Akashakroniek (1 van 2)

Alles wat de mens ooit heeft gedaan en gewerkt, zelfs als het niet in geschiedenisboeken is opgetekend, blijft ingeschreven in dat onvergankelijke geschiedenisboek, dat men de Akashakroniek noemt. Alles wat ooit door bewuste wezens op aarde is gedaan, is daar te ervaren. 

Stel dat de ziener iets over Caesar wil weten: hij zal dan een klein voorval uit de geschiedenis als uitgangspunt nemen om zich op te concentreren. Dit doet hij “in de geest”; en dan verschijnen om hem heen beelden van alles wat Caesar deed en van alles wat er om hem heen gebeurde – hoe hij zijn legioenen leidde, zijn veldslagen vocht, zijn overwinningen behaalde.

Maar dit gebeurt op een merkwaardige manier; de ziener ziet geen abstract schrift, maar alles komt voorbij als in silhouetten, in beelden. Wat zich afspeelt, is niet wat er in de ruimte is gebeurd, maar iets heel anders.

Als Caesar bijvoorbeeld een overwinning behaald had, heeft hij gedacht; alles wat er om hem heen gebeurde, leefde ook in zijn gedachten. De Akashakroniek toont de bedoelingen, d.w.z. wat Caesar zich voorstelde en dacht toen hij zijn legioenen leidde, en ook hun voorstellingen. Het is een getrouwe weerspiegeling van alles wat er is gebeurd; alles wat bewuste wezens hebben meegemaakt, wordt daar afgebeeld.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 23 augustus 1906 (blz. 27-28)

242px-Gaius_Iulius_Caesar_(Vatican_Museum)-1

Julius Caesar

18 gedachtes over “Akashakroniek (1 van 2)

 1. Truus van der Kaaij

  Lastig, het is niet wat er in de ruimte is gebeurd, maar het is wel een getrouwe weergave, omdat het laat zien wat er gedacht, voorgesteld en bedoeld werd.
  Hoe getrouw is getrouw? Voorstellingen, bedoelingen, wensen, plannen en belevenissen zijn dus niet te onderscheiden? Plannen en wat werkelijk werd beleefd lopen dus door elkaar heen?

  1. henri

   Idd wel moeilijk . Het gene waargenomen wordt moet wel de werkelijkheid weerspiegelen , als is het niet ruimteijk. Alleen wat gewild , gevoeld , en gedacht wordt wordt gezien in beelden .Of datgene zoals Steiner zegt wat geestelijk in ons werkt en in het fysieke uitstroomt . Zoals de hand beweegt , en eerst het etherisch lichaam die hand beweegt en dan de fysieke hand zal volgen in haar beweging .
   Hetis een levende kroniek.

 2. Dit klinkt als een zwart-wit film zonder geluid. Alleen maar beelden.
  Ik vraag me soms af of er in de geest geen geluiden zijn.
  Of geuren. En kleuren.
  En ik maak er uit op dat iedere beleving een blijvende energie is.
  en dan vraag ik me af, wat het effect van de activiteit van de ziener is op die energieën.
  Oftewel; ik snap er helemaal niks van.

   1. Alleen zieners kunnen dit begrijpen waarschijnlijk. Wij kunnen het alleen maar aannemen; dat alles ‘in the cloud’ blijft.

 3. Dit duurt maar een minuut en wil het graag hier delen, omdat hier een onderwerp als het denken, de gedachten, de geest, serieus genomen wordt.
  Wat David Bohm zegt vanaf 0.31 ; ik vind het heel intrigerend.

   1. Hij zegt dat de voornaamste oorzaak van conflict ons eigen denken is.
    ‘Thought is creating problems without knowing it does so, and then tries to solve them in the same matter as it created them.’
    En: ‘We are the creators of our own problems.’

    Zulk soort dingen zegt ie

 4. Ja, iets dergelijks zegt Steiner ook: als we de problemen willen oplossen met dezelfde manier van denken, dan komen dezelfde problemen terug.
  Ik moet zoeken, ik hoop dat ik een citaat hierover terug kan vinden.

   1. Dankje.
    Laatst zei iemand: het universum is niet veranderd, maar wíj zijn zélf veranderd.

    Ook zo’n zin waar je van gaat zweven.

   1. Net als met corona. We laten ons leiden door voorspellingen en inschattingen over ziekte. Er wordt niet uitgegaan van gezondheid, maar van ziekte. Dus als je gewoon waarneemt, zie je dat we daar een probleem naar ons toe halen, en dan weer achter een probleem aanlopen etc, ipv dat we een probleem oplossen, maken we het erger, creëren we juist een voedingsbodem voor ziekte.

 5. Ja, het wordt steeds gekker. Ik hoorde vandaag in het nieuws dat alle jongens vanaf 10 jaar een oproep krijgen voor een vaccinatie die peniskanker moet voorkomen. Hier redeneert men in fete hetzelde als bij Corona. Omdat een zeer klein deel van het volk misschien ziek kan worden, moet iedereen zich laten vaccineren.

  1. Ja wel heel toevallig dacht ik, net nu die groep onderworpen wordt aan de experimentele mRNA vaccins, beginnen ze out of the blue over preventie van kanker voor diezelfde groep.

   1. Ik bedoel ze zullen natuurlijk niet gaan zeggen: we hebben nu een vaccin ontwikkeld waar we toekomstige bevolkingen mee gaan behoeden voor dwaasheden.
    Eerlijk gezegd denk ik steeds vaker dat de mensen die die vaccin-manie leiden, zelf echt in de veronderstelling zijn dat ze de kwaliteit van leven steeds verfijnder kunnen beschermen.
    Ik denk niet dat er mensen zijn (ja behalve psychopaten maar dat is 2% van de mensheid), die moedwillig het licht uit de ogen willen vaccineren bij hun medemens. Dat maakt het ook zo verraderlijk, want daardoor zie je steeds de beste mensen de grootste narigheid verkopen, maar omdat het beste mensen zijn neemt je onbewuste hun leugens tóch gedeeltelijk als waarheid in zich op. En omdat ons onderbewuste bij voorbaat collectief verbonden is, krijgt zo’n leugen een enorme kracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s