijk moeten ontwikkelen. Dat is weer één van de ogenschijnlijke tegenstrijdigheden. in zijn werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s