Moraal prediken (1 van 2)

Een filosoof, de zeker ook in noordelijke landen niet onbekende Schopenhauer, heeft naast het vele foutieve dat zijn filosofie bevat, een zeer juiste zin uitgesproken met betrekking tot de principes van moraliteit, namelijk: ‘Moraal prediken is gemakkelijk, moraal vestigen (Duits: begründen) is moeilijk.’ Zeer waar is deze uitspraak, want er bestaat eigenlijk nauwelijks iets gemakkelijkers dan op een manier die de meest algemene principes van menselijk voelen en ervaren benadert, uit te spreken wat een mens doen of laten moet, opdat hij een goed mens zal zijn.

Weliswaar voelt menigeen zich zelfs beledigd als beweerd wordt, dat het gemakkelijk is. Maar het is gemakkelijk en wie het leven, wie de wereld kent, zal ook niet betwijfelen dat over nauwelijks iets zo veel gesproken wordt als over de juiste grondbeginselen van het morele handelen. En in het bijzonder is één ding ook waar, dat men in feite de allergrootste instemming bij zijn medemensen vindt als men over deze algemene principes van moreel handelen spreekt. Het voelt om zo te zeggen zo aangenaam voor de luisterende gemoederen dat men zonder meer kan instemmen met wat de spreker zegt, als hij de meest algemene principes van moreel gedrag naar voren brengt.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 155 – Christus und die menschliche Seele: Theosophische Moral – Norrköping, 28 mei 1912 (bladzijde 69-70)

Eerder geplaatst op 12 december 2017  (14 reacties)

Schopenhauer-in-1815

Arthur Schopenhauer
Geboren: 22 februari 1788, Gdańsk, Polen
Overleden: 21 september 1860, Vrije stad Frankfort

26 gedachtes over “Moraal prediken (1 van 2)

 1. Arjen

  Ik zou “begründen” vertalen met “vestigen”. Het gaat immers niet om het eigen handelen maar om het effect op anderen: moraal prediken richting anderen is gemakkelijk, maar moraal vestigen bij die anderen is moeilijk. Steiner stelt dat door antroposofie te verbreiden, mensen uit zichzelf moreler gaan handelen.

  1. Ja, bij de vorige plaatsing van dit citaat op 12 december 2017) zie link onder het citaat) had ik het aanvankelijk ook vertaald met vestigen. Maar daar kwam toen zoveel commentaar op dat ik het maar heb veranderd.

  2. @Arjen
   Natuurlijk gaat het wel om het eigen handelen, daar gaat het júíst om; de discrepantie tussen wat men predikt en wat men werkelijk uitvoert.
   Maar als je je zelf op kunt voeden hoef je weinig meer te prediken als je dat misschien bedoelt.

   1. Story of my life.
    Morgen wordt ie toevallig 25.
    Precies zo oud als ik was toen hij geboren werd.
    Ik zei laatst nog tegen ‘m zwaar leven, eerst moest je mij opvoeden en nu ook nog eens jezelf.
    Geintje

 2. ps Ik besef dat ik wat te grenzeloos heb gepost.
  Ik probeerde al mijn eigen WordPress in te richten maar dat lukte niet helemaal.
  Ik zal daar eens mee verder gaan en hier minder deelnemen.
  Excuses

   1. Excuus hoeft niet, hoor. Maar ik heb inderdaad gedacht: Stroes moet een eigen site of blog beginnen, omdat je veel schrijft. Maar daar ben je dus ook mee bezig. Je reacties blijven hier echter zeer welkom.

   1. Wat is het verschil eigenlijk, John, tussen WordPress.org en WordPress.com?
    Ik heb overigens niet de app vsn WordPress. Ik doe alles gewoon via de browser of internetbalk (hoe noem je dit eigenlijk?)

   2. Op deze webpagina, Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org, staan een paar verschillen opgesomd. Voor één daarvan zie hieronder.

    ” […] Het voordeel van WordPress.com is dat je bijna geen technische kennis nodig hebt om je eigen website te maken. Daarnaast worden zaken als hosting en technisch onderhoud allemaal door WordPress.com verzorgd. Dit zorgt ervoor dat je hier zelf geen omkijken naar hebt.

    Een nadeel van WordPress.com is dat je veel minder vrijheid hebt om je eigen themes te gebruiken of bepaalde plugins te installeren. […] ”

    Mijn ervaring: .org is bewerkelijk en op bepaalde gebieden behoorlijk ingewikkeld in gebruik.

   3. Dank je, John. Ik wist dit niet. Kun je niet beter weer overgaan van wordpress.org op wordpress.com.
    Of heeft dat te veel nadelen? Mij bevalt com wel goed, alleen die reclame erbij zou ik liever niet hebben, maar veel kan het me ook niet schelen.

   4. Oh, wel sneu. Goed dat ik het weet. Want ik krijg af en toe commentaar van lezers dat ze een hekel aan de reclames in de berichten hebben. Als ik de betaalde WordPress.org versie neem, zit ik dus ook met de meer ingewikkelde soort.

  1. Ik herken m’n eigen patronen. Ik zoek de grenzen op en ga er soms graag overheen.
   Altijd vroeg of laat kom ik daar wachters tegen. Ho, tot hier en niet verder. Ik zou makkelijk discussies met die mensen aan kunnen maar heb daar nooit zin in. Ik ben niet zo’n popi jopie of groepsdier. Heb mijn beste please-tijd gelukkig al gehad. Ik pas me gewoon aan en leef door. En waar ik teveel ruimte inneem hoor ik misschien niet thuis. Nee ik was sowieso al niet thuis denk ik dan.
   Wel probeer ik me altijd te verplaatsen in die ander en zo dacht ik vandaag: Wat had ik gedaan als ik me rot-ergerde aan lappen tekst van een ander in een blog site van iemand waar ik te gast was? Nou, meestal lees ik die dan gewoon niet, die sla ik gewoon over. Hoe moeilijk is dat?

   1. Ik ergerde me in ieder geval totaal niet. Wel kwam ik er niet altijd aan toe alles goed te lezen en overdenken.

 3. John Wervenbos

  Ik denk dat de betaalde versie van .com ook gebruiksvriendelijker dan .org blijft, Ridzerd. Je hebt een prima keus gemaakt.

  1. Oh, er is dus ook een betaalde versie van .com. Dat wist ik niet, Maar evengoed de goede keuze gemaakt. Zo zie je maar weer: het geluk is met de dommen..😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s