Als ik opvoeder ben en mijn pupil niet beantwoordt aan hetgeen ik zou wensen, moet mijn gevoel zich niet tegen hem keren, maar tegen mijzelf. Ik moet mij in zo hoge mate één met hem voelen, dat ik mij afvraag: “Is datgene, waarin hij tekort schiet, niet een gevolg van mijn eigen handelwijze?” In plaats van mijn gevoel tegen hem te richten zal ik er veeleer over nadenken hoe ik mijzelf heb te gedragen, wil mijn pupil in het vervolg beter aan mijn verwachtingen beantwoorden. Door zulk een gemoedsgesteldheid verandert gaandeweg onze hele denkwijze.
Dit geldt voor het kleinste zowel als voor het grootste. Bij deze gezindheid zie ik b.v. een misdadiger met geheel andere ogen dan wanneer ik dit standpunt niet inneem. Ik houd mijn oordeel terug en zeg tot mijzelf: “Ook ik ben maar een mens als hij. Wellicht heeft alleen de opvoeding, die mij door de omstandigheden te beurt is gevallen, mij voor een dergelijk lot bewaard.” Ik kom dan mogelijk tot de overtuiging dat deze medebroeder een ander mens zou zijn geworden, als de leermeesters, die aan mij hun moeite en zorgen besteedden, die aan hem hadden gewijd. Ik zal bedenken dat mij iets ten deel is gevallen, wat hem werd onthouden en dat ik dit voorrecht juist te danken heb aan het feit dat hij het moest missen. En dan zal het denkbeeld mij niet vreemd meer zijn dat ik slechts een schakel in de gehele mensheid ben en mede aansprakelijk voor al wat geschiedt.
Bron: Rudolf Steiner – GA 10 – WIE ERLANGT MAN ERKENNTNISSE DER HÖHEREN WELTEN? – Die Bedingungen zur Geheimschulung (bladzijde 106)
Deze vertaling is overgenomen uit het boek Hoe verkrijgt men bewustzijn op hogere gebieden – Hoofdstuk: De voorwaarden voor de innerlijke scholing (bladzijde 90-91) – Vierde druk
Dit werk is later verschenen met de titel De weg tot inzicht in hogere werelden.
Eerder geplaatst op 26 december 2017 (1 reactie)
Schitterend en ontroerend. Steiner Is hier de Wit Magiër, die elke occulte kennis koppelt aan innerlijke moraal en vrijheid.
Ik heb eindelijk de aanleiding om een link te delen met mijn favoriete pop-song. A Thousand Years van Sting spreekt in met name het derde, laatste couplet voor zichzelf.
Op het zelfde album (A Brand New Day) zijn de lyrics van Tomorrow we’ll see – de confessie, maar ook het verlangen naar begrip van een mannelijke prostituée – ook het beluisteren waard in dit verband.
Ja goed muzieknummer van Sting met een bijzondere zangtekst, Ingmar. Zal dat album eens nader bekijken.
Goed steinercitaat, Ridzerd. Besef van medeaansprakelijkheid in de zin zoals Steiner hierboven aangeeft, is essentieel.
Gewaltig album, helemaal grijs gedraaid…
Heb het album in cd-vorm besteld (leenstatus) bij Muziekweb: Brand new day – Sting. Aanstaande vrijdag zal ik het ophalen bij Bibliotheek Rotterdam. Dan rippen naar mijn computers en vervolgens op mijn mp3-spelers zetten.
Kan je niet beter Spotify of een andere muziekstreamingdienst nemen, John? Zelf heb ik YouTube music voor tientje per maand. Bevalt zeer goed moet ik zeggen.
Dat zou inderdaad wel makkelijker zijn, Ridzerd. Maar ik heb al zoveel abonnementen. Op een zeker moment loopt dat te hoog op.
Ja, begrijpelijk..
Heel erg ben ik het met dit citaat eens. Het vergt echter een omschakeling in het maatschappelijk denken en vraagt pedagogische opvoedingskwaliteiten tot sociaal invoelingsvermogen, dus wel een cultuurverandering!
Ja. Dat hangt samen met wat in De filosofie van de vrijheid morele techniek wordt genoemd (morele vaardigheid).
Gangbaar taalgebruik: sociale vaardigheid.
Ja. Zo prachtig dit citaat. Kennen jullie het boekje Ho’oponopono van ulrich emile dupré?
Hawaaiaans sjamanistisch vergevingsritueel.
Dat gaat hierover.
Heel mooi citaat/streven waar iedereen zich veilig bij kan voelen.
Neemt niet weg dat ik gelijk denk aan het nature/nurture -debat dat oorzaken van het gedrag niet louter in het geestelijke, (zoals hierboven in het citaat) bij de bewustwording betrekken, maar ook het fysieke.
Bij wat je antroposofische menskunde zou kunnen noemen wordt ook rekening gehouden met ’s mens instinct-, drift en begeerteleven en zijn erfelijkheidsmassa. Het is inderdaad een complex geheel.
Er bestaat goede literatuur over dit soort levensthema’s. Ook als er ‘slechts’ deelonderwerpen (inzoomen) over aan de orde worden gesteld. En niet per sé op antroposofische basis. Zie bijvoorbeeld een recent werk van Kassandra Goddijn:
Van taboe naar traumabewust (2021)
Niet per sé is hier niet uitsluitend.
Bij nader inzien bij verder lezen: ik verkeek me op dit werk van Goddijn. Zou het toch niet direct willen aanprijzen. Maar ik lees het wel uit. Waardeer haar ideevorming en inspanningen. Die zijn wel interessant.
Dank voor de tip John.
Heb zelf goede ervaring met schematherapie, dat behandelt trauma vanuit het cognitieve gezichtspunt van gedragspatronen binnen familiesystemen, gecombineerd met lichaamswerk (bewustwording van diepere lagen middels EMDR en andere methodes) om de verstoorde verbinding met het zelf te herstellen.