Erfelijke belasting (2 van 3)

Wie echter zijn geestelijke wezenskern niet versterkt, wie zegt: het geestelijke is slechts een product van het fysieke -, die is dan, omdat hij geen sterk innerlijk heeft, overgeleverd aan de erfelijke belastingen, bij hem moeten ze schadelijk werken. Het is geen wonder dat tegenwoordig wat men erfelijke belasting noemt zulke vreselijke gevolgen heeft, omdat men eerst de mensen de macht van de erfelijke belasting aanpraat en van hem afneemt wat daar tegenin werkt.

Men kweekt eerst het geloof aan de erfelijke belasting en neemt dan de mensen met deze wereldbeschouwing de beste bestrijdingsmethode tegen de erfelijke belasting uit handen. Men vindt eerst de almacht van de erfelijke belasting uit en daardoor werkt deze dan. Men heeft niet alleen een verkeerd inzicht dat levensvijandig werkt en de mensen de wapens uit de handen slaat, maar hier begint een theorie die geheel en al op materialistische opvattingen is gebaseerd. Hier begint een materialistische wereldbeschouwing op het morele in te werken en ze werkt niet alleen theoretisch verkeerd, maar ook in moreel opzicht.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 22 december 1909 (bladzijde 54-55)

Eerder geplaatst op 14 november 2017  (2 reacties)

798x1200

25 gedachtes over “Erfelijke belasting (2 van 3)

 1. Belangrijk citaat voor dit moment Ridzerd! Dank!
  In de hoek van ‘het tegengeluid’ begint men nu ook beelden op te bouwen die dit gevaar uitdrukken. De mens die gevangen zit in het idee dat hij geen wezen is dat zelfstandig bepaalt over de eigen ontwikkeling.
  Het is bijna alsof dit moet gebeuren om de mens innerlijk in opstand te krijgen.
  En dat lukt.

  1. Haike

   Dat werkt dus niet…

   De afbeelding betrof de omslag van Arie Bos zijn boek “Hoe de stof de Geest kreeg” een reactie op het boek “Wij zijn onze Hersenen” van Dick Swaab.

   1. Mooi, hij schrijft ook ergens dat dat, wat in de hogere sferen uitgevochten wordt, met een vertraging ook bij ons terecht komt in conflict. Dus onze strijd is een afspiegeling van de strijd in hogere sferen. De vraag is dan, of wij hier ons eigen karma uitwerken.

   2. Mijn opa schijnt Auschwitz overleefd te hebben door zijn Arische uiterlijk.
    Hij sprak er geen woord over behalve soms tegen mijn oma.
    Die het dan weer aan de tante vertelde die mij later alles per mail heeft verteld.
    Het is ongelofelijk wat daar is gebeurd.
    Zó ongelofelijk dat het tot op de dag van vandaag voor ontkenning zorgt.
    Geen ontkenning als het over geschiedenisfeiten gaat, maar wel ontkenning zodra je in het heden overeenkomsten met de tweede wereldoorlog benoemt. Dan stuit je op een enorme weerstand. Mensen willen, of kunnen het niet zien. En er zijn wel mensen die het zien, zelfs zeer geleerde en goed bekende juristen, wetenschappers en artsen, maar die zijn deze afgelopen twee jaar naar de ondergrondse verdreven. Ik hou mijn hart vast als ik hun bezorgdheid over de hedendaagse covid-vaccins hoor. Ook wat het met het bloed doet, en welke chemische stoffen en nanobots erin verwerkt zitten. Ze schijnen dingen te zien die ze nog nooit eerder gezien hebben. Maar dan weer niet in alle, en daarbij zijn er ook nog eens verschillende.
    Ik ben niet gevaccineerd en hoop ook dat ik die veiligheid zal houden. Maar ik ben hartstikke waakzaam geworden. En bezorgd over bekenden die het wel gedaan hebben. Degenen die ik ken die hartproblemen, agressieve van kanker, snel verslechterende ogen, piep in de oren, tong die gaat zwellen bij het in slaap vallen en nog meer ellende, die lijken zich geen seconde af te vragen of het door het vaccin komt. En de meesten doen dat niet, omdat ze de huidige vaccins net zo zien als alle voorgaande vaccins. Maar ik geloof dat niet. Daarvoor zijn het er te veel, en daarvoor zie ik veel teveel verbanden met de tweede wereldoorlog.
    Maar wat er nu werkelijk aan de hand is dat weet ik nog steeds niet.

 2. En dan zie ik van die mensen die waarschijnlijk een negen of een tien voor al hun geschiedenisexamens hebben gehaald, alle feiten er netjes ingeramd, maar als je ze vraagt of ze de propaganda van nu niet zien dan lachen ze je uit. “Ben je er zo één? Dat had ik van jou nou niet gedacht.” En dan begint er weer een koud oorlogje. Want we blijven fatsoenlijk en houden het hoofd koel. Kop op, lekker aan het werk blijven. Maar moe joh, wat ben ik hier inmiddels moe van.

  1. Stroes, het is naar mijn overtuiging, belangrijk dat wakkere mensen niet ‘moe’ worden. Dat is niet de bedoeling van wakker zijn in deze tijd, ook mensen die wakker zijn kunnen verzwakken. Het is belangrijk je geen slachtoffer te voelen. Want dat ben je niet! Je bouwt, samen met de anti-krachten,choe gek dat miss ook klinkt, aan de toekomst. Jou rol als wakkere is om aan innerlijk werk te blijven doen, jezelf elke dag in de spiegel aan te kijken met de vraag: ben ik integer, eerlijk en oprecht naar alle medemensen? Het is een lastige weg, maar wel de enige voor deze fase. Antroposofen noemen dit Ik-kracht of wat dan ook.
   Boosheid en slachtaofferschap – die ik in jou woorden vaak proef – is PRECIES wat de tegenkrachten willen. Dan ben je namelijk net als zij. Onderscheid je🙏🏻

   Dus keer naar binnen, licht jezelf op met integere zelfbeschouwing, zuiver je verhouding met anderen en heb plezier in wat je doet😉🙏🏻

   Christine von Dreien en Helma Broekman (Lichtkind) spreken motiverend op dit punt. Ik heb daar zelf veel aan , want ik ben een driftig mannetje😅

   Er is niets aan de hand. Er vind gewoon een transformatie plaats. Blijf werken aan je empathie.

   Amen😂😉

   1. Lief, dankje. Ik weet niet of ik zo wakker ben. Ik heb soms spacing gedachtegangen maar heb nog een hoop te leren en doen in mijn eigen leven om het harmonieus te houden.

 3. De wortel van dit materialistische denken, de oorzaak van deze dwaalweg, zou dus zijn wat Steiner noemt [Wie zijn geestelijke wezenskern niet versterkt].
  Dus mensen die zich God wanen sinds er met de nieuwste technologieën aan ons DNA geknutseld kan worden, zouden een zeer zwakke geestelijke wezenskern bezitten?
  Daar bedoelde hij denk ik de ziel mee toch?

  1. henri

   Het gaat vooral om je IK te sterken , wij hebben op aarde het lagere ik om ons mee uit te zetten , en wij dienen de weg te banen naar een sterker of hogere ik en zelfs naar het WARE IK .Steiner wijst er ook wel op dat zekere mensen hun ik kunnen dreigen te verliezen door niets te hebben met het geestelijke , het worden dan IK -loze !!

  2. Stroes, wat Henri hierin een reactie het Ik noemt, dat is eigenlijk die geestelijke wezenskern. Ik zal hier binnenkort wel eens een citaat plaatsen van Steiner over wat het Ik is. Het gaat te ver om hier hele epistels over lichaam, ziel en geest te schrijven. Dat zou tientallen bladzijden worden. Je zou kunnen zeggen dat alles wat met gevoelens, begeerten enz. te maken heeft is de ziel en alles wat met waarheid, weten van goed en kwaad en ook creativiteit te maken heeft, is de geest. Nu ja, heel goed kan ik het ook allemaal niet uitleggen.

   1. Tot nu toe denk ik zo: In het lichaam huist het willen, in de geest het denken, en in de ziel het voelen. Die drie-eenheid is het huis van het ik, dat ik dan bewustzijn noem, het bewustzijn dat je opnieuw geboren wou worden terwijl de reden tijdens het fysiek geboren worden in een soort vergetelheid ondergedompeld wordt, die als een bescherming fungeert van het centrale punt van waaruit op een dag als men er rijp voor is weer nieuwe keuzes gemaakt kunnen worden.
    Net of dat DNA van de verwekkers volledig omgevormd moet worden door je eigen bewustzijn voordat je een vrij mens kunt worden. Dat is het ideaal.
    Ik geloof dat volwassenheid betekent dat het voelen, willen en denken in verbinding staan met dat ik, die essentie, dat bewustzijn. Vol-wassen, wachsen, volgroeid zijn; af. Dat fysiek groeien doen we ongeveer 25 jaar, dan zijn we lichamelijk volgroeid. Tijdens die eerste 25 jaar zijn er bepaalde wetmatigheden met betrekking tot die groei die we moeten leren, om ons het leven eigen te maken. wetmatigheden waar we al veel kennis van hebben genomen en toepassen, vooral Steiner heeft daar de interessantste informatie over vrijgegeven. Informatie die me ondanks een materialistische achtergrond gelijk helemaal geruststelde.
    Hoe vaak ik thuis niet heb moeten horen: ‘het zit in de genen’ en ‘op wie lijkt ie nou het meest’ (waarop ik dan altijd zei: op zichzelf natuurlijk,), zo’n ongelofelijk wat ze nu noemen narcistische opvoeding gehad, ook dáár zie ik de parallel nu met materialistisch denken.
    Het fascineert me enorm waarom mensen zo verschillend en toch zo eender zijn in hun talenten en gebreken. Toch hebben ze allemaal een andere naam, een ander uiterlijk, een ander levensverhaal.
    Om terug te komen op die geestelijke wezenskern, ik denk dat het over je bewustzijn gaat.
    Dus wie je werkelijk bent, maar je als mens nooit volledig kunt herinneren.

  3. Haike

   ” Laat ons Mensen maken, naar mijn evenbeeld” staat er.. Dat de katholieke kerk in het Concilie van Constantinopel (869 na Chr.} de Geest van de mens heeft afgeschaft is een ander verhaal. Tot die tijd was de reïncarnatie gedachte in Europa ook gemeengoed.

   1. henri

    Het gaat vooral om het “omwerken ” van de karmische impulsen door deze te louteren en te leren hoe men deze kan louteren bijv door spiritualiteit en kennis van geesteswetenschap. Deze karmische impulsen zijn door ons meegebracht en komen meestal uit een vorig leven . Het louteren en omwerken van deze impulsen doen wij vanuit de geest door middel van onze IK-kracht . Ons ik werkt door de ziel en lichaam heen .Is deze ik-kracht niet genoeg ontwikkeld of krachteloos , dan zullen de karmische impulsen die in de ziel / of astraallichaam huizen , zich verdringen naar onze lagere lichamen zoals het etherische en fysieke lichaam . Symptomen en allerhande aandoeningen zoals kanker , dementie ..etc zullen geleidelijk gaan tot verschijning komen , eerst zitten deze al in het etherisch en erna manifesteren zij zich op fysiek niveau . Wanneer de mens zich verbindt met anderen die die ook willen hieraan werken , treedt het aartsengelwezen in werking en ontfermt zich over de groep . de groep kan uit maar twee mensen bestaan ( relatie ) maar ook uit meerdere , bijv een vereniging . Het aartsengelwezen kan zich maar belichamen in die groep wanneer het van de mensen een voedende balsem krijgt op basis van liefde en vrijheid in zijn spirituele verbinding met de medemens .
    Want christus zei : ” Waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam , daar ben ik in n midden .

   2. Henri, wat schitterend omschreven. Ontroerend. Het geeft me opeens een helderheid bij en hoop op komende nieuwe verbintenissen in mijn leven. Dank🙏🏻

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s