Onjuiste kritiek

Iets dat de esoterische ontwikkeling zeer schaadt, is vooral de ongetoetste, oppervlakkige en daarom objectief onjuiste kritiek die we vaak onder elkaar of ten aanzien van onze medemensen uitoefenen.

Ik zeg niet dat het uitoefenen van kritiek verkeerd is, maar die moet steeds op een zaak gericht zijn en niet op personen, enkel vanwege dat hun manier van doen ons niet bevalt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266b – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band II: 1910 – 1912 – München, 26 februari 1912 (bladzijde 340) (notitie uit de verzameling van Elisabeth Vreede)

Dit citaat heb ik overgenomen van https://www.antrovista.com/verdieping/citaat-van-de-dag.html (verzorgd door Renée Zeylmans)

Eerder geplaatst op 25 november 2017  (1 reactie)

Anxious woman judged by different people

7 gedachtes over “Onjuiste kritiek

 1. Een hulp daarbij die aansluit bij de vorige posting hoorde ik toevallig gisteravond via een kanaal dat ik volg:

  ‘If you knew someone’s karma, you wouldn’t judge that person anymore’

 2. henri

  Heeft vooral te maken met sympathieën en antipathieën . De ziel heefthier twee richtingen als keuze , ofwel naar het verstand , het geheugen ..ofwel naar de wil en de geest .
  Ook het door Steiner aangekaarde thema van oude en jonge zielen speelt hier . In de antroposofische vereniging speelde dit thema een zeer belangrijke rond rond de spilfiguur van Steiner zelf , die zich offerde voor de vereniging en het karma volledig op zich had genomen van deze vereniging . Moeilijk en gecompliceerd thema !

 3. Juist in deze tijd lijkt alles naar de persoon gericht te worden. Hiermee wordt de aandacht zo sterk van de zaak afgeleid, dat de zaak er voor de meeste mensen bijna niet meer toe lijkt te doen. Het wordt gebruikt als een middel om de aandacht van de kern af te leiden, en het blijkt een uitermate effectieve methode bij de onoplettende ziel. Het omgekeerde gebeurt echter ook en blijkt nagenoeg even effectief, namelijk dat de acties van één persoon worden geplakt op een hele groep mensen die met deze persoon geassocieerd aijn, om dit vervolgens om te zetten in steun voor een idee pf tegenactie.

 4. Als het gaat over internet communicatie gaat het bijna altijd over onze eigen gedachten en gevoelens, omdat we elkaar immers niet volledig kunnen zien en geen fysieke uitwisseling hebben. Dus de woorden van een vreemde werken op een bepaalde manier op ons in en roepen een bepaalde beleving op in ons onderbewuste die we dan neigen te projecteren op degene die die woorden schreef, terwijl we diegene niet eens kennen.
  Of we interpreteren iets wat iemand schrijft totaal anders dan diegene het bedoelt waardoor onze reactie daarop niet resoneert met hetgeen diegene probeerde uit te drukken.
  Er is een enorm gebied dat veel meer geleid wordt door het persoonlijke dan we denken, omdat we nu eenmaal voelende wezens zijn en geen engelen.

  1. Luisteren is zekere online nog veel moeilijker dan wanneer je in levende lijve iemand ontmoet. Tot op zekere hoogte is echter de geest van wat de ander wil overbrengen nog steeds uit zijn of haar woorden te halen, als we in staat blijken om onze eigen gedachten en gevoelens er als het ware uit te filteren, voordat we tot een conclusie komen over het geschrevene.
   Het kan natuurlijk heel leerzaam zijn om vanuit de wetenschap dat de eerste interpretatie reactie bijna altijd over onze eigen gedachten en gevoelens gaat, niet vanuit die (halfbewuste) reactie te antwoorden en de tijd te nemen om daadwerkelijk door te dringen tot wat de ander probeert over te brengen. Dat is heel moeilijk, maar door dit zo te doen, kunnen we onszelf op twee belangrijke punten verder ontwikkelen; we kunnen ons meer bewust worden van onze eigen gedachten en gevoelens, en meer gevoelig worden voor de intenties van de ander.

   1. Ja wat je zegt. Het is een enorme spiegel en mooi materiaal voor meer zelfkennis.
    Terwijl we thema’s aangrijpen ter verdieping, schaven we onze eigen randen.

   2. als er een delete-optie was had ik al 60% van mijn eerdere reacties verwijderd.
    Dat ze blijven staan is erg leerzaam voor me en nu moet ik het om zien te keren, namelijk die overbodige of zinloze 60% bij voorbaat niet uitspreken.
    Het is meen ik ook een vrij bekend citaat of oefening weet niet meer door wie; [ voordat je iets zegt, vraag jezelf af wat je woorden zullen toevoegen aan deze wereld]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s