Tussen inslapen en ontwaken

Een ontzaglijke rijkdom aan menselijk leven verloopt voor het normale menselijke bestaan in deze onbewuste toestand tussen inslapen en ontwaken. Er gebeurt ontzettend veel. En wat direct opvalt in dit slaapleven, is dat het slaapleven een veel actiever leven is dan het leven tussen waken en slapen. […]

Alles wat we tijdens de dag beleven wordt ’s nachts verwerkt, zodat we als het ware lessen daaruit leren zoals we het nodig hebben voor onze volgende leven over de dood heen tot in de volgende incarnatie. We zijn onze eigen profetische verwerkers van ons leven, als we in slaap vallen. Dit slaapleven is diep raadselachtig omdat het veel inniger samenhangt met wat we beleven dan dat het samenhangen kan met het uiterlijke bewustzijn. 

Maar we verwerken het allemaal onder het gezichtspunt van zijn vruchtbaarheid voor het volgende leven. Wat we van onszelf maken kunnen door wat we ervaren hebben, daar is onze arbeid op gericht in de tijd tussen inslapen en wakker worden. Als we in de ziel energieker, krachtiger worden of wanneer we onszelf verwijten hebben te maken -, we verwerken het wat we op deze manier ervaren, zodat het  levensvrucht wordt. Hieruit ziet u, mijn beste vrienden, dat dit leven tussen inslapen en wakker worden echt enorm belangrijk is, dat het diep ingrijpt in het hele mensenraadsel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 157a – Schicksalsbildung und Leben nach dem Tode – Berlijn, 16 november 1915 (bladzijde 23-25)

Eerder geplaatst op 1 maart 2019  (24 reacties)

01d998e7ade48d6749c195c4ab94a76d

4 gedachtes over “Tussen inslapen en ontwaken

 1. henri

  Ik hen ook eens zo een heel bijzondere ervaring gehad bij het ontwaken en het of alles wat er gebeurde is bewust gebeurd , ik herinner mij bijgevolg letterlijk alles . het begon met een heel bijzonder goudgelen licht dat in een hoek van de kamer verscheen , dat was een spiraliserend draaiend licht zoals een sterrennevel er uitziet en het bewoog en leefde , toen gebeurde er vanalles ….ik was volledig geparalyseerd en kon mijn fysieke lichaam niet meer bewegen , wel kon ik mijn etherische ledematen bewegen en mijn wil gebruiken ….

  Maar ik las iets in een heel bijzonder boek van Markides over Daskalos ( heel bekend bij antroposofen ) daarover iets gelijkaardigs en zal een stukje daaruit hier plaatsen , gezien de voorgaande beschouwingen over dit artikel :
  Er staan namelijk wel belangrijke aanwijzingen in …
  Een van de belangrijkste leerling van Daskalos , Kostas krijgt heeft ook deze ervaring , en beschrijft daar hoe het hem overkwam …toen hij ging rusten in een zetel voor de televisie …
  “Plotseling trad ik bij vol bewustzijn een andere sfeer van bestaan binnen . De televisie voor mij verdween , de muren waren weg en ik ging een stralend, fonkelend ,schitterend licht binnen. Wat een licht . het was niet van deze wereld . Dit soort licht kun je hier in deze dimensie niet ervaren . de blijdschap die ik voelde ging elke voorstelling te boven .Er waren geen woorden om te beschrijven wat ik voelde . “
  Als iemand vraagt , wat gebeurde er nog meer met je in die beginfase ? zegt hij : Mijn droom leven werd een grotere en tastbaardere werkelijkheid voor mij . Zoals ik al zei , had ik natuurlijk altijd al levendige ervaringen met dromen en andere verschijnselen gehad , maar in het verleden had ik daar geen verklaring voor. Het was normaal voor mij , dus ik had er niet veel aandacht aan geschonken . Mijn dromen waren zo levend dat het leek slof ik een parallel bestaan leidde vaak kon ik gebeurtenissen die in mijn dromen plaatsvonden niet scheiden van die uit mijn dagelijkse leven . Ik dacht altijd dat deze ervaringen normaal waren voor iedereen .Later begon ik door mijn betrokkenheid bij Erevna veel van de ervaringen uit mijn dromen te begrijpen .
  Ik was mij volledig bewust in mijn dromen en ik kon doen wat ik wilde . Met andere woorden , ik was een volledig denkende entiteit in mijn droom leven . Als ik ergens naartoe wilde kon ik dat .Toch was en continuïteit en samenhang in mijn dromen . Ik sprong niet van de ene totaal onsamenhangende droomgebeurtenis naar de andere , zoals dat de meeste mensen doen.Door het bestuderen van mensen en de menselijke aard ben ik van beseffen dat de meeste mensen in hun droomleven van de ene onsamenhangende episode naar de andere gaan . Zij worden in hun dromen heen en weer geslingerd , wat wij de psychonoetische winden noemen “. Waarom s dat ? Vroeg A . Omdat beweging in die vibraties het resultaat is van denkactiviteit . Als je niet in staat bent je gedachten te beheersen , ben je letterlijk aan hun genade overgeleverd . Heb je je droomleven ontwikkeld en werd je je bewust in je dromen door de oefeningen die Daskalos voor je vastgesteld had ? Nee , zei Kostas beslist Dat waren ervaringen die ik altijd al had . Dus je hebt die vaardigheden meegenomen uit een vorig leven , …Natuurlijk . Die ervaringen zijn uit mijn eigen innerlijk voortgekomen . Ze zijn niet het resultaat van training in deze incarnatie . Toe die kennis uit mezelf naar boven kwam , probeerde Daskalos mij in feite af te remmen . ( uit bescherming ..)

  1. Haike

   Bijzonder..

   Ik ben zo ver dat ik waarneem bij me zelf dat ik in mijn dromen van het een naar het ander schiet, en dan de kritische vraag aan mezelf stel hoe ik nou weer in dat volgende beeld terecht ben gekomen, en dan mezelf dwing terug te gaan naar het vorige droombeeld.

   Maar ik vind dat wel een opgave… Tot mijn schande zegt de naam Dasklos me helemaal niks…

   1. henri

    Herkenbaar . Vooral bij het indutten heb ik het vaak , maar altijd zonder een regelmaat dat het lijkt of de slaap overgaat in de gewone dingen gaat die je vaak denkt en beleeft en dan lijkt het wel alsof er een paralleled leven is geweest tijdens die slaap, en als je wakker wordt vraag je je af of je eigenlijk wel geslapen hebt en toch is het zo omdat het zo bewust is geweest .
    In de ervaring die ik hierboven vertelde was er een heel sterke roterende zuigende kracht die uitging en op maat van het spiraliserende licht of nevel stelsel , en ik had moeite om niet helemaal weggezogen te worden , ik kon alleen met iets in mijn hoofd een soort van wilskern het tegenhouden , omdat ik bang was van helemaal meegezogen te worden … zo sterk zuigend was het ! Als je dan weet dat Steiner over de zonnekracht zegt dat het ook een sterk zuigende etherische kracht heeft , dan weet je al iets en dat het wezens zijn ….toch voelde ik geen sterke angsten al weet je niet wat er echt gebeurt . Ik heb wel gevraagd, Wie zijn jullie ? Ik kon wel spreken maar toch heb ik ze bedankt voor deze speciale ervaring , er zijn dan speciale hele grote beelden verschenen op de muur , zo groot als de muur zelf , heel gedetailleerde en mooie beelden , en straalde wel zachtaardigheid uit …en een onzichtbaar iets wees naar bepaalde elementen in het beeld en de betekenis ken ik deels wel , maar heeft ook symboliek in zich .

   2. Haike

    Het weggezogen worden ken ik niet. De zachtaardigheid, gepaard gaande met sterke liefdevolle gevoelens ervaar ik wel bij het inslapen. Ik begin dan te vallen in de ruimte waarbij de snelheid niet voortdurend toeneemt die is constant. Ik val met bed en al, die ook om zijn eigen as draait, maar ik val nooit uit mijn bed. Ik kan het ook sturen door naar boven te vallen. Soms duurt heel lang en gaat altijd helemaal zonder angst. Het is vreemd, maar het niet beangstigend. Ik ben altijd alleen, maar heb toch het gevoel dat er iemand met me mee reist en die zorgt dat het goed gaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s