Stemmingen negeren

Zo ziet u dat het er bij de leraar vooral op aankomt hoe hij zich opstelt ten aanzien van zijn edele beroep. Dat is niet zon­der betekenis; want het belangrijkste in onderwijs en opvoe­ding zijn toch de onweegbare invloeden (de imponderabilia). […] Zoals in het dagelijkse leven niet altijd wat fysiek groot is ook maatgevend is, maar soms ook juist iets kleins, zo is ook niet altijd maatgevend wat we met gebruik van grote woorden doen, maar soms is het die beleving, dat gevoel dat we in ons hebben opgeroepen voordat we de klas binnengaan. 

Eén ding is echter vooral van groot belang, namelijk dat we snel onze persoonlijkheid in engere zin als een slangehuid afstropen bij het betreden van de klas. In bepaalde gevallen kan de leraar, omdat hij – zoals men vaak zo zelfge­noegzaam zegt – ‘ook maar een mens’ is, van alles beleven in de tijd tussen het einde van de lessen van de voorafgaande dag en het begin van de les de volgende dag. Het kan voor­komen dat schuldeisers hem hebben gemaand, of dat hij ru­zie heeft gehad met zijn vrouw, zoals dat wel voorkomt in het leven. Dat zijn dingen waardoor je van streek kunt raken. Zul­ke ontstemmingen leveren dan een grondtoon voor de ziele-toestand. 

Maar ook vrolijke, vreugdevolle stemmingen kunnen voor­komen. De vader van een leerling kan bijvoorbeeld, omdat hij u heel graag mag, na de jacht een haas hebben laten bren­gen, of, als het een lerares betreft, een boeket bloemen heb­ben bezorgd. Dat we zulke stemmingen in ons dragen spreekt toch vanzelf. Als leraar dienen we ons zelf door zelfopvoeding te leren zulke stemmingen te negeren – en alleen te spreken vanuit de inhoud van wat behandeld moet worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 302a – Erziehung und Unterricht aus Menschenerkenntnis – Stuttgart, 15 september 1920 (bladzijde 22-23)

Deze tekst heb ik overgenomen van de website van Pieter Witvliet: VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

Deze tekst is ook te vinden in het boek: Rudolf Steiner – Menskunde – bladzijde 17-18 (uitgeverij Pentagon)

Eerder geplaatst op 27 januari 2018

pentagon_facebook

Advertentie

18 gedachtes over “Stemmingen negeren

 1. henri

  Eigenlijk komt dit citaat hier weerom niet toevallig , ik wilde eig iets plaatsen hierover en maar deed het maar niet en ziedaar ,toen ik keek stond het er al .

  1. Gisteren begon jij over het thema vrouw en de spin. 1) M’n zoon had net verteld dat ie met een vriend naar de film Spiderman ging 2) Ik doe te weinig aan mijn ‘kunst’ 3) Het thema vrouw borrelt enorm in me.
   Nu vertel je dit.
   Mijn conclusie is dat je ‘de geest hebt’; geïnspireerd bent.

   1. henri

    Hi.., ik vondt het ineens een mooie wending krijgen omdat ik ook eerstens die naam Maman zo raar vondt voor die grote Spin als deze , maar na het lezen over die kunstenares en dat alles te maken heeft met levensloop en karma begreep ik het vlug ,ook met wat je al eens verteld had , dacht ik ze zal er iets mee hebben , gebeurt wel vaker en ik reken het onder de synchroniciteiten , die gebeuren zo af en toe . Ik had de grote Spin al eens tijd geleden gezien in water , het kunstwerk staat ook ergens mooi in een soort zwembad tentoon ,heeft misschien ook in Den haag gestaan las ik op Wiki , en is verkocht als 2 de duurste voor 32 miljoen dollar …verbluffend

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Maman_(sculpture)

    https://www.arts-in-the-city.com/2019/05/16/actu-louise-bourgeois-bientot-la-femme-artiste-la-plus-chere/

   2. henri

    Ja , de spinnen zijn niet voor niets in haar leven gekomen , ook dit i een inspiratie Haar ouders hadden eenn tapijtenfabriek in Parijs waar zij leerde weven ..
    Naar het einde toe slaat in haar karma iets toe naar of beter rekent ze psychologisch af haar vaderfiguur in het karma door de periode ‘Destruction of the father ….’
    (Hieronder een korte biografie )

    Citaat :
    Toen Bourgeois vijf jaar oud was, werd haar moeder ziek. Gedurende deze tijd huurde haar tirannieke en dominante vader de Engelse gouvernante Sadie Gordon Richmond, die uiteindelijk voor zo’n tien jaar bleef. De gouvernante bleek de minnares van de vader van Bourgeois te zijn, wat Bourgeois beschrijft als een dubbel verraad, van zowel haar vader als van de gouvernante. Uiteindelijk sterft de moeder van Bourgeois in 1932, op een leeftijd van 53 jaar. Kunst hielp Bourgeois om met haar traumatische ervaringen en gevoelens om te gaan, hoewel ze haar leven lang heeft geleden aan depressie, woede, angst, schuld en eenzaamheid. In haar eigen woorden was Bourgeois een gevangene van haar herinneringen, maar kunst gaf haar kracht.

    De spinnen …..

    Deze stellen vrouwtjes-spinnen voor, die een eierzak dragen. De spin refereert aan Bourgeois’ eigen moeder, bij wie zij in haar moeilijke jeugd geborgenheid voelde, en die zij als liefdevol en zorgzaam ervoer, en die evenals een spin met een spinnenweb doet, zelf weefsels maakte en herstelde. In Bourgeois’ optiek is de spin ook een nuttig dier, dat ongedierte zoals ziektes verspreidende muggen verdelgt.

    In 1997 maakte Bourgeois haar eerste sculptuur Spider

    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Louise_Bourgeois

   3. Ja en sommige vrouwtjesspinnen eten het mannetje na de bevruchting op.
    Louise denkt haar moeder overduidelijk de grootste macht toe.

  2. ik moest ook nog denken aan het woord materialisme. Mater-ialisme, mater-ie, mater betekent immers moeder. Het lijkt of materialistische tijdsfasen altijd gepaard gaan met het op de voorgrond treden van de vrouw.

   1. dan het Jodendom. Je bent alleen Joods als je moeder Joods is. Het Jodendom is dus een heel vrouwelijk geloof als je het zo bekijkt. De moeders zijn de rode draad.

   1. Moest aan deze denken:

    Both observer and observed are merging and interpenetrating aspects of one whole reality, which is indivisible and unanalysable.

    -David Bohm

   2. henri

    (“… de materieele grondslagen van electrische en magnetische verschijnselen, van licht en warmte…..)

    Als je ziet welke invloed Ahriman en Lucifer hebben op die geestelijke nu moet ik gelijk denken aan een figuur achteraan in een boekje van Steiner staat waar Electriciteit (de onder-fysieke astrale wereld = gebied van Lucifer ) staat aangeduid als ‘ gevallen Licht -ether en Magnetisme ( de onder-fysieke onderste Devachan = gebied van Ahriman ) staat aangeduid als gevallen Chemische/Klank -ether.

 2. ‘De grondtoon van de ziele-toestand wat ontstemd.’
  Volgens mij hebben we daar, mits enigszins empathisch, collectief last van momenteel.
  En als ik dit citaat goed begrijp, is het voor vervuld bezig zijn een voorwaarde om die ontstemming te kunnen negeren/beheersen.

  Onderscheid leren maken tussen je real self en je fake persona? Gevoel onder controle.
  Maar wacht, als een leraar van streek is en die hele emotie buiten de deur laat van het klaslokaal, is ie dan juist echt, of nep?

  Ik heb eens gehoord over een leraar die jarenlang zeer beheerst en gedisciplineerd les had gegeven maar bij de zoveelste ordeverstoring in de klas in een psychose schoot en nooit meer helemaal zichzelf is geworden. Of juist wel, dat weet ik niet.

  1. henri

   Onze leraar Latijn , een Jood hij was wel heel speciaal iemand , want ergens mocht ik hem wel , maar als je hem door iets kwaad kreeg ,wat ze dan wel soms uitlokten smeet hij zijn hele bos sleutels door de klas tegen de achtermuur …zo blijft je iets bij….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s