Als er reïncarnatie is, waarom herinnert de mens zich dan zijn eerdere incarnaties niet?

De vraag wordt vaak gesteld: ‘Ja, als er reïncarnatie is, waarom herinnert de mens zich dan zijn eerdere incarnaties niet?’ – Dit is een vraag die al vaker door mij is beantwoord, en een dergelijke vraag ziet eruit alsof iemand een vierjarig kind voor zich heeft dat niet rekenen kan en dan zou willen zeggen: Dit is een mens, dus de mens kan niet rekenen. – Laat het tien jaar oud zijn, dan kan het wel rekenen.

Zo is het met de menselijke ziel. Als ze zich vandaag de dag nog niet kan herinneren, de tijd zal komen dat ze zich kan herinneren, de tijd waarin ze dezelfde vaardigheden heeft als nu een ingewijde in de huidige tijd heeft. Maar juist in deze tijd voltrekt zich deze ommekeer. Er zijn tegenwoordig een aantal zielen die in onze tijd zo ver zijn dat ze vlak voor het moment staan waarop ze van hun vorige incarnaties herinneringen zullen hebben, op zijn minst van de laatste. Een heel aantal mensen staan vandaag de dag om zo te zeggen vlak voor het openen van de poort naar het uitgebreide geheugen dat niet alleen het leven tussen geboorte en dood omvat, maar ook van de voorgaande incarnaties, in ieder geval vooreerst de laatste. En als na de huidige incarnatie een aantal mensen wedergeboren zijn, zullen ze zich de huidige incarnatie herinneren. Het gaat er wel om hoe ze zich herinneren. Om op de juiste manier te onthouden, daar moet de antroposofische ontwikkeling de aanwijzingen en aanleiding toe geven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die tieferen Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte der Evangelien – München, 4 december 1909 (bladzijde 153)

Eerder geplaatst op 16 februari 2018  (3 reacties)

Zie ook: Waarom herinnert de mens zich zijn vroegere incarnaties niet?

rudolf-steiner-1861-1925-austrian-philosopher-social-reformer-T4MT58

3 gedachtes over “Als er reïncarnatie is, waarom herinnert de mens zich dan zijn eerdere incarnaties niet?

 1. Cornelia54

  Ridzerd ik weet niet of je alle reacties ziet die later binnenkomen. Dit stukje is me zeker ontgaan. Maar naar mijn idee gaat Steiner hier niet ín op de waaromvraag. Hij zegt alleen maar dat het zàl gaan gebeuren. Maar juist die waaromvraag is voor mij de worsteling.
  En in theorie is dan voor mij het antwoord dat je dingen moet leren hier in de stof zonder bewustzijn omdat je het anders niet tot in je tenen beleven kan.
  Dat je alleen op deze manier waarachtige vrijheid kan verwerven.
  Maar als dat zo zou zijn wat kom je hier dan weer doen als je wél weet waar je vandaan komt en wat je bent.
  Of is er een heldere begrijpelijke gedachte die deze beide delen samen kan voegen? Of kloppen mijn ideeën niet?

  1. Haike

   Dag Cornelia,

   Weliswaar stel je de vraag niet aan mij maar aan Ridzerd, maar misschien is dit een welkome bijdrage.

   Als je wel weet waar je vandaan komt, dan weet je ook waar je na 60, 70, 80, jaar dat je hier bent geweest weer naar terug gaat. Maakt dat dan niet dat je heel anders gaat denken over dood gaan?
   Ik persoonlijk merk dat ik steeds meer moeite heb om te zeggen dat ik zelf of een ander dood zou gaan. Je gaat naar huis,.. dat vind ik vele malen meer van toepassing. Novalis zei dat al: Waar gaan we dan naar toe? Altijd naar huis.

   Aan het einde van het eerste deel van de Harry Potter reeks laat Rowling een belangrijk karakter (misschien nog wel belangrijker dan HP zelf) uitspreken dat voor de goed georganiseerde Geest de dood niks anders is dan een nieuw avontuur.

   Daarmee haakt ze aan wat Steiner daar over heeft te zeggen: Leer tijdens je aardse verblijf je denken te beheersen (organiseren) want als je dan terug komt en je hebt dat om wat voor een reden niet gedaan, ga je als een stuiterbal door de Geestelijke Wereld heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s