Niemand hoeft te denken dat deze tijd (Steiner spreekt hier over de louteringstijd na de dood, ook wel vagevuur of kamaloka genoemd) alleen maar een totaal vreselijke tijd is, alleen maar een tijd waarin men brandende dorst ervaart, waarin men begeerten beleeft. Dat alles is er zeer zeker; maar het is niet het enige. We doorleven ook alles wat we tussen geboorte en dood aan geestelijks hebben doorgemaakt, we beleven ook de goede gebeurtenissen van het leven zo, dat we ze als het ware in spiegelbeeld voor ons hebben.
Bron: Rudolf Steiner – GA 119 – Makrokosmos und Mikrokosmos/Die große und die kleine Welt/Seelenfragen, Lebensfragen, Geistesfragen – Wenen, 19 maart 1910 (bladzijde 21)
Eerder geplaatst op 21 december 2017 (1 reactie)
Kwam dit tegen
Onverstaanbaar ! Geef mij maar de boeken !
Je kan de ondertiteling aanzetten.
Zelf vond ik het wel een prettige en duidelijke stem.
Ja, er zijn vershillen van smaak en mening daarover maar ik vindt Steiner nu werkelijk niet passen bij dit systeem , in het engels is het wel nog moeilijker of als je de taal niet heel goed beheerst , heb zo eens een stukje over de 12 Heilige nachten beluisterd en dat was zelfs nog in het nederlands en heel goed uitgesproken sprak mij totaal niet aan en heb ook daar afgehaakt . Ook komen er vaak veel fouten in die ondertitels voor , had Steiner al niet gewaarschuwt hoe Ahriman zal proberen het geschreven woord te veranderen , dat is mij wel goed bijgebleven ….
Ik blijf er moeite mee houden (of begin er eerder moeite mee te krijgen) om Ahriman als iets buiten onszelf te plaatsen.
Volgens mij moeten we alle wijsheid naar binnen werken.
Zogezegd ‘de Ahriman in onszelf’ ontdekken.
Heel goed, Stroes. Zal het een keer gaan beluisteren. Luisterboeken zijn een hele fijne aanvulling.
Ja, voor het facebook volkje haha
Er is niets minderwaardigs aan luisterboeken. Koop ze met een zekere regelmaat ook bij de Kobo winkel als het gaat om andere onderwerpen als antroposofie.
@Anoniem
Wat bedoel je?
Ik heb niet eens Facebook…
Maar wat als iemands intentie goed was terwijl de uitwerking van de daad desondanks leed veroorzaakt heeft.
Wat krijgt ie dan te ervaren na de dood?
Een voorbeeld werkt beter, stroes. Immers, het leed dat veroorzaakt wordt, kan voortkomen uit het onvermogen van de lijdende, uit diens onmacht, maar ook uit diens onwil.
Het is allemaal te subtiel op intentioneel vlak, om even filosofisch glad te trekken in een vergelijking. Toch?
@Ingmar
Een voorbeeld…
Er zijn talloze maar ik zal er één geven; bijvoorbeeld A handelt naar eer en geweten in zijn of haar functie, door uit gezondheidsoverwegingen bepaalde zaken verplicht te laten sluiten, maar achteraf blijkt dat onnoemelijk veel leed als gevolg van schulden en depressie veroorzaakt te hebben bij B.
Wat krijgt A dan na zijn of haar dood door te maken?
In het kamaloka na het overlijden, maar ook al tijdens de slaap, vallen maskers weg, komen zaken en verwikkelingen onverbloemd naar voren.
Heel goed steinercitaat, Ridzerd. Dank je. Matched wat mij betreft goed met een blog dat ik vandaag schreef:
Loutering en katharsis
Weekjournaal Bewustzijnsziel, 5 februari 2022
Er zijn zeer veel voorbeelden , naast de wetenschapper die “denkt” eer en geweten te handelen ,…er staat wel het woordje denkt bij . Een voorwaarde in de stappen van het zes- of achtvoudige pad is het juiste denken en daaruit voortvloeiend het juiste oordelen en handelen ….
Uitsluitend degene die vanuit de hartekrachten en zuivere gevoel en wilskrachten dmv het ik handelt zal daarvoor geen pijnen te verdragen hebben na de dood .
Soms denk ik:
Waarom zouden we dit allemaal willen weten.
Zijn we niet veel vrijer als we nergens verstand van hebben?
In zekere zin wel…
Het is alleen een bepaald soort vrijheid,
een vrijheid die de macht spiegelt die de kennis juist brengt.
Kennis geeft veel vrijheid maar tevens veel verantwoordelijkheid.
Als je je van de domme houdt, stopt met nadenken en lezen,
ben je eigenlijk een veel vrijer mens. Je hoeft geen overzicht te houden,
mag opeens fouten maken, en veel meer in het moment leven.
Stoppen met nadenken is moeilijk.
En bij het nadenken en lezen over het Kamaloka krijg ik altijd wat angstgevoelens.
En a ‘wild imagination’.
Op een vage manier kom ik bij de bijbel uit, en dan de verzen over de wet en de zonde.
En ik las ze nog eens en dacht alleen: het is vele malen moeilijker om te weten of je iets goed of fout doet dan ik ooit heb gedacht.
Breek hier je hoofd maar eens over…
https://www.statenvertaling.net/zoek.php?q=zonde+wet&delen%5B%5D=2&delen%5B%5D=3&in=v
Ik heb nooit goed begrepen wat een antroposoof is, wat ik me daarbij voor moet stellen.
Met alle kennis die momenteel voorhanden is moeten we weten dat de waarheid in alle dingen te vinden is en niet alleen in de voordrachten van Steiner.
Ik vraag me af of de ‘gemiddelde’ volger van de antroposofie ook andere bronnen raadpleegt op zoek naar de waarheid. Om zo van alles naast elkaar te kunnen leggen.
Zelf ben ik een enorm fan van David Bohm, ben benieuwd wat jullie ervan vinden, voor mij heeft hij het over dezelfde dingen als Steiner, maar op een haast technische manier, een zeer gedetailleerde omschrijving van de geest, die hij ‘thought’ noemt. En dat de wijze waarop wij denken, bepaalt hoe wij met elkaar omgaan; hoe wij met alles omgaan.
https://www.statenvertaling.net/zoek.php?q=zonde+wet&delen%5B%5D=2&delen%5B%5D=3&in=v
verkeerde, moet deze zijn
Antroposofie
@ Stroes,
“Ik vraag me af of de ‘gemiddelde’ volger van de antroposofie ook andere bronnen raadpleegt op zoek naar de waarheid. Om zo van alles naast elkaar te kunnen leggen.”
Ik doe dat en deed het reeds veel eerder dan toen ik met Steiner en de antroposofie in aanraking kwam . Doch de antwoorden op de vragen die ik had heb ik toch alleen maar bij de antroposofie van Steiner en anderen gevonden , en door het leren organisch denken met de antroposofie werden de antwoorden over al die andere dingen waar ik mee zat ineens duidelijker en kregen deze een antwoord of voorlopig antwoord en begon ik een geheel van de wereld-matrix-puzzel waarin wij leven te zien .
Het gaat allemaal over de ahrimanische en luciferische wezens , en wat dezen van plan zijn met de mensen die niet wakker willen worden …
Alles is te vinden in de antroposofie en geesteswetenschap , je hoeft het alleeen maar in een nieuw jasje te steken …ook bij andere ingewijden dan Steiner ,alleen er zijn een dik pak zogen, antroposofen die hun burgerpak nog niet uitgetrokken hebben zoals Haike het hier reeds eens verwoordde , het is net zoals in de religie hun fanatieke vasthouders en aanhangers kennen zo zijn er heel wat antroposofen die bij de leer van Steiner blijven die ze volgens de letter hanteren ….en nooit begrepen hebben . Steiner legde er zo vaak de nadruk op ” elke dag is er een nieuw evangelie …”
Hier is een interview met een grote ingewijde chinese meester die het ook allemaal ziet ….
http://content.time.com/time/world/article/0,8599,2053761,00.html
Ik heb het gelezen en het gaat mijn pet te boven.
Toch zou het waar kunnen zijn.
Stroes ,
Herlees het nog maar eens goed …en zoals Steiner daarover een heel goede tip aangaf …laat het enkele nachten inwerken , het moet astraal verteren terwijl je slaapt …en filosofeer er niet direct teveel over .
antroposofen die hun burgerpak nog niet uitgetrokken hebben zoals Haike het hier reeds eens verwoordde ,
Dat heb ik niet zo verwoord. Die uitspraak is afkomstig van de elementairwezens die in gesprek zijn met Wolfgang Weirauch van de Flensburger Hefte Verlag waarbij Verena Staël von Holstein de vertaalster is, tussen hem en de elementairwezens. Ere wie ere toekomt…
Li Hongzhi heeft het over de Qi gong, Steiner en Ita wegman over de Heileuritmie en de ritmische massage.
Als je die verkeerd beoefent, kun je daar aardig van slag af raken, dat geldt voor de Westerse Heileuritmie als ook voor de Oosterse Qi gong. Dat zijn wel aardige overeenkomsten..
@Henri het is het thema buitenaards leven waar ik in mijn denken tot nu toe niks mee kan.
Wél heb me afgevraagd, toen ik een Youtube uitleg over ‘artificial wombs’ en ‘genetically modified babies’ keek, hoe in die nieuwe levensvormen een ziel zou incarneren.
Dus toen ik je interview las, viel daar wel iets op zn plek, dringt alleen niet helemaal tot me door.
en ook denk ik bij het thema buitenaards leven: waar plaatsen we karma in dit verhaal?