Waken en slapen

De mens vat gewoonlijk de wisseling tussen waken en slapen niet diep genoeg op. Het is voor hem zo’n alledaags verschijnsel dat hij er nauwelijks aandacht aan besteedt. Daardoor ontgaat hem het raadselachtige dat deze processen in zich bergen volkomen. Op de vraag wat er met de mens gebeurt als hij inslaapt, zou men het antwoord krijgen: Het bewustzijn vervaagt, de vermoeide hersenen vallen in een toestand van verdoving en nemen geen zintuiglijke indrukken van de buitenwereld meer op.

Dit is juist voor zover het betrekking heeft op wat met de fysieke ogen waarneembaar is. Vragen we echter de helderziende wat hij waarneemt, dan zal hij ons zeggen dat er iets van grote betekenis plaatsvindt. Hij ziet hoe uit het rustende fysieke lichaam de innerlijke, de astrale mens zich opheft en in de astrale wereld, de macrokosmos uitstroomt (Duits: hineinergiesst).

En ‘s morgens, bij het ontwaken, ziet hij hoe wat ingestroomd is in het universum, zich weer samentrekt en door het fysieke lichaam, de microkosmos opgenomen wordt. Er onthult zich voor zijn blik een wisselend leven dat de mens leidt in de wereld in het groot en in de wereld in het klein.

Bron: Rudolf Steiner – GA 118 – Das Ereignis der Christus-Erscheinung in der ätherischen Welt – Rome, 12 april 1910 (bladzijde 206-207)

Eerder geplaatst op 16 december 2017 

ap

Advertentie

14 gedachtes over “Waken en slapen

 1. Ik weet nog wel dat ik als kind nieuwe schoenen had gekregen en ik niet kon wachten ze de volgende dag te kunnen dragen. Ze stonden naast m’n bed en ik kon niet wachten in slaap te vallen want ik wist dan gaat het lekker snel en is het in een wip ochtend. Dat was één van de eerste momenten dat ik me daar dingen over af begon te vragen, hoe dat eigenlijk kon, dat je uren kan liggen slapen en dat toch niet zo beleeft.

  1. Het verklaart het hele fenomeen TIJD.
   We kunnen alleen de tijd ervaren omdat we iets tijdeloos bij ons dragen/ in ons hebben.
   Bij ons dragen, of in ons hebben. Wellicht beide.
   Maar hoe meer ik Steiner lees, hoe achterlijker ik materialisten begin te vinden.

   1. Want als je goed naar organische processen kijkt, zie je dat het niet anders kan zijn dan dat er een geest bestaat, en dat donkere materie wel degelijk leven in zich draagt.
    Er bestaat geen ‘niks’.

    En zo weet je dan, dat één zelfde medicijn of vaccin voor hele bevolkingen een uitermate materialistisch idee is, omdat als je begrijpt dat we behalve een fysiek ook een geest hebben,
    dan zou je de invloed van die geest op het lichaam niet terzijde schuiven met een excuus of bijnaam, maar dan zou je ieder gedrag en verschijnsel proberen te ontcijferen als een boodschap van de geest. De geest die leven inblaast in de aardse materie volgens een absolute orde en structuur. Waar afbraak en ziekte onmisbaar bij horen, geboorte en dood, groei en verval, en veel verandering tussendoor. Zaken die vanzelf gaan, zaken die wij als mensen niet horen te manipuleren, maar in plaats daarvan zouden moeten blijven zien als externe factoren waar binnen we maar één taak hebben, en dat is elkaar zo consequent mogelijk blijven behandelen zoals we zelf behandeld wensen te worden.

    Maar daar zijn materialisten niet zo mee bezig. Voor materialisten is het leven eten of gegeten worden. Pakken wat je pakken kan. Altijd de ander een stap voor blijven. Nooit het achterste van je tong laten zien. En ohja wat ze ook vaak zeggen is: “ik leef maar één keer”
    Het is een hele andere manier van denken en daarbij stel ik me ook een hele andere manier van slapen voor.

    Alleen beter of slechter zou ik niet kunnen zeggen. Geen idee.

 2. henri

  Slapen en waken …..

  …hangt ook nauw samen met het energetische niveau -balans van de aarde met name wat betreft het etherische levenslichaam van de aarde waar Christus de planeetgeest van is .
  .Tijdens de nacht stijgt de ziel en geest ( astraal- en Ik-lichaam) van de slapende mens op naar het astrale rijk en kan zelfs voorbij de Saturnus-sfeer komen en doorkruist daarbij het elementaire rijk van de natuur- en elementwezens.
  S nachts kan de slapende mens reeds de door hem in het dagbewustzijn gelouterde zielesubstantie aan de aartsengel schenken , die deze weer naar de aarde omlaag zendt en alwaar deze impulsen door de hogere elementwezens opgevangen worden .
  Nu is het zo dat gelouterde astraliteit bijdraagt aan gezondmaking van de aarde ether en deze zo geschonken gelouterde zielensubstantie een zeer geweldadige werking hebben op deze elementwezens en voor de verdere aarde .

  Darentegen bij materieel ingestelde bereikt slechts de onderste astrale sfeer als hij slaapt En zijn vaak ongelouterde en negatieve astrale zieleimpulsen worden dan door de aarde opgezogen en komen in de onderaarde terecht vnl in de vijfde en zesde laag , welke de vuuraarde is en zich daar dan opstapelen weer zorgt voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen .

  1. Haike

   En wat kan je overdag doen om ’s nachts voorbij de oude Saturnus te komen? Op tijd naar bed gaan, dat weet ik, maar wat nog meer?

   1. henri

    Ja Haike , het was natuurlijk weldadige , .. en voorbij deSaturnus gaan betekent naar de dierenriem gaan en zo naar het sterrenstelsel van je thuishaven . Daar komen aldus degenen die aan hun ziel werken opweg naar het geestzelf , di het astrale lichaam louteren .

 3. Roderick Balt

  Kom hier maar eens mee aanzetten bij een praatprogramma als Jinek, dan wordt je bij vertrek uit de studio opgewacht door busje met twee ziekebroeders en in een dwangbuis gehezen. Overigens Edelstenen en tabak ceremonie-spiritualiteit durven ze nog wel aan op televisie, als het maar overduidelijk mensen zijn die niet sporen.

  1. Hahaha
   Nou toen ik de zin las >wat kan je overdag doen om ’s nachts voorbij de oude Saturnus te komen?< vond ik het ook wel even grappig klinken eerlijk gezegd.
   Ik weet wel zeker dat het over iets gaat dat waar is, maar ik had er nog nooit wat over gehoord.
   Maar ik ben er erg voor om materialisten vragen te stellen die ze niet uit hun kop kunnen krijgen.
   Ik denk dat één van de grondslagen van materialistisch denken de behoefte aan controle is.
   Dus eigenlijk angst voor het onbekende.

   1. Roderick Balt

    Ik vind het grappig hoe materialisten je raar aankijken als je het over antroposofische dingen hebt en antroposofen je raar aankijken als je iets materialistisch zegt. Alsof ze water zien branden, in beide gevallen ;). Ik heb zelf natuurlijk ook mijn waarheid natuurlijk maar ik heb nooit dat reflex of innerlijke zekerheid dat de wereld op de een of andere manier is. Totdat ik iets echt tot op het laatste draadje heb onderzocht en ervaren, dan wil ik nog weleens stellig zijn :).

   2. Haike

    Ondanks dat ik me veel met Geestelijke zaken bezig hou, en Steiner’s zienswijze op de wereld een hele aangename vind; zijn het wel de materialisten die al meerdere keren in deze incarnatie mijn fysieke leven hebben gered, daar ben ik ze heel dankbaar voor, en ik zie geen water branden als ze wat tegen me zeggen..

   3. Roderick Balt

    Haike je hebt het vast weleens meegemaakt, dat je bijvoorbeeld tegen een arts iets zegt dat buiten de medisch wetenschappelijke realiteit valt, of andersom met een antroposofische arts. Dan kan het gebeuren dat diegene je glazig aan kijkt omdat wat jij aanhaalt niet conformeert aan wat zij als de werkelijkheid zien. Ik zelf negeer de materialistische blik als ik bijvoorbeeld in een ziekenhuis kom of bij de tandarts omdat ik me er gewoon totaal niet in kan vinden. Ik vind het hartstikke fijn hoor dat de tandartsen en artsen er zijn maar in onze samenleving worden deze mensen gezien als het toppunt van waarheid en wijsheid. Ben overigens wel hele fijne artsen tegen gekomen die misschien niet uitgesproken spiritueel waren maar wel heel slim en doortastend.

   4. Haike

    Zeker heb ik dat meegemaakt, want ook al verslijten ze je dan misschien voor gek als je met een andere visie komt; er was een moment dat mijn Dermatoloog tegen mij zei: Soms als ik het ook niet meer weet dan stuur ik wel eens iemand naar een acupuncturist. Daarnaast gaf ze les aan 3e jaars studenten geneeskunde en vroeg aan mij of ik bereid zou zijn om mijn visie te berde te brengen aan die 150 mensen.

    Andersom overigens gebeurde het ook; een internist die te kennen gaf dat ze een verdere behandeling niet zinvol achtte omdat k haar reguliere bloedverdunner eerder als een bedreiging zag dan als een steun. Maar dat durfde ze me niet in mijn gezicht te zeggen.

    Maar je kunt het niet zo zwart wit stellen door te zeggen zij zijn slecht en rommelen maar wat aan en wij met onze visie weten het veel beter.Dan erken je ook niet dat materie niks anders is dan verdichte Geest en ons verder kan helpen in onze ontwikkeling.

    De Antroposofische geneeswijze zegt ook van zichzelf dat ze een aanvulling is op, en niet een vervanging van, of een betere dan de bestaande reguliere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s