Steiner bij een doopsel

“Ik zal nu vertellen wat er gebeurde bij de doop van mijn zoon Christward Johannes, omdat ook dat zoveel van het karakter van Dr. Steiner laat zien. Het was in onze kamer dat de ceremonie plaatsvond in het huis van Frau Wirz, het huidige pension ‘Schiefer’. We hadden de kamer heel mooi versierd met bloemen en het altaar stond onder het de Christusafbeelding ‘Milaan’. Mijn zoon droeg een traditionele lichtblauwe doopjurk en zat in een ‘draagkussen’ van dezelfde kleur. Het werd al generaties lang in onze familie gedragen en zag er heel feestelijk en prachtig uit.

Tot mijn ontsteltenis huilde het kind veel tijdens de dienst en daarna zei dr. Steiner tegen mij: “Ja, hij had honger.” Ik vertelde hem dat hij vlak voor de doop zijn fles had gehad, maar dr. Steiner zei: “Toch had hij honger. Geef hem meteen nog een fles.’ Ik was een beetje bang dat het niet goed voor hem zou zijn omdat de wijkzuster me had gezegd hem niet te veel te drinken te geven.

Maar toen de fles klaar was, nam Dr. Steiner het kind op schoot, ging comfortabel in de fauteuil zitten en gaf hem zelf te eten en de fles was in een mum van tijd leeg. ‘Zie je, hij is nu gelukkig en lacht. Geef hem elke dag een extra flesje van mij.’ Het deed het kind veel goed en hij gedijde voortreffelijk.”

(dit was in ongeveer 1923)

Herinneringen aan Rudolf Steiner en Marie Steiner-von Sivers door Ilona Schubert – Temple Lodge Press, London 1991

Engelstalige link: Steiner at a christening

images

Advertentie

2 gedachtes over “Steiner bij een doopsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s