De beste antroposoof

Men zou gemakkelijk kunnen denken dat diegene de beste antroposoof is die enige tijd aan zichzelf werkt en vervolgens een uiterlijke, heilzame activiteit ontplooit. Maar het kan zijn dat we in onze uiterlijke levenspositie niet in staat zijn om wat we in onze ziel verwerken in de wereld toe te passen. Deze gedachte dat alleen hij een goede antroposoof is die het geleerde ook in de wereld toepast, zou de meest verkeerde kunnen zijn die er maar kan bestaan.

Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat we tientallen jaren niet in staat waren het een of ander van wat antroposofische impuls in ons is, toe te passen. Misschien ontmoeten we iemand op een treinstation en zouden juist hem een belangrijk woord kunnen zeggen, wat we anders niet hadden kunnen zeggen. Deze enkele actie zou voor de samenhang van het leven misschien belangrijker kunnen zijn dan een omvangrijke actie. We moeten ons realiseren wat we kunnen doen en dat ons de verwerkelijking daarvan op de juiste tijd door een wenk van het karma zal worden gebracht.

Bron: Rudolf Steiner – GA 118 – Das Ereignis der Christus-Erscheinung in der ätherischen Welt – Düsseldorf, 20 februari 1910 (bladzijde 76-77)

Eerder geplaatst op 3 december 2017  (5 reacties)

$_59

Advertentie

42 gedachtes over “De beste antroposoof

 1. Vaak heb je het zelf niet eens door als zoiets gebeurt.
  Zo zijn er uitspraken van sommige mensen geweest die levenslang bruikbaar voor me zijn gebleven zonder dat zij het zelf doorhebben of meemaken.

 2. Ik moet er ook aan denken hoe de mensen die aan verplichte vaccinaties gekoppelde QR-codes voorspelden, weg werden gezet als complotdenkende Wappies.
  Toch is het vrij waarschijnlijk dat hun stemgeluid nu naklinkt in de hoofden en/of harten van vele ongelovige Thomassen.
  Ook dat voorbeeld schaar ik onder dit citaat.
  Het laat zien dat de waarheid niet altijd in een persoonlijk gewenste vorm of ideaalbeeld verschijnt.

   1. wel een goed idee! Maak een bordje, schrijf erop -geen coronapas!- en zet het voor je raam.
    Of zouden we daarmee te makkelijk op te sporen worden voor handhaving als Dracula Kuijpers & co in het ergst bedenkbare scenario over zullen gaan tot fysieke dwang…
    Maar als IEDEREEN dit nou zou doen, openlijk een grens aangeven, hoe zou die handhaving er dan nog uit komen te zien?

 3. M.L Heine

  Een goede antroposoof? Het woord alleen al. Een moeder die liefdevol haar kinderen groot brengt, mensen die belangeloos zich inzetten voor de medemens….ze hoeven dat stempel niet van goede antroposoof. Ze handelen met een liefdevol hart.

  1. Leonie. volkomen met je eens, maar daar gaat dit citaat niet over. Steiner richt zich hier tot antroposofen die denken dat ze nu ook meteen een of andere antroposofisch geinspireerde activiteit moeten beginnen, hoewel ze er nog niet toe in staat zijn of de mogelijkheid niet hebben.

 4. Dracula Kuipers, haha, ik vind het een treffende en grappige benaming, maar anderzijds ook wel wat sneu voor de man, want het lijkt me een vriendelijke, aardige kerel.
  Maar ik begin me hoe langer hoe meer te ergeren aan die hele virusaanpak. De hele wereld moet stilgelegd worden, omdat anders een zeer klein deelvan de bevolking wel eens in het ziekenhuis terecht zou kunnen komen. En dat zijn dan meestal mensen die toch al een slechte gezondheid hadden. En altijd komt men er weer mee aanzetten: Anders kunnen de ziekenhuizen het niet aan. Zorg dan gvd dat die ziekenhuizen uitgebreid worden. Ja, geen personeel, zegt men dan. Nu, er is twee jaar tijd geweest om personeel te werven en op te leiden. Dat is altijd nog gemakkelijker en goedkoper dan winkels, restaurants, scholen enz. enz. te sluiten en iedereen constant te testen en vaccineren.

  1. Ik zie hem als een zeer intelligente man die zich voor een zeer mens-onvriendelijk plan inzet.
   Wat zijn motieven zijn kan ik niet weten.
   Ik heb me vanaf de eerste dag onveilig gevoeld bij de hele virus-aanpak en dat is niet minder geworden. Tis alleen dat je op een gegeven moment gewoon geen energie meer hebt om op dezelfde manier waakzaam te blijven als in het begin. Het maakt murw.

   1. Wat de motieven van Kuipers (en ook Rutte en vele anderen) zijn?: Ze denken werkelijk dat hun aanpak goed en noodzakelijk is. Ik verdenk ze eigenlijk niet van kwalijke bijbedoelingen. Dat velen hun aanpak niet goed lijkt, daar hebben ze weinig of geen begrip voor. Dus veel te eenzijdige visie, lijkt mij.

 5. En nog wat anders. In de media wordt ons voorgespiegeld dat de ziekenhuizen het niet aan kunnen en dat het personeel constant met de tong op de schoenen loopt en uitgeput en overspannen is. Nu, toevallig heb ik vorige week een dag en een nacht in het ziekenhuis gelegen. Ik lag alleen op een
  kamer met twee bedden en de deur stond open. De hele godganse dag hoorde ik gezellig gekeuvel van personeel op de gang. Mijn dochter moest door veel gangen lopen naar mijn kamer en ze zei: ‘Ik sta er versteld van hoeveel kamers hier staan met lege bedden.’
  Het kan zijn dat andere ziekenhuizen het wel druk hebben, maar hier leek dat in ieder geval helemaal niet zo.

  1. Haike

   Ik denk ook dat het sterk van Ziekenhuis tot Ziekenhuis verschilt. En wat de aandoening is. Want in de VUmc in Amsterdam kom ik er als ziekenbezoeker mooi niet in.. terwijl het wel om 1e graads familie gaat.

  2. Je weet dat ik met ouderen werk en ik hoor ze hetzelfde zeggen als jij zegt.
   Ook een vriend met kanker die nu al 1,5 jaar het ziekenhuis platloopt terwijl ze hem niet één keer getest hebben, hem op gezamenlijke zalen leggen voor de korte opnames die bij zijn behandelplan horen, en er evenmin een woord is gerept over wel of niet gevaccineerd. Wat ie dus ook niet meer wil sinds hij de discrepantie tussen de TV en de werkelijkheid heeft gezien. waardoor hij afgelopen zomer opeens zei dit kan niet over een gevaarlijk virus gaan hier zit meer achter en het interesseerde hem niet wat, maar dat vaccin mochten ze in hun reet steken. Ondertussen gaan al zijn behandelingen in het vaak totaal niet drukke ziekenhuis maar altijd te weinig verpleging waardoor er te vaak wat mis gaat, gewoon door.
   Het enige wat bij tijd en wijle opeens niet mag, is bezoek of gezelschap. Zo ook bij een cliënt van mij van bijna 90 die net 10 weken alleen op een kamer moest liggen door allerlei. Ze was gelukkig weer thuis bij haar man maar ze was moe, en zag er gebroken uit.

   Ik heb nog veel meer verhalen van verdriet en zelfs sterven als gevolg van dit ‘zorg’-beleid.
   Ik begin echt geïrriteerd te raken als mensen dat negeren of verexcuseren

  1. Uitgaansgelegenheden gaan om 10 uur dicht. Theatermakers, artiesten enzovoort kunnen al 2 jaar niks,
   Als er in een gezin 1 besmet is, moet het hele gezin in quarantaine. Zo kan ik nog wel meer noemen maar ik hou op,

   1. Waarmee ik niet zeg dat ik je een asociaal persoon vind, want ik ken je niet.
    Maar wegkijken van zoveel leed onder het mom van welzijn of bijvoorbeeld ook klimaat, dat vind ik gewoon ongelofelijk dom.

   2. Als je denkt dat ik iets goed praat, dan heb je niets van mij begrepen. Of misschien slaat je reactie wel niet op mij?

   3. want wat niet wetenschappelijk is aangetoond, valt onder geloof. Dus corona is een nieuwe God. Of op z’n minst aanbeden, heilig verklaard. Ik kots ervan.

   4. Ok, Stroes, ja er zijn zo veel reacties dat ik wat in de war raak. Maar ik vind het niet terecht wat je nu tegen Bernard schrijft.

   5. Ja, begrijpelijk. Ik ben het ook niet met de huidige aanpak eens, zoals ik al schreef. Maar velen denken geloof ik werkelijk dat zowat de halve wereld doodziek wordt, als er niet wordt gevaccineerd en niet zowat alle mensen van elkaar geïsoleerd worden.

  1. Ik merk dat ik het niet durf.
   Wou het doen maar dacht toen ineens nee dan gaan ze weer lopen lullen. Geen zin in. Wil niet in een hokje geplaatst worden. Heb ook al gemerkt en ervaren dat stil zwijgen en prettig doorwerken bij iedereen een stukje opluchting geeft. We hebben het er heerlijk gewoon niet over. Wat een vrijheid. Die vrijheid bewaak ik. Door er in alle talen over te zwijgen. Dat is namelijk mijn eigen zaak.
   Dus als ik GEEN CORONAPAS op een bordje voor mijn raam zet, weet iedereen dat ik niet gevaccineerd wil worden. En dat voelt niet goed. Dat gaat te ver. Dat gaat gewoon niemand wat aan. Dat wil ik niet eens uit hoeven leggen want dat is privé.
   Als mensen bang zijn om ziek te worden of dood te gaan aan intermenselijk contact, dan blijven ze maar lekker binnen. Ik wil graag doorleven, en miljoenen mensen mét mij.
   En ik durf dit hier te zeggen omdat ik hier anoniem schrijf, maar in het openbaar scherm ik me juist steeds meer af. Omdat dat veiliger voelt. En vrijer van binnen.
   Ik vind het heel destructief wat er sinds 15 maart 2020 gebeurt.

   1. M.L Heine

    Waarom voelt dit nu zo dubbel dit antwoord van jou. Jezelf durven uitspreken maar niet opelijk. Ik heb het idee dat je ook met je antwoorden jezelf als een wetende plaatst hoe alles moet!

   2. Hoe kom je erbij? Ik vertel mijn eigen beleving, waar zie jij staan dat ik meen te weten hoe alles moet? Kun je dat concreter maken?

   3. en voor zover ik bij mezelf na kan gaan waar de lading vandaan komt, als ik al twee jaar zonder gezichtsbedekking aangekeken word als een aso, of als ongevaccineerde word weggezet als gevaarlijk, dan lijkt het me niet meer dan logisch dat ik me onderdrukt en onveilig voel en een grotere behoefte heb om me te uiten.

   4. en verder; ik doe het ook voor mn kind. Eerst uitte ik me op Facebook gewoon onder mn eigen naam maar daar kwamen opmerkingen over waar hij last van had dus toen heb ik dat veranderd. Geen Facebook meer, en verder niet onze naam waar ik mee-discussieer.
    Waarom zit ik nu verantwoording af te leggen vraag ik me af.
    Ja je hebt me getriggerd met je onaardige opmerking.

   5. Haike

    Dat is niet terecht Stroes wat je nu doet. Je vertelt niet altijd over je eigen beleving. Je doet het wel en soms ervaar ik het als uitermate scherp en helder geformuleerd, en je slaat de spijker op de kop met z’n filmpje van Hans Teeuwen over die 15% die door Kuipers onterecht wordt ingebracht.

    Maar je hebt ook eindeloze monologen waarin we (wij mensen) dit verkeerd doen, en dat verkeerd doen, veel met het vingertje wijzen naar de ander en dat is uitermate onprettig. Want als je het over we gaat hebben neem je mij erin mee, spreek je voor mij. En dat hoeft niet, ik ben mondig genoeg om voor mezelf te spreken.

    Steiner heeft het erover dat je terughoudend dient te zijn in je oordeel. Oordeel niet te snel over een ander. Doe je het toch, dan heeft dat automatisch als consequentie dat je waarneming stopt, en als dat gebeurt ben je zeker niet meer in staat om een oordeel te geven op de feiten want die zie je dan niet meer.

   6. Als je het nou even concreet maakt, door een specifieke inhoud of tekst te geven waar je dat bij ziet, kan ik er misschien nog wat van leren, want dan zouden we op een inhoud ingaan ipv op de persoon.

   7. Haike

    Beste Stroes,

    Ik ben niet je kinderjuf, baby oppas of wat dan ook. De teksten staan er gewoon, dus kun je het ook zelf vinden.

    Ik heb er helemaal niks over te zeggen maar van mij hoef je zeker te weten niet weg te gaan, ik zal je missen als je helemaal weg zou gaan..

    Ook daar had Steiner al een gedachte over. De Antroposofische Vereniging moest de meest moderne ter wereld worden (niet de grootste, dat is wat anders) en iedereen moet er zonder enige restrictie lid van kunnen worden, indien door haar of hem gewenst. Dus de Moslim en de Christen en alle anderen in een en dezelfde vereniging. En dan zegt hij, dan moet je het gaan uithouden met elkaar…

    Nu heb je allemaal verschillende verenigingen, stichtingen, noem het maar op, met hun eigen zienswijze en doelen, is prima, maar ze leven vaak langs elkaar heen en niet met elkaar..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s