Moraliteit/Concentratie/Meditatie

De aanwijzingen die worden gegeven voor het cultiveren van de morele gevoelens, zowel als de aanwijzingen die worden gegeven voor de concentratie van het denken, voor meditatie, alle streven uiteindelijk naar het ene doel: de geestelijke structuur waardoor het etherlichaam en het fysieke lichaam van de mens zijn verbonden, los te maken; zodat het etherlichaam niet meer zo vast als het ons van nature gegeven is, met het fysieke lichaam verbonden blijft. Alle oefeningen zijn gericht op deze opheffing, deze losmaking van het etherlichaam. […]

De inspanningen in geconcentreerd denken, zoals nu daarvoor de aanwijzingen worden gegeven, en zoals ze ook door de Rozenkruisers werden gegeven, de inspanningen van de meditaties, de zuivering van morele gevoelens, dat alles bewerkt uiteindelijk, wat men in het boek De weg tot inzicht in hogere werelden kan nalezen, dat het etherlichaam zelfstandig wordt, zoals het in dit boek beschreven is. Zodat men ertoe komt, – zoals we onze ogen om te zien, onze handen om te grijpen gebruiken en zo meer -, het etherlichaam met zijn organen te gebruiken, om dan echter niet in de fysieke wereld, maar in de geestelijke wereld te zien. De manier waarop we ons  innerlijk leven in de hand nemen werkt aan het losmaken, het zelfstandig maken van het etherische lichaam.

Bron: Rudolf Steiner – GA 131 – Von Jesus zu Christus – Karlsruhe, 6 oktober 1911 (bladzijde 65-66)

Eerder geplaatst op 24 december 2018  (1 reactie)

8aa8441b14d28d20a05e2c79e828ddf1

Advertentie

9 gedachtes over “Moraliteit/Concentratie/Meditatie

 1. henri

  Jaah…alweer over die etherlichamen …die de wetenschap ontkent .

  Dat is ook een verschil tussen de westerse en oosterse culturen . Bernard Lievegoed bijv bracht zijn jeugd door in vnl Ned – indie , en ontmoette daardoor vele diverse culturen oa op de diverse scholen alleen al de hij had bezocht .Hij vertelt op een moment in een boek daarover , dat daar naast het opgroeien in Ned-indie ook nog iets anders met zich medebrengt…(..”Je etherlichaam wordt heel anders gevormd dan in nederland , doordat er op die eilnden een heel andere elementaire omgeving is.Vandaar ook toen k in 1929 ita wegman ontmoette , wj al na vijf minuten een wederzijds gevoel van herkenning hadden .Zij heeft tot haar achtiende jaar ook op Java gewoond, Ik denk dat ook zij gezocht heeft naar een ncarnatie waarin zij een beweeglijk voorstellingslevenkon ontwikkelen . “ Uit het prachtige boekje ‘ Het Oog van de naald ‘ door Jelle van der meulen )

  Mooi om eens over na te denken, doen wj hier in het Westen niet genoeg moeite om onze strakke en vastgeroestte etherichamen niet eens wa meer los te weken en wat losser te maken ? meditate vinden starre denken en R Steiner antikrachten allicht sommige uit den boze …

   1. Haike

    Ik dacht al… Is Jelle wel de auteur… en op de omslag staat inderdaad dat het om een vraaggesprek gaat.

   2. Haike

    Overigens las ik ooit hetzelfde over Steiner, dat hij geboren is in wat toen Oostenrijk was een plek was met een heel hoog astraal gehalte, waarin hij zijn kwaliteiten tot rijping kon brengen.

   3. henri

    Inderdaad zoiets is er , maar ik heb ook wel gelezen dat zij ( mensen als Steiner en omgeving ..) dat misschien zelf door hun reeds veel verder ontwikkelde ik-krachten , vermochten te kunnen medebepalen en kiezen in het Devachan, alwaar dat gebeurt samen met de engelen , en de minder ontwikkelden mogen niet zelf zulke dingen kiezen , het is de begeleidende engel die dat voor jou doet …reden te meer om zich zoveel mogelijk te scholen in de spirituele ontwikkeling van etherlichaam door allerhande oefeningen.

   4. henri

    En ik zou er nog willen aan toevoegen , en dit is eigenlijk voor mezelf dat ik zelf ook een beetje zou mogen helpen te kiezen in mijn geestelijke toekomst daaraan ,want hetzelfde als ik nu gehad heb zou ik niet meer weerwillen ….missch/ of heel waarsch dat daarom de antroposofie mij toe-viel ( en dat ziet er sterk zo naar uit ) tijdens dit leven . Die is een beginsel van eigen karmaonderzoek , en kan je bij jezelf doen ,dank zij hetgeen Steiner de menshed ook geschonken heeft .

   5. henri

    Haike ,
    Nu gebeurde er een geweldig toe-val nadat ik jouw reactie las . Ik nam een boek terug op dat hier 10 dagen geleden lag en had er nog een aantekening bij gemaakt in potlood juist waar ik gestopt was , en had het al eens gelezen in 2018 ( ik schrijf altijd het jaartal in mijn gekochte boeken ) en ik lees eigenlijk een voorbeeld en dat klopt net met iets uit mijn karma erin , iets wat ik eigenlijk zelf reeds dacht gevonden te hebben . Ik kan hier geen details schrijven natuurlijk , maar het is amazing ! En er staat ook in waarom sommige mensen in hun tweede tweede levenshelft kanker krijgen , maar ik dacht ook wel aan jou , toen je daarover onlangs iets geschreven had in een citaat een tijd geleden terug .
    Het boek heet Karmisch mengelwerk vqn Rob Gruben , een geweldig (geestelijk) rijk boek .

   6. Haike

    Kijk an!! 😇 En dat allemaal op stille zaterdag….

    Ik heb nooit iets van Gruben gelezen maar hij zit ook bij Nearchus zag ik. Ik ga de naam onthouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s