Een kamer zonder licht

Alles wat we bedenken en ook praktisch kunnen invoeren aan externe instellingen, en wat we nog meer uitdenken in de vele programma’s (Duits: Schemen) die er vandaag de dag zijn over het sociale leven, dat lijkt voor iemand die moraliteit in het licht van spirituele kennis ziet zodanig dat hij zegt: De sociale kwestie behandelen zonder de morele kwestie is alsof  men een kamer zonder licht heeft en de objecten daarin moet zoeken zonder dat er licht in is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 – Geistige Zusammenhänge in der Gestaltung des menschlichen Organismus: Erziehungs- und Unterrichtsfragen – Londen, 19 november 1922 (bladzijde 241)

Eerder geplaatst op 25 januari 2018  (4 reacties)

db21bf73268843.5c0c523fb7df9

Advertentie

43 gedachtes over “Een kamer zonder licht

 1. [programma’s (Duits: Schemen) die er vandaag de dag zijn over het sociale leven]

  Kunnen we daar ook de coronamaatregelen die sinds 15-3-’20 zijn toegepast ook onder scharen?
  Dan hebben we nu krap twee jaar in een donkere kamer gezeten.

  Eén ding over donkere kamers; als je daar lang in zit, zie je misschien geen klap, maar voelen ga je des temeer. En omdat je niks ziet, word je daar niet bij afgeleid. Je gaat jezelf voelen, en de dingen het dichtste bij je.
  En het paradoxale daaraan is dat dat wel iets is wat in de westerse cultuur wat meer aandacht mocht krijgen, dat gevoel.

  1. Mooi! Dat zou een wijze les kunnen zijn die tegenkrachten ons te bieden hebben.
   Hoe kom je immers op een andere manier achter je eigen moraliteit?

   Steeds vaker begin ik te begrijpen waarom Steiner juist toen, rond de Fin de ciècle, een lichaam gaf aan bepaalde occulte kennis; de kamer werd verder verduisterd…..?

   1. die laatste zin snap ik niet.
    Je zegt dat je iets begint te begrijpen, maar giet dat iets daarna in een vraag.
    Als je iets begrijpt, dan hoef je het niet te vragen maar kan je uitleggen wat je denkt.
    Ben benieuwd

   2. Het ‘lichaam’ is Steiners (en anderen) initiatieven (BD, geneeskunde, vrije scholen, christologie etc etc().
    de ‘verduistering’ is het begin van de aanval op de natuurlijke geneeskunde, de machinaties achter de wereldoorlogen, en de verdere machtsuitbreiding via het bankensysteem.

    Ik denk dat Steiner kwam, op het moment dat een ‘zijspoor’ opgetuigd werd om de mens veel te snel in verleidingen van technologische aard te brengen. Steiner plantte ‘alvast’ zaadjes voor die krachten van moraal en zelfbeschouwing, die zorgen dat we die ‘haast’ doorkrijgen en het juiste tempo van bewustzijnsontwikkeling terugvinden.

    Mijn ‘?’ was uitnodiging op reactie🙏🏻

   3. [Steiner plantte ‘alvast’ zaadjes] zeg je

    Ik zie dat anders. God is de zaaier. Steiner scheen er alleen licht op met zijn bewustzijn, opdat wij ons zouden herinneren waar allemaal we vandaan komen.

   1. Dit virus vindt zijn oorsprong tussen de oren van mensen en het is binnengebracht via de ogen.
    Het is onzichtbaar en onbewezen.
    Het is de grootste begoocheling die ik ooit heb gezien.
    En wat niet bestaat, daar kan geen licht op schijnen en heeft dus ook geen schaduw.

   2. Het is een gemeen spelletje.
    Want als er iets is waar je de mensen mee in hun macht krijgt is het het voorhouden van een onzichtbare dreiging op hun eigen gezondheid of leefomgeving.
    Het is een macht die zich volvreet met angst, een macht die gegroeid is door bange mensen.

 2. Dan zou het zo kunnen zijn dat de kamer niet werd verduisterd, maar dat degene die in de donkere kamer zat een glimp licht heeft opgevangen, en zich daardoor bewust is geworden van de donkere kamer waar hij ongemerkt al heel lang in had gezeten.

  1. Eén straaltje licht waardoor de persoon in de donkere kamer zich in één klap realiseert dat er een binnen en een buiten bestaat. Eén straaltje licht waardoor iemand opeens wakker wordt en door dat licht in beweging komt om zichzelf te bevrijden en op avontuur te gaan.

   Foute ‘sociale hervormers’ willen de kamer het liefste zo donker mogelijk houden zodat zoveel mogelijk mensen lekker in diepe slaap blijven of zoet gehouden met projecties op een scherm, net als de schaduwen op de muur uit de grot van Plato.

   1. Het is mysterieus.
    Want hoe kan het dat de ene mens eerder wakker wordt dan een ander.
    Wat bepaalt het moment dat iemand ontwaakt.
    Lag dat vast? Besloten in zijn of haar ziel?
    Of was het onderhevig aan verfijnde subtiele wetmatigheden die wij als mens überhaupt nooit helemaal zullen kunnen begrijpen? Zolang we gekluisterd zitten in ons fysieke lichaam?

    Is de allegorie van Plato’s grot wellicht óók een metafoor voor reïncarnatie?
    Is reïncarnatie niet iets dat niet alleen over fysieke wedergeboorte maar ook over geestelijke wedergeboorte gaat? En wie zegt dat dat tegelijk zou gebeuren?

    Soms denk ik dat het hele vaccinatiedwangprogramma dat tegen wil gaan.
    Lang niet bewust, veel gebeurt in de donkere kamer.
    Maar omdat duistere machten nu eenmaal niet in het licht kunnen zijn, zullen ze zoveel mogelijk zielen bij zich proberen te houden omdat ze bang zijn alleen achter te blijven zonder ooit het licht nog te kunnen zien.

   2. henri

    Stroes ,

    Het is inderdaad het karma die dat bepaalt en daarmede tevens de reincarnatie en de bijhorende preexistentie , het voorgebortelijke namelijk. De geest en ziel kan anders niet tot zeldrealisatie komen .

    Het hele programma van de tegenmachten de zogen. Elite/Cabal is erop gericht de mens vast te houden aan het aardse en een nieuwe sfeer op te bouwen zoals ik eerder al eens zei , nl een achtste sfeer die door de Ahriman geregeerd wordt , Dit is een ondergrondse sfeer , vandaar ook hun ondergrondse basissen gekend in de USA , Area 51 enz met ahriman ‘ s ufos .techniek die zo eenklaps als een paddestoel oprees is gegeven door deze ahrimanische wezens aan de wetenchap .

   3. henri

    Waarom is dit vooral in Amerika zo aan de orde , zal je vragen ,die techniek en die ufos en ondergrondse basissen ….? Het is natuurlijk overal verspreid ,voor wie opmerkzaam tekeer gaat en onderzoekt in deze materie , maar in Amerika worden deze verschijnselen vooral sterk waargenomen in N-Amerika en vnl Rocky mountains , Arizona ,Nevada , Utah en New Mexico etc die over het hele land loopt en daarom de Draak genoemd wordt . Hier is een hele sterke “ dubbelganger “ aanwezig van de daar wonende en incarnerende bevolking , en als je weet wat de dubbelganger inhoudt ….ttz, te maken heeft me het rugzakje van ongelouterde substantie dat je telkens weer terug meenemen om mee te riencarneren dan weet je het wel …

   4. henri

    Stroes ,
    Je hebt er wel vele vragen over ….en filosofeert heel graag over die vragen met antwoorden en soms geven ze jou angst . Misschien duik je er graag te vlug in .of wil je onbewuste er meer over weten . Ik heb daarover wel mijn tijd rustig afgewacht en de antwoorden dienden zich steeds spontaan aan …ook over dze dingen .

    Een leuke afsluiter over dat duistere en ondergrondse en ook vooral doordenkertje ga ik hier plaatsen en het is wel een video va Quest TV , die werkelijk gebeurde ufoervaringen heeft verfilmd , de wereldwijd zijn gebeurd , deze oa in frankrijk , lees vooral de reacties …van de vele mensen die dit affirmeren en er ook mee bekend zijn .
    Het beruchte “engelenhaar’ dat bij die gebeurtenissen voorkomt en hele oppervlakten kan bekleden is typisch voor deze electromagnetische fenomenen .
    In Amerika zijn al hele velden rond dorpen waargenomen met deze verschinselen , er werden vaak hele kleine spinnenkolonies in waargenomen , over die “ Spin “ de Ahrimanische gedachtenspin die zal ontstaan spreekt ook Steiner …zo mooi soms als een sneeuwlandschap gemaakt door de fairies …heel subliem !. het lost meestal daarna vanszelfs op ….

   5. Sorry ik kan er tot nu toe helemaal niets mee. Het gaat gepaard met een gevoel dat ik me daar niet mee bezig moet houden.

   6. henri

    Dan hoeft dat ook niet , alles komt op zijn tijd waar het hoeft te komen . het is een weg , een pad naar uiteindelijk hetzelfde hogere bewustzijn en is bij elkeen anders Ik kan sommige dingen zelfs niet meer lezen en als ik ze lees dan gebeurt er vanalles waar tenslotte mijn gevoel zegt ,blijft daar vanaf , of je hebt het niet meer nodig . Hangt alles samen met positieve en negatieve energie .de Cabal en zijn marionetten leeft op de duistere en negatieve energie , id de perfecte voeding voor de Ahriman , angst om ziek te worden creeren en maar dromen van vaccijntjes die alles gaan oplossen ,gemaakt door super intelligente wetenschappers .
    .

   7. henri

    Er zijn hele speciale dingen mee verbonden idd…en zij is 98 jaar geworden en was een pionier daarin en de spinnen zijn overal de hele wereld <;

    hier is wat …

    Interpretatie

    De titel Maman betekent direct vertaald mummie. Maman is gemaakt door Louise als een ode aan de liefdevolle maar tumultueuze relatie die de kunstenaar met haar moeder deelde. Maman is gemaakt om de complexiteit van de relatie die ouders met hun kinderen hebben uit te drukken. De grote spin is ontworpen om eieren in het buikgebied te houden, net zoals een aanstaande moeder dat doet. Tegen de tijd dat Louise Maman aan het maken was, was haar moeder al overleden. Omdat spinnen enkele van de beste wevers zijn, is de beschermende spin gedeeltelijk gemaakt om hulde te brengen aan haar werk als wever en tapijtrestaurateur.

    Volgens Louise was haar moeder geduldig, rustgevend, subtiel en nuttig, net als een spin. Louise zag niet alleen haar moeder in haar spinnen, maar ze zag er ook een weerspiegeling van zichzelf in. Voor Louise waren spinnen niet alleen te vrezen, maar ook te vereren. Maman vertegenwoordigde een dubbelzinnig beeld; achter zijn dreigende uiterlijk was er ook een illusie van bescherming tegen het kwaad omdat spinnen vaak worden gebruikt om ziektedragende muggen te doden.

    Voor de kunstenaar was de belangrijkste toespeling van de spin het moeder-patiënt archetype, hardwerkend en onmisbaar, net zoals spinnen dat zijn voor de omgeving. De rode draad in al het werk van Louise was dat al haar beelden betrekking hadden op haar persoonlijke en persoonlijke ervaringen. Een van de krachtigste gevoelens die ze met haar publiek wilde delen, was die van de interactie tussen saamhorigheid, isolatie en feminisme

   8. Erg mooi, dankjewel. Ik kende haar niet en lees net wat dingen over haar biografie en werk.
    Ik vroeg me af of de spin nu de gouvernante was die haar zieke moeder ‘verving’ in huis of haar moeder zelf.

  2. Ik geloof in tegenkrachten maar niet in een vijand. Een grot heeft geen deur. Anders had Plato wel een huis gebruikt.

   Verder: wie zegt dat we wakker zijn? Plato zegt alleen iets over het moment dat we een grot uitstappen. Niet waar we terecht komen. Toch?

   1. wie heeft het over een deur?
    het kan een scheur zijn, of spleet, een storm die het stof uit de kieren blaast.
    Hoe zie jij het licht in verhouding tot de grot dan als ik vragen mag?

   2. Haha ik bedoel dat we zelf uit die stomme feit kunnen wandelen. Niemand houdt ons tegen.

    Het licht??
    Pfff….
    Jeetje…. moeilijk.
    Mijn antwoord zal verschillen per levensfase en levensomstandigheid.

    Maar je vraag naar licht is het zelfde als je mij tijdens het lopen vraagt bewust te zijn hoe mijn benen de loopbeweging maken.
    Dan struikel ik.:-)

    De vraag naar licht is denk ik niet relevant voor het bewustzijn dat ik nu heb. Ik Loo toch?🙏🏻

   3. Haike

    Bewustzijn en struikelen normaal werkt dat zo. Maar aangezien ik een abnormale jongen ben werkt het bij mij net andersom. Als ik niet er aan denk dat ik een trap aan het aflopen ben, kom ik verkeerd beneden. Oorzaak: N.A.H.
    Dus hoe zit het nou eigenlijk met die hersenen en bewustzijn?

   4. dat vind ik een moeilijke die laatste (lopen)
    maar het kan ook zijn dat het licht weer even uit is gegaan
    ik heb tenslotte niet altijd ‘de geest’
    de geest staat in mijn beeldvorming voor het licht, niet het lichaam
    maar pas op, ik tast nu slechts in het duister

   5. Ingmar waarom zou je eigenlijk per definitie struikelen als je bewuste aandacht naar je loopbeweging brengt? Is het niet juist het hele meditatie-idee om te voelen zonder te denken?

  1. Hahaha…. dat lopen bedoelde ik gewoon als metafoor. En waar ik net dacht, jeetje, ze neemt m wel erg letterlijk, draai je hem nu die meditatie gedachte in en heb je geen idee hoe accuraat je laatste overpeinzing is voor een huidig issue dat prive speelt.
   Dus – zonder verdere uitleg – dank Stroes voor deze weekend meditatie voor mijzelf: bewegen, niet vanuit denkloos-gevoel, niet vanuit gevoelloos-denken, maar vanuit ‘aanwezig zijn’🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

   (We zijn trouwens ietsjepietsje weggefilosofeerd van het dag-citaat 😉)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s