Erfelijke belasting (3-slot)

Wat dit betreft kan men zich er niet vanaf maken door alleen maar te zeggen: Degenen die zulke beweringen doen, vergissen zich nu eenmaal. We hoeven degenen die zulke theorieën opstellen niet heftig te veroordelen. De individuele vertegenwoordigers van de wetenschap moeten hier nooit aangevallen worden; liefdevol kan het begrepen worden dat zij door hun manier van denken tot zulke vergissingen moeten komen. [….]

Maar als geheel moet op dit fenomeen van de huidige tijd opmerkzaam gemaakt worden, omdat hier de wetenschap begint niet alleen maar onjuiste theorieën te verspreiden, maar de mensen de levensbevorderende middelen uit de handen slaat, die als geestelijke levensbeschouwing het leven van kracht voorzien moeten, en die alleen in staat zijn, tegenover de macht die anders de mensen zal overweldigen, tegen het fysieke in het geweer te komen. Dit fysieke is alleen een overweldigende kracht zolang de mens in zijn geest geen kracht daartegen uitoefent. Ontwikkelt hij deze kracht, dan zal in hem een strijder tegen al het fysieke ontwaken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 22 december 1909 (bladzijde 55-56)

Eerder geplaatst op 15 november 2017  (4 reacties)

maxresdefault-11

18 gedachtes over “Erfelijke belasting (3-slot)

 1. Mooi! GA 116 is een zeer bijzondere voordrachtenreeks. Neem bijvoorbeeld ook Steiners mededelingen daarin over niet alleen het ontstaan maar ook de continue voortgaande van het menselijke geweten.

  1. Voortgaande ontwiikkeling van het geweten. Dat lijkt me zeer interessant. Moet ik ook nog eens lezen. Lees jij eigenlijk vaak wel urenlang per dag, John? Bij mii is het zo dat ik vaak denk dat ik dit of dat antroposofische werk nog zou moeten lezen, maar er tegelijk maar moeilijk toe kom. Meestal maar pakweg een half uurtje. Het is bij mij een soort conflict tussen moeten, willen en kunnen.

   1. Het geweten heeft onder andere te maken met moreel wegen en (zelf) gewogen worden. De zesde voordracht in GA 116 gaat over het ontstaan en de zevende over de voortgaande ontwikkeling van het geweten. Ook voor mij zitten er maar 24 uur in een dag, Ridzerd. Dus ik begrijp goed wat je bedoelt. Als ik gelegenheid heb lees ik urenlang, maar dat is niet iedere dag het geval vanwege drukke werkzaamheden.

 2. [een strijder tegen al het fysieke ]

  Ik interpreteer dat als: Geen slaaf zijn van de materie.
  Ook geen meester zijn over de materie.

  Meer een goede verhouding vinden tot de materie.

   1. Met ‘strijder tegen het fysieke’ bedoelt Steiner hier volgens mij het met de eigen geestkracht strijden tegen minder goede of zelfs slechte eigenschappen die men van de ouders en voorouders geërfd heeft. Misschien zelfs ook strijden tegen een slechte gezondheid.

   2. Ja dat hoort daar allemaal bij. Wat je erft hoef je niet verplicht mee te blijven zeulen. Maar deze voordracht van Steiner gaat over dingen die je niet kan ‘instuderen om uit te voeren. Die volgorde kan volgens mij niet werken want dan zit het alleen in het denkgebied en niet de wezenskern. (wat ik me daarbij voorstel). Ik denk dat de wezenskern ook de opslagplaats van ervaring is, en dat je alleen achteraf dingen kan weten of herkennen in zo’n tekst van Steiner. Net of begrijpen altijd met terugwerkende kracht gaat.
    Ook moet ik bij wezenskern aan energie denken, aan de bron van je levenslust.
    Alles is zo verweven, dat het proberen te analyseren van die kwaliteiten altijd tekort blijft schieten.

   3. Wende Snijders wijdde een muziek cd aan menswording: Mens. Eén lied licht ik eruit. Een lied getoonzet naar een gedicht van Joost Zwagerman. Zie en beluister bijvoorbeeld deze versie.

    De ex-vrouw van Zwagerman, Arielle Veerman, schreef later een boek over hun leven en zijn zelfdoding: De Langste Adem. (Uitgeverij Prometheus, 2020)

  1. Kenmerken van een krachtige geestelijke wezenskern? Ik zou zeggen: 1. sterke wilskracht, 2. denken in overeenstemming met de waarheid, anders gezegd: scherp oordeelsvermogen 3. empathisch

   Er zijn denk ik nog veel meer eigenschappen te noemen. Misschien is elke goede eigenschap wel een kenmerk van een sterke geest.

 3. ARIE

  dan je wel voor jullie reacties op elkaar.
  stilletjes leer ik zo steeds iets nieuws.
  informatie die ik uit mijzelf niet ontdekt
  lfs

  1. Age, Steiner bedoelt hier ‘strijder tegen de fysieke erfelijkheid’. Het zou niet kloppen als er staat ‘strijder tegen de al te fysieke erfelijkheid’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s