Waarom misdadigers goed slapen en morele mensen vaak slecht slapen

Er is onlangs in de kranten een bericht geweest over iets dat ook de natuurwetenschap al onderzocht heeft, de vraag waarom misdadigers zo’n goede slaap hebben, terwijl morele mensen met een goed geweten juist vaak slecht slapen. […]

De mens die een sterk geweten ontwikkelt, die dus een diepvoelend (Duits: innig) mens is, een moreel bewust mens, bij die gaat in de ziel het morele voelen zo diep, dat hij het in de slaap meeneemt, en dan slaapt hij slecht omdat hij gelooft veel verkeerds te hebben gedaan. 

Wie echter een slecht mens is, die geen sterk ontwikkeld moreel geweten heeft, die neemt niets aan gewetenswroeging in de slaap mee. En dan heeft hij een open geestelijk oor voor de influisteringen van Ahriman, die hem het kwaad juist als goed voorstelt. Daarom is een misdadiger zo tevreden in zijn slaap. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 – Geistige Zusammenhänge in der Gestaltung des menschlichen Organismus: Teil IV: Erlebnisse der Menschenseele im Schlafe und nach dem Tode in der geistigen Welt – Londen, 12 november 1922 (bladzijde 133)

Eerder geplaatst op 12 januari 2018  (15 reacties)

Portrait_von_Rudolf_Steiner_1892_von_Otto_Fröhlich_in_Weimar_gemalt

7 gedachtes over “Waarom misdadigers goed slapen en morele mensen vaak slecht slapen

  1. Dat denk ik eigenlijk niet. Want dan zouden alle mensen die goed slapen een slecht mens zijn zonder sterk geweten. Dan zou men ook kunnen denken dat alle mensen die slecht slapen dan wel goede mensen zouden zijn. Beide conclusie zijn te veel generaliserend, lijkt mij.

 1. Dat [morele mensen met een goed geweten juist vaak slecht slapen. […]] ben ik het niet zo mee eens. Ik vind het een beetje een mindfuck dit citaat. Want met een goed geweten kun je juist heerlijk slapen.

 2. En wie zegt dat een misdadiger geen goed geweten heeft?
  Dokter Mengele dacht dat hij goede dingen deed, de wetenschap dienen en het menselijke ras ‘zuiver houden’. Hij sliep er niet minder om! Dus ja, ‘breek mie de bek nait los’ zeggen we dan in Groningen.

  1. Ja, klopt wel dat je met een goed geweten juist goed kunt slapen, maar Steiner bedoelt dat bij juist goede mensen snel hun geweten spreekt en ze dan er slecht van slapen. Een misdadiger heeft niet zo veel last van zijn geweten en slaapt daardoor wel goed.

   1. Ik dacht nog, de crux zit hem in de intentie. Gewetenloze mensen hebben meestal andere intenties in het leven dan gewetensvolle. Dus ze kunnen beide wakker liggen en goed slapen maar om totaal andere redenen. Pff haha soms heb ik na drie dagen nog gedachten over een citaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s