Concentratie

Hoe weinig heeft een mens het in de hand om zijn gedachten steeds weer te verdrijven. Dikwijls volgen de gedachten – vooral de onaangename – een mens dagenlang. Hij kan ze niet uitbannen. Het wordt evenwel nog veel moeilijker als wij ons er aan gewend hebben om ons op gedachten te concentreren. Een gedachteninhoud, waarop wij ons geconcentreerd hebben, begint ons tenslotte vast te houden en wij moeten alle moeite opbrengen om hem weer los te laten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 305 – Die geistig-seelischen Grundkräfte der Erziehungskunst – Oxford, 20 augustus 1922 (bladzijde 87)

 Vertaling L.W.J. Beuger en J.F. la Poutré, overgenomen uit Geestelijke grondslagen voor de opvoedkunst 

Eerder geplaatst op 18 maart 2018  (1 reactie)

improve-concentration-and-focus

Advertentie

12 gedachtes over “Concentratie

  1. Haike

   Op de Warmonderhof leerden we dat het een illusie is om te denken dat het voedsel wat je tot je neemt je fysieke lichaam voedt, dat is niet zo.

   Het voedsel wat je tot je neemt voed je denken: zoals de Duitsers ook zeggen: Man ist was man Isst. Je bent wat je eet.

   1. Haike

    Das een vraag waar ik zelf ook mee worstel Stroes, maar ik ben geen (Antroposofisch) Arts.

    Ik weet wel dat wat je fysieke lichaam voedt binnenkomt via ogen, oren en longen. De etherkrachten komen op die manier in het menselijk lichaam binnen. (Weer de tegenstelling die voor evenwicht zorgt, het fysieke voedsel verzorgt het onzichtbare denken, en de onzichtbare etherkrachten voeden het zichtbare lichaam). De combinatie van niet volledig geïncarneerd zijn waardoor het “IK en Astraal” niet genoeg of niet heel sterk inwerken op ether en fysieke lichaam mogelijk tot een hoger lichaamsgewicht kunnen leiden. Verder denk ik dat in mijn specifieke geval het Brein mogelijk ook als een soortement filter werkt voor de hoeveelheid kracht die je opneemt uit de Geestelijke wereld.
    Ik heb een keer gehad in Zwitserland in een winkeltje wat stenen verkocht (de eigenaar klom de bergen in en hakte ze daar zelf uit) dat ik na drie kwartier de winkel uit moest omdat de weliswaar positieve energie die daar aanwezig was, me overweldigde en me hoofdpijn bezorgde omdat mijn beschadigd brein en dus ook het filter dat niet tegen kon houden. Mijn gewicht is dan ook aan de wat hogere kant van de weegschaal, omdat ik vermoed dat ik teveel etherkracht opneem. De groep mensen met wie ik daar was hadden daar verder geen last van.

    Ik heb verder buiten zitten wachten tot zij klaar waren, en toen trok het ook weer bij bij mij. Dit zijn mijn eigen ervaringen en waarnemingen bij mijzelf, en daarmee natuurlijk niet de ultieme waarheid die alles bewijst…. Te veel eten is natuurlijk ook merkbaar in het lichaam dat moet natuurlijk ook niet ontkent worden..

   2. Dank voor je lange antwoord. Ik merk veel aarzeling bij het reageren omdat je nogal kritisch op me bent geweest en ik ieder woord nu weeg tot ik een ons weeg.

    Je schrijft: [De combinatie van niet volledig geïncarneerd zijn waardoor het “IK en Astraal” niet genoeg of niet heel sterk inwerken op ether en fysieke lichaam mogelijk tot een hoger lichaamsgewicht kunnen leiden.]
    Ik weet niet genoeg over die termen om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen.
    Zelf doen erg dikke mensen me soms denken aan schuilen, de behoefte aan bescherming en troost. Toch heb ik ook een veel te dikke reisvriendin gehad ooit, die werkelijk waar amper wat at, en verder mentaal erg steady was. Dus de oorzaak opsporen van overgewicht is bij uitstek en in alle opzichten biografisch en (para)medisch maatwerk.

    Je voorbeeld herken ik wel, ik wachtte als kind al vaak buiten en vond winkelen vreselijk, en drukke plekken ook. Viel makkelijk flauw zelfs. Zat altijd onder het ideale gewicht en ging volledig op in m’n omgeving, terwijl ik tegelijk opgesloten zat in mezelf.
    Nou, leg dat maar eens in antroposofische termen uit allemaal, ik waag me er niet aan.

   3. Haike

    Ok..

    Laat ik proberen een korte, wat ruwe schets geven.

    “IK en Astraal” zijn volledig verbonden met de mens als die door de dag rondloopt. Sterker nog; ze werken zodanig op fysiek en etherlichaam in dat het een beetje als het ware word opgegeten door IK en Astraal. Dat is ook waarom een mens zich aan het einde van een dag vermoeid voelt, niet alleen omdat hij letterlijk op zijn werk een inspanning heeft verricht, maar ook beïnvloed is door IK en Astraal die op hem inwerken.

    Omdat het IK en het Astraal zich enigszins terugtrekken als jij je op een oor ter ruste legt, kunnen gedurende de nacht met behulp van de elementair wezens, fysiek en etherlichaam weer herstellen en wordt je weer fris wakker.

    Maar IK en Astraal zijn ook verantwoordelijk voor de vorm van het menselijk fysieke lichaam, namelijk dat je vier vingers en 1 duim aan je hand hebt zitten en niet iets anders dan dat.

    Kanker wordt door Steiner gerekend tot de koude, verhardende ziektes.. Ziektes die het IK van de mens aanvallen. Als het IK dan vervolgens niet genoeg in het fysieke lichaam kan doordringen, kan dat een gevolg hebben voor de letterlijke vorm van dat fysieke lichaam.

    Kanker is hier door mij gebruikt omdat ik me daarmee moet uiteenzetten. Je kunt dus niet gaan zeggen dat alle dikke mensen dus Kanker hebben. Het is een voorbeeld die een verstorende factor kan zijn om IK en Astraal minder goed toegang te geven tot het fysieke lichaam, (en daardoor minder sterk geïncarneerd zijn) met alle gevolgen van dien. Maar er zullen vele factoren zijn die tot een verstoring leiden tussen de verbinding van de fysieke mens en zijn Geestelijke deel. Een verbinding die Ahriman natuurlijk zoveel mogelijk wil verstoren…

    Mij persoonlijk zou het niet verbazen als vaccinaties daar ook een rol in spelen..

  1. OnePeacefulWorld

   Om in het nu te blijven constateer ik wat ik denk: Oh, denk ik dát ! En dan is het weg. Als er een paard voorbij komt spring je er niet op. Wel constateer je dat er een paard voorbij komt.

 1. Het lukt mij het beste gedachten los te laten door me er niet tegen te verzetten. De meeste gedachten zitten gekoppeld aan een gevoel dat gezien/bewust wil worden. We zijn zelf de agressor en voeder van veel onaangename gedachten. Die voeden we meestal met onze angsten en trauma’s. Of is het andersom; en zijn het onze eigen angsten en trauma’s die onaangename gedachten aantrekken. Net zolang tot we hebben begrepen wie de boodschapper van die gedachten is.

  1. Haike

   Mooi om te lezen Stroes.. 👍

   Ik ga vaak in gesprek met mijn Angst, die gaat vaak weg. Ik merk ook dat als ik bepaalde gedachte’s opschrijf ze daarna verdwijnen of nog maar ver op de achtergrond aanwezig zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s