Waarheid is de gids die de mensen naar eenheid en wederzijds begrip, gerechtigheid en liefde leidt

De waarheid is een verheven doel. Dat blijkt wel uit het feit dat mensen van deze tijd de waarheid, volgens het zojuist opgestelde criterium, alleen op een beperkt, uiterlijk gebied kunnen vinden. Alleen op het gebied van de wiskunde, van rekenen en tellen, heeft de mensheid in het algemeen dit doel tegenwoordig bereikt, omdat dit het gebied is waarop de mens zijn hartstochten, driften  en  begeerten  beteugeld  heeft  en  niet  laat  meespreken.  Waarom zijn alle mensen het erover eens dat drie maal drie negen is en niet tien? Omdat ze, wanneer ze daar een uitspraak over doen, hun  hartstochten,  driften  en  begeerten  tot  rust hebben  gebracht. Bij deze eenvoudige zaak, bij de wiskunde, hebben de mensen het tegenwoordig al zo ver gebracht dat ze hun hartstochten, driften en begeerten laten zwijgen. Als dat niet zo was, zou menige huisvrouw graag negen cent in plaats van een dubbeltje betalen. Dan zou de hartstocht een woordje meespreken. 

Het is dus nodig voor al ons zoeken naar waarheid, dat wij onze impulsen en begeerten het zwijgen opleggen. De mensen zouden het eens kunnen worden over de hoogste waarheden, wanneer  ze op dat gebied net zo ver zouden zijn als ze nu al zijn op het waarheidsgebied van de wiskunde. Maar die wiskundige waarheden zijn iets wat wij ons in het binnenste van onze ziel veroveren, en juist daardoor bestaan ze voor ons. Al spreken honderd of duizend of  meer mensen ons tegen, toch blijft zo’n waarheid voor ons bestaan  en  weten  we  dat  drie  maal  drie  negen  is,  omdat  we  dat  in  de kern van ons wezen begrepen hebben. Zouden die honderd of duizend mensen die een andere mening hebben zich onafhankelijk maken van zichzelf, dan zouden ze tot dezelfde waarheid   komen. 

Wat is dus de weg tot wederzijds begrip en eenheid onder de mensen? Wij begrijpen elkaar op het gebied van rekenen en tellen, omdat wij daar de vereiste houding bereikt hebben. Naarmate wij de waarheid vinden, zal vrede, eendracht en harmonie onder de mensen heersen. Dat is de essentie, dat wij leren begrijpen dat de waarheid iets is wat zich alleen in ons diepste innerlijk aan ons meedeelt, en dat ze iets is wat de mensen altijd weer tot elkaar brengt,  omdat  ze  uit  het  diepst  van  de  ziel  ieder  mens  tegemoetstraalt. 

Zo is de waarheid de gids die de mensen naar eenheid en wederzijds begrip leidt. Daarmee is ze ook de wegbereidster van gerechtigheid en liefde. Deze wegbereidster moeten wij juist dienen, terwijl wij die andere voorbode, die we gisteren hebben leren kennen, moeten overwinnen om via hem het egoïsme te boven te komen. Dat is de missie van de waarheid, dat wij haar steeds meer mogen liefhebben, dat wij haar in ons opnemen en koesteren mogen. Naarmate wij ons innerlijk in dienst stellen van de waarheid, wordt ons zelf  steeds sterker – en juist daardoor kunnen we ons van dit zelf  losmaken. Hoe meer wij de boosheid in ons ontwikkelen, des te zwakker maken we het zelf; hoe meer we de waarheid in ons ontwikkelen, des te sterker maken we ons zelf

Bron: Rudolf Steiner – Metamorfosen van de ziel: De missie van de waarheid – Berlijn, 22 oktober 1909 (blz. 47-49)

Vertaald door Frans van Bussel  en Margreet Meijer-Kouwe, met een nawoord van Ineke van der Duyn Schouten 

Rudolf  Steiner / Werken en voordrachten © 2013 Stichting Rudolf  Steiner Vertalingen

Duitstalige bron: GA 58 – Metamorphosen  des  Seelenlebens / Pfade  der  Seelenerlebnisse: III. Die Mission der Wahrheit – Berlijn, 22 oktober 1909 (blz. 88-90)

12 gedachtes over “Waarheid is de gids die de mensen naar eenheid en wederzijds begrip, gerechtigheid en liefde leidt

 1. cornelia54

  Dat gaat vast nog een tijdje duren. Het is voor mijn gevoel waar wat hij zegt. Zo voelt het op dit moment van verwarring in de wereld. De sterke leugenaanvallen die er momenteel weer door ‘jeweetwel’, (of misschien leest er hier niemand Harry Potter) ingestuurd worden zijn ook niet makkelijk om grip op te krijgen. Mensen voelen het ergens. En dan komen er vervolgens al die complottheorieën die naar mijn idee koren op de molen van het ahrimanisch/luciferi-
  sche zijn.
  Ik wil tóch altijd uitgaan van het krijgen van wat noodzakelijk is om de waarheid waar Steiner het over heeft te leren ervaren en onderscheiden.
  Dus dat uiteindelijk alles bijdraagt aan onze ontwikkeling.
  Ik begrijp trouwens zijn redenatie niet over dat we net zo goed hadden kunnen afspreken dat 3×3 10 is? Als je drie maal 3 knikkers neerlegt en je gaat ze tellen dan kun je toch alleen maar op 9 uitkomen? Dat is nu toch juist de grap van dat soort dingen dat het van redenatie onafhankelijke bewijslast heeft? Of mis ik hier iets?

  1. Met de uitspraak ‘menige huisvrouw zou graag negen cent in plaats van een dubbeltje betalen’ bedoelt Steiner alleen dat menige huisvrouw liever minder zou betalen dan wat het volgens de rekensom van de winkelier kost.
   Dat Steiner hier ook het getal negen gebruikt, heeft niets te maken met het getal negen in het voorbeeld van de rekensom 3×3=9. Dit is alleen maar een voorbeeld om duidelijk te maken dat iedereen het wel met elkaar eens is op het gebied van het rekenen.

 2. Fennie

  Helaas zijn niet alle waarheden zo helder als wiskundige waarheden. Hoe zit het bijvoorbeeld met natuurkundige waarheden? Uitspraken gelden vaak tijdelijk als ‘waar’, tot er nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Overigens vraag ik mij af of wiskundige waarheden altijd en overal ‘waar’ zijn. Kan dat in ‘parallelle werelden’ anders zijn?

  1. topaas

   Precies. In de quantumfysica, de wereld van de subatomaire deeltjes, stellen ze vast dat de wetten van de fysica op hun kop worden gezet. Los daarvan, getallen gelden maar als je ze afzonderlijk bekijkt. Wat als bv. 3 delen samenvloeien tot 1? Bestaan die drie dan nog? Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit achter de kwantiteit. Wat heb je liever, als het erop aankomt een nieuwe uitvinding te doen: 1 genie of 1.000.000 niet al te snuggere mensen zoals wij?

   1. Haike

    3 is een kleiner onderdeel van 1. Groter dan 1 bestaat niet. Dat leren de kindertjes al ergens in de tweede of derde klas van de Vrije School.

    Dat gaat als volgt: De docent zegt tegen de kinderen dat ze een appeltaart moeten gaan bakken en meenemen na de klas.
    Zelf doet hij/zij dat ook, een hele grote. De kinderen komen met z’n allen om de docent met taart staan.
    Die snijdt de taart door, en vraagt dan aan de kinderen of hij nu plots twee taarten heeft. Nee, is het antwoord u hebt twee helften van een en dezelfde taart.
    Er wordt nog een keer gesneden en de vraag wordt herhaalt, en zo gaat dat door en daarmee groeit het bewustzijn dat groter dan 1 niet bestaat al het andere is een deling daarvan.
    Denken dat twee meer is dan een maakt ook dat hebberigheid in ons denken sluipt, en dat meer en sneller, beter is.

    En an-passant leren die kindertjes ook nog iets over meel, suiker, eieren, appels, boter, vuur om mee te bakken, en wat dies meer zij..

  2. henri

   In het tijdschrift antroposofie vandaag verscheen een heel mooi artikel hierover : ” De oorsprong van alle dingen is de Logos ” en De kwantumfysica op de weg naar een niet-ruimtelijke werkelijkheid .

   Heel kort samengevat staat er ongeveer :

   R Steiner wees er reeds op dat wiskunde een innerlijke activiteit veronderstelt en een materialistische wereldbeschouwing leidt de wiskunde niet naar een beleving van een ‘ gehele mens ‘ doch naar een abstrakt intellectualisme .

   Over de kwaliteit van de wiskunde gaat dat de wiskundige kant van de theorie wel functioneert , maar dat materialistisch opgeleiden moeilijk hebben om het kwantumfysische formalisme te aanvaarden en zodus dienen de getallenverzamelingen niet abstract opgevat te worden , maar met beleving te vullen van de hele mens , niet hoofdelijk alleen .

   Men moet er van uitgaan dat er in de hogere werkelijkheid verschillende dimensies bestaan , bijv naast de fysieke werkelijkheid die men de positieve zijde op een lijn-as zou kunnen noemen , de niet ruimtelijke etherische of de negatieve lijn-as de het zuigende materie-oplossende voorstelt. Daartoe werden de de complexe getallen begrippen ingevoerd . Dit begrip kende men reeds in de middeleeuwen . Men werkt met complexe coördinaten en imaginaire getallen die men voorstelt op een imaginaire as op de reële as . En hyper complexe getallen beschrijven processen die zich niet in onze driedimensionale ruimte bevinden.Steiner bedoelde dat als men van het astrale tot de entiteit van het ik overgaat men een begrip zou moeten hanteren dat hyperimaginair is.
   In het kwantummechanisch formalisme werkt men met hogere vormen van matrices , operatoren genaamd .
   Afgaande op het onzekerheidsprincipe van Heisenberg , stelde deze een concept dat eig terugvoerde naar het begrip “potentia van Aristoteles ” , waarbij het kwantumobject eig iets is dat tussen het idee van de gebeurtenis en de gebeurtenis zelf ligt .Anton Zeilinger stelde een nieuwe diepte analyse van de ruimtetijd voor. Hij bedoelde hiermee dat informatie belangrijker diende te zijn dan het ruimtetijd concept van Einstein . Hierbij kan infornatie opgevat worden als het Woord ,…de Logos dat in den beginne was …

  1. Ja, John, het is een heel mooie. Dat hele boek wel. Het is, als ik mij niet vergis, een serie openbare voordrachten, dus niet alleen voor leden van de antroposofische vereniging.

   1. En welke voordrachten van Steiner die hij indertijd hield voor leden tegenwoordig openbaar mogen zijn, is misschien een twistpunt. Maar ik heb daar weinig tot geen terughouding in. We zijn ruim honderd jaar verder.

 3. Ja, het gehele werk van Steiner staat op internet, althans in het Duits, dus in feite zijn ook de voordrachten die aanvankelijk alleen voor leden waren bedoeld, nu openbaar en voor iedereen toegankelijk. En nog gratis ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s