Oordeelsvermogen / Herinnering in de volgende incarnatie

Om werkelijk te laten komen wat komen moet, namelijk dat in de volgende incarnaties een voldoende aantal mensen zich de huidige incarnatie herinnert, dan moeten voorzorgen genomen worden. Ontwikkel dus uw oordeelsvermogen, dan bent u een kandidaat om in de volgende incarnatie uw huidige incarnatie te herinneren. Zorg ervoor de wereld te kunnen volgen met gedachten. Want, al kunt u nog zo veel zien op visionaire wijze, het zal u niet helpen bij het terug herinneren van de huidige incarnatie.

Antroposofie is er echter om datgene voor te bereiden wat noodzakelijk moet komen: dat er een voldoende aantal mensen zijn die nu werkelijk vanuit eigen weten terug kunnen zien op deze incarnatie. Hoe velen er in deze incarnatie toe komen om het geesteswetenschappelijke weten te laten samengaan met helderziende vermogens, dat hangt van het karma van het individu af.

Er zitten hier zeker velen van wie het karma zo is dat ze in deze incarnatie er niet in slagen de wereld helderziend te doorzien. Maar allen die zich dat verwerven wat in de werkelijke geesteswetenschap zo wordt gegeven dat het in de vorm van het denken wordt gekleed, die zullen in de volgende incarnatie de vruchten daarvan hebben, want ze hebben zich de grondslagen eigen gemaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die tieferen Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte der Evangelien – Stuttgart, 13 november 1909 (bladzijde 95-96)

Eerder geplaatst op 10 februari 2018  (4 reacties)

Rudolf Steiner-1

Advertentie

9 gedachtes over “Oordeelsvermogen / Herinnering in de volgende incarnatie

 1. topaas

  Eerlijk, wie van ons staat nu al stevig genoeg in zijn schoenen om helderziendheid aan te kunnen? Je krijgt ongetwijfeld prachtige, zelfs sprookjesachtige dingen te zien, maar ook al het lelijke en kwaadaardige. Voor een gewone mens moet het een schok zijn dat allemaal onder ogen te moeten zien. Wie kijkt daar hier en nu naar uit?

  1. Misschien is het geen kwestie van streven vanuit de mens om helderziend te worden maar eerder een waarschuwing vanuit de antroposofie om voorbereid te zijn op een tijd waarin we dat allemaal zullen móeten kunnen begrijpen.
   Verder, ik denk dat een mens alleen die dingen te zien krijgt die verbonden zijn met zijn eigen innerlijk, dus in die zin een paradox, of nee. Wat Steiner zegt komt op mij over alsof het moment waarop je helder gaat zien al vast ligt in de tijd, maar dat ‘hoe, of en op wélk feestje je verschijnt, en wie of wat je daar tegen zult komen’, in je eigen handen ligt.

  1. Waarom zouden we eigenlijk zo bang zijn voor Poetin?
   Er zijn best veel Europeanen naar Rusland geëmigreerd.
   Moeten we niet banger zijn voor de schizofrene jekyll and hyde politiek van de EU? En VN?

   1. henri

    Jekyll en Hyde zijn hier een voorstelling van de dubbelganger oiv Ahriman voor het karma van Europa . Het zijn dezelfde factoren en krachten van Oost en West die speelden voor WO I en II die hier opnieuw opborrelen en spelen oiv de daarachter liggende loges en occulte broederschappen . De EU is feitelijk een voortgezet en heropgericht Heilig Roomse Rijk van weleer met de Paus en Jezuiten aan het roer , gesteund door Amerikas machtsuitbreiding van na 1945 , met als gevolg de muur die een eerste obstacle was in Midden Europa dat voor lange tijd verstoord was. De Amerikaanse loges zorgen door hun werelwijde dominate cultuur te leveren dat de goede relaties die zouden kunnen ontstaan tussen Duitsland en Rusland liever het icht niet kunnen zien omdat door zulke samenwerking een zielshuwelijk met name Eurazia daruit zou kunnen opbloeien ,iets wat zij nooit zouden willen dat het gebeuren zou.
    De economische machtswellust vooral door Amerikanisme werkte de verder uitbreiding nog verder in de hand ten nadele van Rusland en de naweeen zijn de perikelen die thans plaatsvinden en/of het nog kunnen in andere buurlanden van Rusland , weerom een tegenstelling tussen West en Oost met Amerlika als ophitser die zich daar reeds lang inmengde . R Steiner voorzag in 1924 al een uitbreiding van het Heilig Rooms-Duitse Rijk naar de omringende landen en in cultureel politiek niveau het wegsterven van de geest door ideen van verlichtingsdenkers ( Goethe ,Herder ..)die juist daar waren ontstaan in Midden -Europa vnl Z-Duitsland door de echte Illuminati , en ook voorspelde hij WO II reeds in 1920 op basis van economische belangen.

   2. henri

    Oekraïne
    Naast de nodige achtergrondinformatie en historisch besef, legt Karel van Wolferen uit waarom precies NU de spanning uitbarst, welke tactieken Poetin hanteert en wat de rol is van Amerika en de NAVO.

   3. Dankjewel Henri, een goede les geschiedenis van Karel van Wolferen.
    De invloed van Amerika.
    Het lijkt er inderdaad steeds meer op dat er een Amerikaans plan uitgevoerd wordt dat vele malen ouder en groter is dan ik ooit had kunnen bevroeden.
    En het lijkt erop dat Putin de enige is die dit spelletje slimmer kan spelen dan zij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s