Eenzijdigheid is de grootste vijand van alle wereldbeschouwingen  

Eenzijdigheid is de grootste vijand van alle wereldbeschouwingen en het is vooral nodig eenzijdigheid te vermijden. Eenzijdigheid moeten we vermijden. Dat is waar ik vandaag in het bijzonder op wil wijzen, hoe nodig het is eenzijdigheid te vermijden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 151 – Der menschliche und der kosmische Gedanke – Berlijn, 21 januari 1914 (blz. 34-35)

rudolfsteinerlecture2011_13-2013_08_19-08_19_05-utc

Portret door David Newbatt

Advertentie

6 gedachtes over “Eenzijdigheid is de grootste vijand van alle wereldbeschouwingen  

 1. Bijzondere voordrachten in dit boek. Hierin laat hij onder andere zien dat het enkele begrip ‘driehoek’ oneindig veel verschijningsvormen kent in de fysieke werkelijkheid. Ook dat hij de twaalfheid (zoals in de zodiac) toont in de filosofische waarheidsstromingen of -perspectieven en de zeven filosofische zielenstemmingen. Daarmee, schrijft Roland van Vliet, overwint Rudolf Steiner het absolutisme op een moderne wijze in zijn filosofische denken zonder dat de waarheid verloren gaat. Zo komt hij tot de uitspraak: ‘De waarheid is de harmonie van alle waarheden’.

 2. Anton

  ANTON
  Steiner heeft zeker gelijk,eenzijdigheid leidt tot verstarring en blokkeert niet alleen
  een brede visie,maar tast elke vorm van realiteitszin aan.
  Wat mij opvalt aan dit citaat opvalt is het ontbreken van een toelichting “het waarom”,

  1. Anton, ja, ik moet het maar eerlijk zeggen. Ik heb vaak geen zin en ook soms geen tijd om lange teksten te vertalen. Maar ook zonder de context lijkt het me ook wel de moeite waard, want zo kan de lezer er misschien zelf over gaan denken waarom eenzijdigheid de grootse vijand is van waarheid en inzicht. Nog beter is de context te lezen. De link staat er altijd onder, maar dat is dan jammer genoeg wel meestal in het Duits.

 3. Bernard

  Dit zegt Steiner ook over de wereldreligies: ““. . . er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten ook proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken”
  Toen ik in de jaren ’70 van de vorige eeuw antroposofie leerde kennen, ontmoette ik mensen die de teksten van Steiner heel letterlijk interpreteerden; zó is het en niet anders! Een gesprek over wat Steiner bedoeld zou hebben was met hen niet mogelijk. Gelukkig kwam ik ook anderen tegen die zochten naar de interpretatie van wat hij bedoeld kon hebben en zo kwam je uit op wat het voor het leven van alledag kon betekenen.
  Steiner: “Ons verstand, dat ons dient voor het begrijpen van de zintuiglijke wereld, wordt gedragen door een orgaan, de hersens. Voor het bevatten van de wetten der bovenzinnelijke werelden hebben wij eveneens daarmee overeenkomende organen nodig.”
  Bron: Rudolf Steiner – GA 266a– Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band I: 1904 – 1909 – Berlijn, 1903 of 1904 (bladzijde 108)

 4. Eenzijdigheid….
  Het is een woord dat mij deze ochtend achtervolgt…..

  Ten eerste heb ik een gesprek met een vriendin, een alleenstaande moeder. Het thema van ons gesprek lijkt: hoe kan ik als moeder zowel de vrouwelijke als mannelijke rol verzorgen in de opvoeding, want sec de vrouwelijke is EENZIJDIG.
  Dan lees ik direct daarna een nieuwsbrief van mijn natuurwinkel co-operatie Odin, waarin gerefereerd wordt aan een artikel in het NRC over de EENZIJDIGHEID van planten-rassen in onze voedselketen. En een enthousiaste link naar een reeks BD-boeken strooit VEELzijdigheid van mijn scherm:-)
  Dan open ik mijn dagelijkse citaat van Steiner en verdomd….:-)

  EENZIJDIGHEID!

  Een vriend van mij maakt zich al jaren zorgen over het vermeende verdwijnen van bio-diversiteit op onze planeet. Ik merk na twee jaar corona dat ik mij over iets veel ernstigers zorgen maak: de ‘biodiversiteit’ van de menselijke hersenen. Zij zijn namelijk de fysieke voorwaarde voor het tot expressie komen van de werking van ons Ik, ons zelfstandig denken en zelfliefde als resultaat daarvan. Het genieten van eigen gedachtes en het levens-engagement dat daaruit voortkomt.
  Etc..
  Want deze dispositie van de mens – een rijke ‘biodiversiteit’ van gedachtes, inspiratie en imaginaties – is hard nodig om awareness voor biodiversiteit van de planeet en kennis en Wil tot onderhoud ervan, mogelijk te maken.

  Zo vat ik het citaat- losgeweekt van de voordracht – op: er kan alleen biodiversiteit op deze planeet zijn (fysiek, religieus etc) als de mens blijft streven naar biodiversiteit van zijn eigen fysieke systeem. Zodat het Ik de krachten van de drift en het Ego kan transformeren tot verdere bewustzijnsontwikkeling. Alleen dan kan in de toekomst een waardig transhumanisme ontstaan.

  Lang leve fysieke VEELZIJDIGHEID!
  Eet gevarieerd.
  Denk gevarieerd.
  Beweeg gevarieerd.
  Voel gevarieerd.
  En lees niet alleen Steiner:-)))))))

 5. Eenzijdigheid moeten vermijden is juist een eenzijdige gedachte. Want complex kunnen denken betekent dat je weet dat liniair denken net zo nodig is als complex denken. Het is beide nodig. Net als een overzicht onmisbaar is voor het bepalen van de focus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s