Waarom die nieuwe geestelijke stromingen?

Hoe vaak horen we tegenwoordig de woorden: Waarom die nieuwe geestelijke stromingen? We hebben de oude overleveringen die door de tijden heen bewaard zijn gebleven, dat laten we ons niet bederven door wat anderen denken te weten, die alleen maar doen alsof ze alles beter weten! – Dat is een zelfzuchtige uiting van de menselijke ziel. Alleen weten degenen die zo doen niet dat het zo egoïstisch is. Want diegenen willen eigenlijk alleen maar voor de behoeften van de eigen ziel zorgen. Ze voelen in zichzelf: Wij zijn tevreden met wat we hebben! – En stellen zij het dogma, het vreselijke dogma op: Als wij tevreden zijn op onze manier, dan moeten degenen die van ons leren moeten, die onze nakomelingen zijn, op dezelfde manier tevreden zijn als wij. Alles moet naar ons hart, volgens ons weten gaan!  

Dit is een  manier van praten die  men in de uiterlijke wereld zeer, zeer vaak hoort. En het is niet alleen maar beperktheid van de ziel, het is iets dat samenhangt met wat zojuist beschreven is als een zelfzuchtige trek van de mensenziel. En in het godsdienstige leven kunnen onder het masker van vroomheid de zielen misschien juist het allerzelfzuchtigste zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 8 mei 1910 (bladzijde 146)

Eerder geplaatst op 22 november 2017  (2 reacties)

798x1200

Advertentie

5 gedachtes over “Waarom die nieuwe geestelijke stromingen?

 1. Bernard

  Een goed voorbeeld van deze uitspraak is de volgende uitspraak: “Er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten ook proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken. We trachten de mensen verschillende kanten van de Christusopvatting te doen begrijpen. Daardoor geven we iedere ziel iets wat een verdieping in haar teweeg kan brengen. Maar we vormen haar niet zelf.
  De ziel moet vooral op religieus gebied haar vrijheid van denken houden, om die vrijheid van denken te kunnen ontplooien.” (Eenzaamheid en vervreemding, 10 oktober 1916).

 2. Het is hetzelfde als opgroeien.
  Als je opgroeit bij ouders wiens wil wet is, en wiens gewoontes heilig zijn, is iedere verandering die je komt brengen een zonde. Om het maar even te overdrijven, het gaat me om het principe van niet openstaan voor verandering. Een status quo op het verleden behouden. De toekomst kapen door alles aan het eigen toekomstbeeld te onderwerpen. Wil iemand het anders? Dan heeft diegene niks begrepen.
  Het is allemaal hetzelfde, ouders of de kerk het is één pot nat.

 3. en nu hebben we een regering die zich als ouders en de paus die de wereld gaan redden gedragen.
  Ga d’r maar aanstaan. Ook vrouwen zijn in opmars. De vrouw lijkt boos. Maar wat er gemakshalve genegeerd wordt, is dat er megaveel vrouwen zijn die kotsen van dat overdreven Metoo-gedoe. Van die mannen-haters. De blanke westerse man is de meest gehate in zijn soort op dit moment geloof ik.
  Het gaat hier niet eens meer over geloven in een God, het lijkt meer op een vleeskeuring.
  En een verering van de aarde, een soort collectief Oedipus-complex.

  Geen idee hoe ik overkom, ben hartstikke stoned.
  Gewoon, ‘omdat het kan’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s