Spiritueel snobisme

Dit is wat ik steeds weer probeerde op verschillende wijze – sinds de twee decennia dat de antroposofie onder ons wordt beoefend (Duits: getrieben wird) – door de verschillende voordrachten te belichten en duidelijk te maken, dat het bij ons er waarachtig niet om gaat een voor de ziel gerieflijke, behaaglijke wereldopvatting en levensbeschouwing, een soort spiritueel snobisme te cultiveren, maar dat het gaat om inzichten die het huidige tijdperk als zijn belangrijkste impuls nodig heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 197 – Gegensätze in der Menschheitsentwickelung / West und Ost, Materialismus und Mystik, Wissen und Glauben – Stuttgart, 24 juni 1920 (bladzijde 85)

Eerder geplaatst op 18 juni 2018

fe053e6add7141c91d97ee378d1c993c

Advertentie

41 gedachtes over “Spiritueel snobisme

 1. henri

  Als ik het zo bekijk is alles wat er thans gebeurt , het huidige beleid ook van de EU , de maatregelen tegen iets wat er niet is zoals het virus , de onbewezen testmaatschappij, oa het verkeerde en meestal nutteloze beleid van de overheid met oa de digitale pajesmaatschappij en de onbewezen klimaat maatregelen …zou dit het ware spiritueel snobisme /materialisme genoemd kunnen worden . Zij denken dat ze goed doen ,maar het tegendeel is de waarheid .

  1. M.L Heine

   Nou Henri, dat virus is er wel degelijk. Ik heb hem ondervonden! Nog steeds moe en restverschijnselen. Toch heel anders dan een griepje.Niet ingeënt! Mijn man daarentegen had weinig last maar is wat energie betreft nog niet helemaal de oude. Is jou bewering niet snobisme?

   1. henri

    Ik zie dat anders .

    Voor mij bestaat het virus niet , maar wel wat men er van wil maken met agendas en verdienmodellen . Er zijn en ik ken wel uitsluitend griep -verschijnselen , en die zijn er altijd al geweest zolang de mensheid bestaan heeft . En die zijn ook nooit als besmettelijk aangemerkt , daar hoorde je nooit iets over , alleen nu omdat er lang voorbereid agenda voor nodig was …voor een totalitaire pasjesmaatschappij te creeren .
    Men wil aan alles namen toebedelen , en van alles virussen maken . Ook net zoals dat in de psychologie gebeurt , asperger, …etc of het CFS .

   2. M L Heine
    Hoe durf je die klachten eigenlijk een excuus te vinden voor de megagrote ellende kommer en kwel die er door de maatregelen is ontstaan?
    Of is dat een soort zelfbescherming, het niet toe willen geven dat de maatregelen en duur van de zo genoemde pandemie veel meer schade hebben aangericht dan welk virus dan ook ooit heeft gedaan?
    Fascinerend vind ik het
    De oversterfte is enorm sinds de experimentele covid injecties en de ziektebeelden beginnen overeenkomsten te tonen.
    Ik heb een verzorgend beroep en ben daarmee getuige van veel ellende. Ellende waarbij jullie vermoeidheid helemaal niks voorstelt.

  2. Bernard

   Dat wat je hier stelt, Henri, is een soort spiritueel snobisme, maar realiseer je dat het gaat om inzichten die het huidige tijdperk als zijn belangrijkste impuls nodig heeft. Dus moet je de realiteit goed onder ogen zien en daar mee kunnen omgaan, en deze realiteit niet ontkennen!

   1. @Bernard
    Hoe kun je wat Henri aan gedachten deelt spiritueel snobisme noemen, als je ziet dat hij er totáál niets gerieflijks voor zijn ziel ervaart in de dingen die hij zegt?
    Steiner koppelt snobisme aan zelfbevrediging, ik had niet de indruk dat Henri zich optrekt aan de leugens die hij aanwijst. Wat me ook opvalt, is dat al die keren dat hij met hout snijdende argumenten en bronnen aankomt, dat jij dat dan volledig negeert.
    Dán denk ík op mijn beurt: die informatie zal Bernard dan wel een te groot gevoel van onbehagen geven in zijn ziel, hij houdt zich op geheel eigen snobistische wijze liever niet bezig met zaken die de NOS & co niet tonen. De NOS, die ons vertelt wat we moeten denken. Over ziekte, over oorlog, onze NOS & co is er voor ons wereldbeeld. Ja toch Bernard?

  3. @Henri
   Vluchtelingen in huis nemen of je huis energiezuinig maken is in elk geval wel gekoppeld aan bezit, dus in die zin is het verbeteren en meewerken aan het oplossen van van wereldsituaties een voorrecht van de rijkeren. We financieren een oorlog die de eigen huizen platbombarderen van de mensen die we pretenderen te helpen.
   Ik ben het met je eens, zij denken dat ze goed doen, maar zijn vooral enthousiast over hun eigen goedheid of acuut getriggerde redderssyndroom. Geen woord over corona ineens, nee corona ligt in de koelkast, het is nu oorlog, dat is veel erger. Vandaar dat die mensen er ook achter staan dat er wel gevaccineerd en getest moet blijven worden tegen een zgn vreselijke ziekte, terwijl ze die vreselijke ziekte op haast schizofrene wijze totaal negeren in het vluchtelingen debat.
   De EU heeft alleen maar zo ver kunnen komen met haar plannen voor een nieuwe wereldorde omdat ze genoeg burgers in haar grip heeft gekregen en nog steeds, met idealistische en bang makende informatie explosies. Zaken van het hart worden structureel gebruikt als ingang voor angst en manipulatie.

  4. Een virus dat er niet is… Het is er wel degelijk. En als wij het dierenrijk niet eindelijk eens serieus gaan nemen dan zullen er meer over ons komen. Overigens: over vaccinatie heeft Steiner nog dit gezegd: dat ouders hun kind kunnen vaccineren mits er tegenover staat dat er een spirituele opvoeding wordt genoten. De gulden middenweg dus, die tussen Ahriman en Lucifer in ligt. Momenteel is er een grote Luciferiaanse beweging gaande in ons kikkerlandje, dat zich uitspreidt over diverse spirituele groeperingen. Men gaat meer en meer zweven en mediteren en vergeet gewoonweg om te werken in de wereld. De wetenschap wordt gemakshalve terzijde geschoven, en dat terwijl Steiner de wetenschap juist zag als noodzakelijke eerste stap om van daaruit spirituele kennis te kunnen vergaren. Je moet de wereld (lees het universum) wel kennen en kunnen meten voor je de dingen kunt gaan ‘zien’. Fijne dag!

   1. henri

    Er zijn overal uitwassen , ook en zeker bij het spirituele . de middenweg ,de weg van Christusbewustzijn is inderdaad de juiste en weigeren of zullen er velen missen .
    Langs de andere kant .
    Ik denk dat de Lucferiaanse beweging heel hard nodig is in deze tijd van te harde ahrimanische wetenschap .Ook Steiner zei dat Lucifer/ het Luciferiaanse op sommige momenten helemaal geen kwaad kon , intgendeel . Zijn tijdschrift noemde overigens Lucfer-gnosis .
    Liever deze Ahrimaanse wetenschap dan ?…
    Lees en huiver , deze wetenschap stelt voor ..computerspelletjes en drugs tegen verveling ….en dit alles omdat mensen niet spiritueel willen worden ….of lees het luciferiaanse / de spiritualiteit weigeren aan te nemen.

    https://www.ninefornews.nl/adviseur-van-schwab-dit-is-veel-groter-dan-alles-wat-we-tot-nu-toe-hebben-gezien-in-de-geschiedenis/

   1. Onder andere als het om die oorlog gaat: persoonlijk tast ik op basis van geesteswetenschappelijke inzichten af hoe het momenteel met de mensheidsontwikkeling is gesteld, vandaar mijn Nietzsche project en in het kader daarvan op dit moment mijn blog Tweehonderd jaar nihilisme. Snelle en makkelijke ‘antwoorden’ zijn er niet bij dit soort kwesties, drama’s en tragedies.

 2. Michel van der Maesen de Sombreff

  Allemaal gelijk! Met name aangaande het al of niet bestaande c.q. over- of ondergewaardeerde virus.

 3. ..hoewel het voor mijn ziel wél heel gerieflijk en behaaglijk zou zijn om die inzichten die het huidige tijdperk als zijn belangrijkste impuls nodig heeft, daadwerkelijk te verkrijgen..
  en zolang het nog niet zover is, wordt ze gekweld door leugens en manipulatie, een gekaapte pers en brave of gekochte journalisten.
  En omdat dat niet te harden is, zoekt die ziel haar heil in mooie gedachten, en filosoferen over vrijheid. Snobistisch? Of hongerig naar schoonheid en nog onbesmeurde waarheid.
  De waarheid, die tegenwoordig niet verder reikt dan de voor mij tastbare werkelijkheid.
  Want ik ben geen historicus, geen Rus, geen arts, geen helderziende, geen milieudeskundige, geen journalist, geen politicus, en ohja voor ik het vergeet, ook geen bed & breakfast

   1. steeds vaker en langer volg ik helemaal geen nieuws, ik ontwijk het gewoon, word er ziek van.
    Maar daarna krijg ik het gevoel dat ik even weer moet checken waar de meute heengeleid wordt. Desalniettemin heb ik er gelukkig steeds minder tijd voor nodig om te weten where it’s heading. It’s heading richting digitale slavernij, met mensen als producten, zonder dat ze dat zelf doorhebben. Als stervende zombies blijven ze in de film van de matrix hangen.

   2. lekker aan de ketting in Plato’s veilige grot.
    Ik oordeel niet, het is me alleen wel duidelijk geworden dat ik de mensen en de wereld die ik tot nu toe in mijn leven kende, eigenlijk nooit heb gekend.
    Maar ook, en misschien wel vooral, dat dat lang niet altijd mijn zaken zijn. Ik hoef niet alles te weten en ik hoef me niet met iedereen te verbinden, dat zijn mijn eigen zaken.
    Dan zie ik de hele nieuwsgeving ineens als platte opstokerij, weinig informatief en van God los.
    Een soort marketingmachine van de bedrijven die de wereld runnen momenteel.
    Wie die lelijke platte kant van de realiteit niet wil zien die is in mijn ogen wat verblind door het weerkaatsende licht.

 4. Ik balanceer tussen angst en verwachting
  Sta met angst op, maar de dag brengt altijd weer hoop
  Voor corona was dat andersom, dan werd ik lekker wakker en waren de zorgen van de dag, en dat is ook waar ze horen. Om zo de zorgen van de dag mee te kunnen nemen en verwerken in de nacht.
  Nu is dat andersom. Overdag lijkt er momenteel weinig aan de hand bij velen. Lente, amper regels, iedereen geniet. Ik ook. En toch sta ik elke ochtend op met angst. Over wat er komen gaat.

  1. henri

   Ik vondt de Jensen van gister de moeite om te bekijken , hij bespreekt daar met enkele voorbeelden hoe het duivelse Plan ineengestoken werd en zolang op voorhand bekend was , naast andere dingen ..iets wat reeds lang bekend was waarbij door het WEF een topadviseur naar voren geschoven wordt , ene Yuval Harari …
   De schellen vallen van je ogen …
   Kijk vanaf 25 min…

   https://jensen.nl/hun-plan-de-jensen-show-454/

   1. Ik heb vanaf 25 min gekeken.
    Jensen beweert dat op 20 maart iedereen verrast was over het virus. Dat klopt niet. Ik was in januari al verbaasd over de bouw van extra ziekenhuizen in China.
    Ik zie en hoor een Yuval Harari die een eerlijke visie geeft en WAARSCHUWT voor de gevaren van al te vergaande medische controle.
    Jensen zet Harari weg als iemand zonder enig charisma want graatmager en 22 kilo wegend die trouwens in israel woont en die als man met zijn man getrouwd is – als je dit alles wel waar en niet waar door elkaar husselt om iemand met eerlijke ideeën toch zodanig te verbuigen dat hij in jouw eigen “anti” hokje past, nou mijn respect krijg je dan in ieder geval niet.

    Ik snap niet dat een weldenkend mens hier iets geloofwaardig aan vindt.

   2. henri

    In China werd dit vooropgezette plan eerder uitgerold , bij ons komt er wel een climax of verassing rond 20 maart , 19 maart treedt mininster Bruins af, en 20 maart toespraak koning , meer IC capaciteit enz oprichten van zorghotel dat kort erna weer dicht ging ..enz
    Ik vindt het super wat Jensen zijn publik aanbiedt .
    En ben eens met zijn visie over coronaperikelen , maar kan beamen dat de humor die hij brengt niet bij iedereen in de smaak zal vallen , het wordt tenslotte in een show gebracht die hij zelfstandig beneerd het publiek aanbiedt .het getuigd niet van onweldenkendheid , ik denk dat je die eerder bij sommige antroposofen moet gaan zoeken ….
    Bijgevolg het tegendeel van de leugens waarmee figuren als een Rutte, Hugo de Jonghe en zovele anderen , hetzij politici ,viroloog-dierenartsen van alle slag …het volk dat zij zouden moeten dienen en beschermen mee opzadelen door blindelings ( en als verdienmodel) te dansen naar de pijpen van een ons onbekende Elite . Ik geloof niet in een Elite , noch WHO, WEF of Young Global Leaders maar in de vrije denkende Mens van de toekomst die Nu , het tijdperk van Michaël op deze aarde is geincarneerd .

 5. Maria-Leonie

  Stroes wat reageer jij overprikkeld en raar op mijn bericht? Jou bewering en aanval slaat kant nog wal. Je beheerst de hele site met vraag en beantwoordt die tevens dan zelf en zo vul je ook mij in.

  1. ik was inderdaad geprikkeld toen ik twee mensen Henri van snobisme zag betichten, klopt.
   Verder zou ik wat inhoudelijke argumenten willen lezen waarmee je aantoont wat je precies onzin vindt.

   1. Haike

    Als ik jou om inhoud vraag krijg ik die niet. Maar je verlangt het wel van een ander?

   2. henri

    @ Stroes

    Je hoeft voor mij niet op te komen hoor , maar bedankt alvast . Van die reakties ,…btw oftewel zijn er mensen die liever meelopen met de massa en/ of er geen verstand van hebben of maar half lezen wat ik geschreven heb ,zoals meestal ik bij deze ondervonden heb . Of heeeel erg beinvloedbaar zijn door de media . Corona = Mediavirus …wat heeft die slimme Jensen daar al zo vaak op gehamerd ! Ook omgekochte en verkochte journalisten , las gisteren nog dat ze nu betaald krijgen als ze het WEF naar de mond praten in de media . Over die vermoeidheid , heeft niets te maken met corona , dan heb ik ook om de paar dagen cojona …van een verkoudheid kan je nu eenmaal moe zijn . Enne over die meelopers heeft Matthias Desmet een boek geschreven …het probleem van de nieuwe totalitaire staat waar wij in beland zijn …

    https://hetanderenieuws.nl/karel-van-wolferen-in-gesprek-met-mattias-desmet-over-totalitarisme-en-verzet/

   1. toch jammer dat jullie totaal niet op de inhoud ingaan van jullie eigen kritiek op mijn commentaar. Welke, wanneer, waarom, enzovoort.

  1. het citaat hierna gaat over gedachten, dat die er al zijn voor we ze denken. We ontvangen ze alleen. Mijn antennes staan vaak gericht op kritiek en afkeuring, júist omdat ik daar bang voor ben. Ik trek het aan zogezegd. Ik vind dat wel logisch, want ik heb daar dan nog wat te leren. En als mensen hun kritiek niet uit willen leggen in een open gesprek, dan valt er niets te leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s