Duizend keer beter

Het is duizend keer beter om de spirituele ideeën eerst met het denken te hebben begrepen en vervolgens, afhankelijk van het karma, vroeger of later, zelf op te kunnen klimmen naar de spirituele werelden, dan om het eerst te zien en niet in gedachten te hebben begrepen wat er meegedeeld wordt in de beweging die men de antroposofie noemt. Het is duizend keer beter om geesteswetenschap te kennen en nog niets te zien dan om iets te zien en niet de mogelijkheid te hebben om denkend in de dingen door te dringen, omdat dit leidt tot onzekerheid in de zaak.

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die tieferen Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte der Evangelien – Stuttgart, 13 november 1909 (bladzijde 86)

Eerder geplaatst op 9 juni 2018  (3 reacties)

41oc0A9gLPL._SX258_BO1,204,203,200_

Advertentie

11 gedachtes over “Duizend keer beter

 1. henri

  In mijn buurt woont een krantenlezer die denkt dat hj alles weet …hij was se eerste waarmee ik botste in hte begin van de coronauitbraak …..

  Weinigen is het alsnog gegeven in werkelijkhheid te kunne denken en zijn zich niet eens ervan bewust dat zij niet uit eigen vrije denkmogelijkheid na-denken.

  1. NIET denken, dat is pas moeilijk. En weer een héle andere tak dan ‘juist’ denken.
   Want ‘juist’ of ‘onjuist’ denken zijn vaak van hetzelfde laken een pak.
   Pas als je de kwaliteit van gedachteloosheid kunt ervaren, krijgt je intuïtie de kans om je op een juist denkspoor te zetten of houden.

  2. Haike

   Tja maar als ik de Filosofie van de vrijheid lees kom ik er toch op uit dat ik niet denk, maar dat het denk door mij…
   Dat vind ik nog steeds heel moeilijk te plaatsen..

 2. ‘denkend in de dingen door te dringen’

  Eerst maar eens bedenken hoe je dat in eigen woorden uit zou leggen, wat dat precies betekent;
  denkend in de dingen door te dringen. Wat gebeurt er dan precies als je dat doet?

  1. ik moet wel zeggen dat de antroposofie me dingen heeft léren zien, of in elk geval door hele beeldende voordrachten iets in mijn blik/gedachten heeft veranderd. Het heeft me wat meer leren relativeren, en wat meer leren vertrouwen, me uitgelegd wat heelheid is, hoe mooi het menselijk lichaam in elkaar zit, en ook hoe je kinderen het beste op kan voeden en onderwijzen, het heeft me zoveel logica doen ontdekken, en me creatiever in mijn denken gemaakt. Dus ja, dan zie je meer de diepte van de dingen, evenals de kleuren, en vormen. Hoe beschrijf je dat…
   Maar goed, dat is volgens mij niet wat er met dit citaat bedoeld wordt. Ik denk dat het eerder gaat over die ‘neben-Übungen’ of hoe je het ook zegt, die spreuken en gedachtendiscipline die je doen ontdekken dat je zelf bepaalt en kiest wat je denkt, en daaruitvoortvloeiend doet, met daartussen natuurlijk het voelen als graadmeter. Gewoon het belangrijk of zelfs vanzelfsprekend te vinden met je innerlijke ontwikkeling en levensvragen bezig te zijn, en daar iets moois van willen maken, als een soort kunstwerk.
   Maar heel soms voelt de antroposofie ook als een keurslijf, en wil ik gewoon mijn gevoel volgen in plaats van beheersen. En improviseren in plaats van plannen. Zijn in plaats van worden.
   Overdonderd willen worden door het leven in plaats van continue gefocused.
   Ach tis maar goed dat ik niet helderziend ben, want mijn denken schiet alle kanten uit, meer en meer sinds 2020.

 3. henri

  Misschien bedoelt hij hiermee het inspiratieve en/of intuitive denken , dat je bereikt door de geest te scholen via de methoden die er daarvoor zijn in oa de antroposofie .

   1. henri

    Volgens mij het volgende .
    Aleen de methoden die Steiner aanbeveelt leiden tot de zekerheid dat men met de waarheid in aanraking komt en dat men niet de grond onder de voeten verliezen zal . De helderziendheid die niet onderbouwd is door de kennis die de antroposofie aanreikt biedt generlei zekerheid op waarheid of juistheid omdat zij nog benedenbewust is en niet op bovenbewuste manier verkregen is dwz door de scholing die gepaard gaat zoals Steiner deze toelicht in bijv het boek “De weg naar inzicht in hogere werelden “.

 4. Het is een heimelijke oorlog.
  Er herinnert veel aan de tweede wereldoorlog, en ook aan de eerste.
  Ik denk dat je de hele geschiedenis moet kennen om helder te kunnen zien wat er nu gebeurt.
  Misschien is dat een goede vergelijking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s