Dat religie er alleen maar bij kan winnen als het wetenschappelijk wordt verdiept, dat kan door het waarlijk religieuze gemoed worden begrepen. En spirituele wetenschap wil niet iets zijn dat te maken heeft met een stichting van een nieuwe religie. Ze wil geen nieuwe sekte vestigen. Ze wil geen profeten of religieuze grondleggers voortbrengen. De tijd van de stichting van religies is voorbij, de tijd van de profeten is voorbij. De mensheid is zelfstandig (Duits: reif) geworden. En mensen die in de toekomst op de manier van een profeet voor de mensheid zouden willen optreden, zullen een ander lot hebben dan de oude profeten. De oude profeten, ze zijn terecht volgens de geaardheid van hun eigen tijd vereerd als uitzonderlijke mensen. Profeten van de huidige tijd, die het op de oude wijze zouden willen zijn, zullen hun lot ervaren: ze zullen worden uitgelachen!
Geesteswetenschap heeft geen profeten nodig, want de geesteswetenschap gaat er in de basis geheel en al vanuit dat wat zij te zeggen heeft, eigendom is van de diepten van de menselijke ziel, die diepten waar de menselijke ziel gewoon niet altijd helder kan oplichten (Duits: nicht immer hineinleuchten kann). En wat de spirituele onderzoeker zegt, wil hij zeggen als een gewone onderzoeker. Hij wil de aandacht vestigen op wat noodzakelijk is. De spirituele onderzoeker zegt: ik heb het gevonden; als je zoekt, zul je het zelf vinden! En meer en meer zullen de tijden naderen waarin de spirituele wetenschapper zal worden erkend als een gewone onderzoeker, zoals de chemicus, de bioloog als onderzoeker worden erkend in hun vakgebied; alleen de spirituele onderzoeker onderzoekt in het gebied dat elke menselijke ziel aangaat.
Bron: Rudolf Steiner – GA 155 – ANTHROPOSOPHIE UND CHRISTENTUM – Norrköping, 13 juli 1914 (bladzijde 231-232)
Eerder geplaatst op 24 oktober 2018
Anna Eunike (1853 – 1911) eerste echtgenote van Rudolf Steiner
Het zijn ook de tegenkrachten die van iemand zoals Rudolf Steiner een soort profeet of goeroe willen maken hebben ….ook waardoor dat de antroposofie nadien zoveel tegenkracht heeft opgeroepen bij vooral onwetenden , die eigenlijk diep innerlijk verlangenden naar deze kennis waren maar ze niet hadden of er te lui voor waren deze te zoeken .
Ik moet zeggen ik ben ook echt lui wat dat aangaat
Maar het is veel ruimer dan dat , ik bedoelde meer de kennis naar de geest , vooral door luiheid van geest , om de geest te zoeken . Daar zijn vele wegen voor , die leiden naar Rome om het zo te zeggen ….Steiner is ook niet de enige wijze , al heeft hij een heel hoog gehalte en dat kan je best weten wanneer je de antroposfie tot je neemt , en niet elkeen hoeft een eigen scholingsweg te gaan of de scholingsweg die Steiner voorstelt , daar ben je ook vrij in .
Ja, dat is mij wel duidelijk. Maar ik zou meer kunnen doen dan ik nu doe. Meditatie is niet mijn ding, en lezen? De praktijk geeft veel stof tot nadenken😉
Leonie, meditatie is ook niet mijn ding. Ik heb de zes basisoefeningen wel een tijdje gedaan, maar na een paar maanden weer opgehouden. Ongeveer vanaf mijn 19e tot 21ste heb ik vrij veel antroposofie gelezen. In de jaren daarna las ik zo nu en dan nog eens een boek van Steiner. In 1991 dacht ik: het is toch jammer dat ik nooit meer antroposofie lees, want het is een zeer belangrijke zaak. Toen heb ik mij voorgenomen elke dag minstens een kwartiertje antroposofie te lezen en dat heb ik tot nu toe ook vrijwel elke dag gedaan. Maar als ik tegen mijzelf zou zeggen Ik doe het alleen wanneer ik zin heb, kwam er waarschijnlijk niets van terecht.
Ridzerd, ik heb ook alles los en vast gelezen. Nu is stilte, natuur, creatieviteit en er zijn met een luisterd oor voor anderen, de prioriteit.