Over waarheden en dogma’s

Het is goed om, wat ik al vaker genoemd heb, dat in het bijzonder vanuit ons antroposofische standpunt bewust en grondig erkend wordt: Ook het weten dat men in het heden, hoe onmiskenbaar het ook is, over spirituele zaken kan verwerven, het mag niet opgevat worden als een som van absolute dogma’s. Het moet duidelijk zijn dat degenen die later in komende tijden zullen verschijnen meer waarheden zullen zien dan wij zelf zien kunnen en in staat zijn naar voren te brengen.

Daarop berust eigenlijk de geestelijke ontwikkeling van de mensheid. En alle belemmering, alle hindernis voor de geestelijke vooruitgang van de mensheid berust uiteindelijk op het feit dat de mensen het niet toegeven willen dat ze graag waarheden overgeleverd willen hebben, die niet de waarheden van een bepaald tijdperk zijn, maar die absolute, tijdloze dogma’s zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 184 – Die Polarität von Dauer und Entwickelung im Menschenleben – Dornach, 6 september 1918 (bladzijde 13)

Eerder geplaatst op 18 maart 2018

brown-smile

Advertentie

37 gedachtes over “Over waarheden en dogma’s

    1. Trouwens maakt niet uit waarmee want je kan dit bovenstaand citaat met alles doen in het leven, de clou is dan dat waarheden uit het verleden gebruikt worden als een denkraam waardoor het heden bekeken wordt.

  1. In diverse geloofsstromingen en kerkgenootschappen bestaat uit angst en afkeer voor occultisme. Ook tegenwoordig nog een zeer zwaarbeladen begrip en term. Om goed te begrijpen of een nadere indruk te krijgen van waaruit mensen van bijvoorbeeld gereformeerde gezindte met hun hart leven kan het goed zijn om een interessant boek, het is een essay, te lezen dat vijf jaar geleden werd geschreven door hoogleraar aan de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht Beatrice de Graaf:
    Heilige strijd – Het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad

    1. Stroes, heb het bewust onder dit Steiner citaat geplaatst omdat de vorm van occultisme die Steiner bedreef uitmondt in een levende vorm van ondogmatische geesteswetenschap. Bij mensen als veiligheidsdeskundige Beatrice de Graaf, ze verschijnt regelmatig op tv, zit het hart trouwens op de goede plaats.
      Overigens is van Mieke Mosmuller deze week een video op Youtube verschenen waarin ze zich uitspreekt over het Oekraïne-Rusland conflict en oost-west tegenstellingen. Het lijkt me een soort van inleiding en dat ze daar de komende tijd op voort zal borduren. Zie hieronder.

      1. Het is het zuivere voelen dat leidraad is voor het juiste denken.
        Er kunnen nóg zoveel boodschappen regenen die je één kant op sturen in je denken, als je gevoel alarm slaat bekijk je ze door een andere bril.

      2. En direct daarop volgend voel je dan de agressie die op je afkomt als je een kritische noot uit of een vraag stelt om de logica te hervatten van het geheel. Of er een zeker comfort beleefd wordt in het collectief volgen van een manie. Daar moet je niet aan zitten, dan ben je een wappie of een Baudet-knuffelaar, of Willem Engel-fan, noem maar op.
        Op het gebied van het denken ervaar ik al een behoorlijke tijd een regelrechte oorlog.

      3. Maar het frappantste van nu vind ik toch wel om te zien hoe achter een democratische en menslievende berichtgeving keihard partij wordt gekozen in een oorlog, met alle middelen die voorhanden zijn. We vangen mensen op die we zelf uiteendrijven.

      4. Ik heb de video van Mieke Mosmuller beluisterd. Wel moeilijk om in te zien dat in het volgende cultuurtijdperk de broederlijkheid onder de mensheid zich zal moeten ontwikkelen. En dat juist in Oost Europa/Rusland. Wat we nu in ieder geval zien is het meest verschrikkelijke tegendeel van broederlijkheid.

      5. En dat betekent dat in het huidige cultuurtijdperk evengoed Rusland en andere Slavische volkeren onderhevig kunnen zijn aan Kaïn en Abel problematiek, waarbij aan de orde is: wees mijn broeder, anders sla ik je de kop in.

      6. Over die mensheidsproblematiek heeft Steiner ook diverse voordrachten gehouden. Sommige zijn naar het Nederlands vertaald. Dat is duidelijk het geval met GA 145. Daarin behandelt Steiner onder andere de Kain en Abel imaginatie. Kaïn zegt op een zeker moment over zijn broeder Abel: Ik wil mijn broeders hoeder niet zijn. Doden!. Een fragment uit GA 145:
        Kain wird zum Hüter seines Bruders Abel bestellt

  2. Het beginsel Wees mijn broeder, anders sla ik je de kop in hangt direct samen met morele worstelingen van Anfortas (Parsifal epos), ook aan de orde gesteld in GA 145; evenzeer direct gelieerd aan krachten die diep in de bewustzijnsziel omgaan.

    1. Ja, maar je zou toch zeggen dat als de Russen/Oost-Europeanen in het volgende cultuur tijdperk broederlijkheid zouden moeten ontwikkelen, dan zou er nu toch al een zekere eerste aanzet moeten te zien zijn. Maar juist in West-Europa zien we nu veel broederlijkheid. Alle landen staan klaar om vluchtelingen op te vangen.

      1. Ja, maar je zou toch zeggen dat als de Russen/Oost-Europianen in het volgende cultuur tijdperk broederlijkheid zouden moeten ontwikkelen, dan zou er nu toch al een zekere eerste aanzet zou moeten te zien zijn. Maar juist in West-Europa zien we nu veel broederlijkheid. Alle landen staan klaar om vluchtelingen op te vangen.

      2. Zeker zien we broederlijkheid. Maar dat is een fragment. Want als je het hele plaatje bekijkt, zie je dat we gemanipuleerd zijn tot acties die gaan helpen om het beoogde land binnen te halen in de EU’. Als puppets on strings doen we al enkele jaren precies wat de puppetmasters in de VN en EU willen dat we doen.
        Dus dat is geen bewust broederschap.

      3. Je hoeft niet iedereen zomaar te helpen. Net zo min als dat je iedereen moet behoeden voor ziekte. Dat zijn collectieve waanideeën.

      4. Echte broederlijkheid ontstaat uit vrije wil, en niet in de overleving.
        We weten zelf niet eens wat er boven ons hoofd hangt. Qua ziekte en zorg, qua wonen en werken, qua onbetaalbare energietarieven op komst, qua klimaatakkoord met alle gevolgen van dien, qua schaarste en inflatie agv sancties opgelegd aan Rusland, stuk voor stuk gevolgen van acties uit het Westen; iets waar velen totaal blind voor lijken te zijn momenteel, in 1 week tijd zag ik de meute veranderen van coronazombies in Florence Nightingales.
        Nou, dát is eng. Die mensen vertrouw ik voor geen cent zelfs.

  3. Rusland (Sovjet-Unie) heeft geleden onder het communisme en een Stalin regiem. Europese volkeren hebben ook hun bedenkelijke verleden (en heden), Ridzerd. En vergeet niet dat onder andere jij als Europaan rond 3500 of daarna misschien in een Slavisch volk reïncarneert. Alles is in beweging en veel wordt voorbereidt. En daarmee zijn er paradoxen te over.

    1. En dan toch nog iets: sommige volkeren verbonden aan een zekere vervlogen of hedendaagse cultuur houden iets van het verleden in ere en sommige volkeren verbonden met een cultuur in opkomst lopen qua aanzet enigszins vooruit op de toekomst. Wat de Slavische cultuur betreft is dat volgens Steiner bijvoorbeeld Polen. Hij noemde daarbij ook nog een aantal andere Slavische volkeren. Waarmee niet is gezegd dat Polen en die andere volkeren brandschoon zijn. Geen enkel dal blijft Rusland en zijn broedervolkeren bespaard, denk ik.

    1. denken jullie dat de mensen hierheen willen? Ik denk het niet, ik denk dat ze teruggaan zodra ze zullen kunnen. Behalve als hun huis er niet meer staat. Oh maar dat is geen probleem hoor, kom er maar gezellig bij in ons breekbare vaasje.

      1. ‘we hebben corona toch even in de koelkast gezet, hoeven we ook niet bang te zijn voor besmettingen, al dat gedoe met testen, we hebben het er gewoon niet over. oorlog is tenslotte geen carnaval!’
        Snapt U het nog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s