Boeddha en Christus

Misschien vindt men een tegenspraak tussen dit (Steiner spreekt hier over Boeddha en de leer van liefde en medelijden) en wat eerder is gezegd, omdat eerder werd gezegd dat het de missie van Christus was om de liefde te verspreiden. Maar als zoiets wordt gezegd, is het nodig om zeer aandachtig te luisteren. Het was de missie van Boeddha om de leer van medelijden en liefde te brengen; maar Christus is de kracht der liefde. Hij bracht de liefde zelf. Het is wat anders om de leer van iets te brengen dan om de zaak zelf te brengen. Juist doordat deze leer door Boeddha gebracht werd, was de mogelijkheid gegeven dat de kracht van liefde naar beneden stroomde en zichzelf openbaarde door dit hoge zonnewezen op aarde.

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die tieferen Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte der Evangelien – Berlijn, 18 oktober 1909 (bladzijde 21-22)

Eerder geplaatst op 3 februari 2018   (2 reacties)

rudolf-steiner-boeddha-en-christus

Advertentie

8 gedachtes over “Boeddha en Christus

 1. Het is een hele switch hoor, van het lezen op Twitter van tweets over Oekraïne en Rusland naar een geesteswetenschappelijk citaat.

  Gevoel/gedachte erbij in mezelf: Wat heb ik eraan geesteswetenschappelijke dingen te weten als er gevaar dreigt op aards niveau. Hoe verenig ik denken uit heelheid met gevoelens van angst.

  1. Misschien heb je er niet meteen wat aan, maar geesteswetenschap zal uiteindelijk veel gevaren op aards niveau kunnen afwenden of voorkomen. Stel dat die klootzak van een Poetin iets van geesteswetenschap zou weten, denk je dan dat hij oorlog zou voeren met Oekraine? Nooit en te nimmer.

   1. Ik begrijp geen enkele oorlog. Ik verbaas me altijd over de grote zekerheid waarmee mensen elkaar vertellen hoe het zit in een wereldconflict. Eigenlijk kiezen ze partij denk ik dan. Misschien is dat het wel, misschien heb ik te weinig ‘roots’ om überhaupt voor een land te kiezen.

   2. Ik had opeens m’n antwoord. Want al is het oorlog, hoe je met elkaar omgaat blijft altijd belangrijk, en zelf belangrijker in crisistijden, dus het is heel goed te verenigen.

  2. henri

   Het is zeer complex als je weet dat Yelzin alle sattelietstaten weggeschonken heeft onder het mom van de totale vrijheid . Is Poetin niet een kat in het nauw en veel te lang reeds aan de macht . Ook hier geldt neut te vlug oordelen op wat de media rondbazuinen en het hoofd koel houden .

   Deze heb ik enkele dagen geleden beluisterd en was super interessant .

 2. Bernard

  Steiner heeft een Russische cultuurperiode voorspeld . . . ik maak me daarom best wel zorgen over deze actuele onbetrouwbaarheid van Rusland en onze toekomst . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s