Wijsheid en schoonheid geboren uit lijden en pijn

Een briljant man, Fabre d’Olivet, maakte een juiste vergelijking toen hij wilde laten zien hoe het hoogste, edelste, puurste in de menselijke natuur voortkomt uit pijn. Hij zei dat het ontstaan van wijsheid en schoonheid uit lijden vergelijkbaar is met een proces in de natuur, met de geboorte van de waardevolle en mooie parel. Want de parel wordt geboren uit de ziekte van de oester, uit de vernietiging in de pareloester. Zoals de schoonheid van de parel wordt geboren uit ziekte en lijden, zo worden kennis, edele menselijkheid en gezuiverd menselijk gevoel geboren uit lijden en pijn.

We kunnen dus in overeenstemming met de oude Griekse dichter Aeschylos zeggen: Uit lijden ontstaat leren; uit leren, kennis. En net als bij veel andere dingen kunnen we van pijn zeggen dat we het alleen hebben begrepen als we het niet alleen op zichzelf kennen, maar ook in wat eruit voortvloeit. Zoals zoveel andere dingen, kennen we ook de pijn alleen aan de vruchten ervan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 55 – Die  Erkenntnis  des  Übersinnlichen in  unserer  Zeit  und  deren Bedeutung  für  das  heutige  Leben – Berlijn, 8 november 1906 (blz. 90)

Fabre_dolivet

Fabre d’Olivet (1767-1825)

Advertentie

8 gedachtes over “Wijsheid en schoonheid geboren uit lijden en pijn

   1. Slotwoord: Friedrich Nietzsche was een groot liefhebber van de muziek van Bizet. Hij had zich verwijderd van de muziek- en dramakunst van Richard Wagner, maar ondertussen miste Nietzsche hem als mens, want die twee Wagner en Nietzsche zijn echte vrienden van elkaar geweest.

 1. Ik mis in dit citaat alleen nog het gegeven dat er zonder liefde geen lijden zou bestaan.
  Dat klinkt gek want je zou denken dat het andersom is; dat er juist door de liefde geen pijn zou hoeven zijn. Maar dat is niet zo. Het is juist de liefde die doet voelen.

  1. henri

   Misschien kan je hier wat mee …

   Het voelen staat tussen het denken en het willen .
   De gedachte staat tov de wil .
   Licht staat tov de zwaarte .

   Wij zien het licht om ons heen , maar met de zintuigen zouden wij het licht niet zien als daarin de duisternis niet ook is.
   De wil is een kiem naar de geest en naar de toekomst , de gedachte is het afsterven van het verleden in het licht en wijst naar het verleden .
   Zo citeert Steiner ergens : Wij moetne de lichtverschijnselen zien als stervende wereldgedachten .In deze lichtwereld nu speelt ook de duisternis een rol en naast het licht leeft in de duisternis ongetwijfeld ook datgene wat in het gebied van de ziel en geest DE WIL kan worden genoemd ; je kunt het ook , meer in oosterse trant , de liefde noemen ……Alleen voor ons eigen bewustzijn is licht gedachte , voorstelling , en de duisternis in ons is wil en wordt het goede , wordt liefde .

   En als wij slapen leeft de ziel in het licht en is de wil verlamd .
   Bij het wakker worden is de wil wakker en voelt/leeft de ziel in de zwaarte .

   1. henri

    Hi Stroes ,

    Ja beetje verwarrend …
    Ik verstond dat jij de liefde uitsluitend als een gevoel zag , maar dat is niet zo denk ik omdat de WIL nog weinig begrepen wordt , het is een belangrijk item bij Steiner .
    Ik zie het gevoels-tegendeel van liefde wel als haat . Zo ook vreugde en leed /pijn lijden . Maar mijn vorige antwoord sluit meer aan bij de vorige onderwerp Materie en Geest . En daar speelt de WIL een voorname rol want de WIL is niets anders dan het binnenste of de innerlijkheid van de materie . Wat wil dit zeggen ? Dat er geen atomen en moleculen zitten in de materie zitten zoals de natuurfilosofen denken maar uitsluitend wil en deze wil/is gericht naar de toekomst en de beginnende ontkiemende wereld . De toekomst ligt besloten in de dichtheid van de materie of anders gezegd met de woorden van Steiner : De wereld van de toekomst rijst op in de duisternis , in het stoffelijk wilsmatige element .

    Moeilijke materie om nu nog eens dat woordje te gebruiken . Een bijzonder interessant maar ook weer doordenkertjesboekje daarover is ” Licht en duisternis ”

    https://www.abc-antroposofie.nl/index.php?q=Licht+en+duisternis+&n=0&verlanglijstje=&d=0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s