Welvaart en welzijn

Er zijn veel zielen in onze tijd die geloven dat alleen door materiële middelen en materiële maatregelen menselijke welvaart en menselijk welzijn in ons barre (Duits: zerklüftetes) leven weer zouden kunnen komen, en die het geloof en het vertrouwen verloren hebben in de zegerijke kracht van de spiritualiteit. De praktijk leert echter dat de geest de kracht heeft om verborgen vreugden en toewijding in de mensenziel te brengen; het leert ons dat, als we steeds meer en meer in staat zullen zijn het brood van het geestelijke leven in onze tijd aan te reiken, er mensenzielen zullen zijn die dit brood graag tot zich willen nemen. Spiritualiteit heeft een overwinnende kracht.

Bron: Rudolf Steiner – GA 113 – Der Orient im Lichte des Okzidents/Die Kinder des Luzifer und die Brüder Christi – München, 23 augustus 1909 (bladzijde 18)

Eerder geplaatst op 4 november 2017  (1 reactie)

41GErxhAepL._AC_SY780_

15 gedachtes over “Welvaart en welzijn

 1. henri

  ” Het brood van het geestelijke leven ” …vinden wij in de Manas , het Geestzelf .
  En om deze volgende hogere bewustzijnstoestand te bereiken dienen wij onze ziel te louteren en wenden naar de spiritualiteit .
  Dit is niets anders dan de Heilige Geest / de Sophia die ons zal verlichten !

   1. Haike

    Je hebt gezond egoïsme. Dat is egoïsme wat je zelf bij elkaar houdt en er voor zorgt dat je niet uitklaar valt..
    Wanneer het ecoisme zich zodanig ontwikkelt bij iemand zodat z’n medemens daar onder gebukt gaat, gaat dat te ver.

   2. Maar wie bepaalt dat?
    Het is tenslotte de verantwoordelijkheid van iedere volwassene om het eigen welzijn te waarborgen, ook in tijden van verandering.
    Ik denk dat angst voor verandering een grote drijfveer is onder moraliserend gedrag.

   3. Haike

    Dat hoeft niet bepaalt te worden. Das een kwestie van eigen moraal en ethiek ontwikkelen bij jezelf, dan zie je vanzelf wel wanneer het uit de bocht vliegt bij een ander. Verder is het helemaal niet aan mij om voor de ander iets te bepalen, das juist de doorgeslagen egoist die dat doet.

 2. Mensen betichten elkaar gauw van egoïsme, op momenten dat de ene niet doet wat de ander wenst of verwacht.
  Egoïsme is naar mijn mening een term die bedacht is vanuit een hoogmoedig mensendenken dat zich het recht toe-eigent de handelsmotieven van anderen te beoordelen.
  En omdat meningen er niet toe doen, voel ik me heerlijk vrij de mijne zonder blaam te mogen geven.

  1. Stroes, ja heel veel mensen denken: dit of dat is egoïstisch dus is het verkeerd, maar dat is lang niet altijd zo. In veel gevallen kan egoïsme wel goed zijn en noodzakelijk. Steiner heeft er een hele mooie voordracht over gehouden met de titel Het wezen van het egoïsme. Die komt uit het boek Metamorfosen van de ziel. Dat boek is uitgegeven door de stichting Rudolf Steiner vertalingen. Eventueel kan ik je ook wel de Duitstalige link sturen van die voordracht.

   1. Wat dat betreft ben ik wel een beetje lui of egoistisch; ik houd m’n leven lang al niet van studeren. Als iemand met een boek aankomt denk ik Hellup!
    Ik denk veel na en vind het leven heel interessant en toets graag mijn gedachten en vind het ook bekrachtigend als ik bevestiging krijg maar heb zelden dat ik een heel boek uitlees. Ik fladder overal altijd heen en leef in mijn eigen boek.
    Doet iedereen dat niet eigenlijk? Met of zonder boeken? Leven in zijn of haar eigen boek?

   2. Ik denk dat iedereen alles met wat ie zegt of doet een projectie van zijn of haar eigen innerlijk laat zien. We zijn een soort bestempelaars van de wereld om ons heen. Er bestaat geen volledige onbaatzuchtigheid in het mens zijn. Volledige onbaatzuchtighed zou feitelijk op suïcidaliteit wijzen.

   3. Ja, Stroes, het is ook maar net wat je anders nog doet. Je bent meen ik nogal veel kunstzinnig bezig. Stel je zou helemaal niets te doen hebben, dan zou je misschien wel zin hebben in lezen.
    Ik ben overigens ook geen studiehoofd. Lezen heb ik altijd wel graag gedaan maar het wordt de laatste tijd wel veel minder. Toen ik een jaar of 19 was zag ik een keer een foto van een man die achter een bureau zat met achter hem een hele wand vol met boeken. Dat leek me toen prachtig maar nu heb ik daar een zekere afkeer van.

   4. Vaak ervaar ik een enorme leegte tussen mijn denkwereld en de aardse realiteit. Het zou voor een observeerder kunnen lijken op chronische depressie. Toch ben ik niet ongelukkig. Maar wel een ongelofelijke Einzelgänger.

 3. Ik heb samengeleefd met een andere cultuur.
  Zo zag ik het verschil in denken elkaar ontmoeten.
  En wat ‘wij’ (de gemeenschap waardoor ik zelf geconditioneerd was) onbaatzuchtig en deugdelijk noemen, vond hij vaak onbegrijpelijk naïef en dom.
  Ik begreep beide kanten wel.
  Wat soms wat schizofreen maakte, maar dat was m’n uitdaging. Lol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s