Vernietigende en belemmerende wezens

We hebben ook in andere voordrachten erop gewezen hoe we op het gebied van de geesteswetenschap in de verschillende hemellichamen van ons wereldsysteem niet alleen fysieke, materiële dingen zien, maar het fysieke en materiële verknoopt zien met hogere en lagere geestelijke wezens, met wezens van de meest verheven soort, die tot heil van het gehele systeem de ontwikkeling omhoogheffen, en eveneens met geestelijke wezens van een lagere soort, welke belemmerend en vernietigend ingrijpen. 

We moeten er echter duidelijk van bewust zijn dat wat ergens als belemmering en verstoring verschijnt, in het grote geheel toch weer geïntegreerd is in de wijsheid van het totale systeem. Men zou daarom kunnen zeggen: Wanneer ergens iets schijnbaar vernietigends, remmends en slechts bestaat, dan wordt door de loop van het geheel de evolutie zo wijs geleid dat ook dit verwoestende, belemmerende kwaad omgestuurd, omgeleid wordt naar het goede, naar het beste.

Bron: Rudolf Steiner – GA 102 – Das Hereinwirken geistiger Wesenheiten in den Menschen – Berlijn, 29 februari 1908 (bladzijde 63)

Eerder geplaatst op 26 september 2017  (2 reacties)

1-

Advertentie

12 gedachtes over “Vernietigende en belemmerende wezens

 1. Rudolf Steiner ‘moet’ nog van ‘Goed’ en ‘Kwaad’ spreken.
  Zijn publiek is 19de eeuws en heeft de ambivalente, kwantum-fysische, psychologische en totalitair-systemische 20ste eeuw nog niet meegemaakt. Heeft nog niet door die begrippen heengeprikt.
  Goed en Kwaad zijn met God nu langer functionele eenheden.
  We doorzien dualisme als een construct.

  De hele quote lijkt er op gericht om de termen die hij zelf noodgedwongen gebruikt, weer te ontkrachten door een nono-dualistische verhandeling:-).
  ‘Leefde ik maar 100 jaar later!’, hoor ik hem verzuchten, ‘dan heb ik aan een enkel woord genoeg!’

  Of niet…??

  Steekt er misschien wijsheid in dat hij gedwongen is zich zo te nuanceren? Is dat misschien nou juist de kracht? Die schijnbaar premature bewustmaking? Dat ‘aanbrengen’ van kennis die nét voorbij het bewustzijn van dat moment ligt?
  En hoe zit dat in onze tijd? de 21ste eeuw? Deze tijd van soundbites en labels? Waar nuance en geestelijk leven op sterven na dood lijkt? Wie is nu de leraar of lerares die op genuanceerde manier ons iets bijbrengt dat nog maar nét in ons bewustzijn daagt, en voor de mens van de 22ste eeuw wellicht gesneden koek is?

  Wie zal het zeggen:-)

 2. Ik moet gelijk denken aan slimme hackers en/of virussen, die binnendringen via de zwakke plekken van systemen en er daarmee onbewust voor zorgen dat we die systemen verbeteren en slimmer maken om ze te kunnen behouden.
  Dit geldt voor zowel computersystemen als natuurlijke afweersystemen als sociale systemen etcetera

  1. Maar die hackers, virussen, vernietigende of afbrekende krachten zijn dus onderdeel en in zekere zin zelfs creaties van het gehele systeem waar we onafgebroken zelf deel van uitmaken.
   Er bestaat eigenlijk geen schuld, er bestaat alleen een chemie tussen licht en donker, zowel binnen als buiten. Waaraan we ons al naar gelang onze intenties verder ontwikkelen.

   1. Daar wou ik nog -parasiterende aan toevoegen. Want wat ‘kwaad’ genoemd wordt leeft altijd slechts bij de gratie van het ‘goede’, wat eigenlijk niets anders dan het levende betekent.

 3. Bernard

  “Wanneer ergens iets schijnbaar vernietigends, remmends en slechts bestaat, dan wordt door de loop van het geheel de evolutie zo wijs geleid dat ook dit verwoestende, belemmerende kwaad omgestuurd, omgeleid wordt naar het goede, naar het beste.” – Als we ons er niet door laten verleiden, maar kracht ontwikkelen om er mee om te gaan, ontwikkelen we ook de potentie onze bewustzijnsziel te ontwikkelen tot geesten van de vrijheid.
  Zie ‘Eenzaamheid en vervreemding – Hoe kunnen psychische problemen van deze tijd overwonnen worden?’ 10 oktober 1916, pag. 28.

 4. henri

  Ik denk dat als er veel duisternis rondwaart , zoals in de laatste decennia en vooral heden het geval is geweest , ook u weer het licht gaat in kracht toenemen , het licht kan ook achter de duisternis verscholen geweest zijn ,althans voor het onwetende bewustzijn .Na tijden van duisterns gloort er licht aan de horizon.
  De mens kan slechts door inzichten en zelfbewustzijn zich verbinden tot het hogere .
  De dag van vandaag is dit wel heel extreem , de achtergebleven engelen hebben sterke positie en leiding genomen in het wereldgebeuren , dit dmv ‘ genootschappen van de linkerhand ‘ of loges die steeds meer mensenzielen inspireren met materialistische imginaties en geestloze voorstellingen .
  Hierdoor worden uit de etherlichamen van dezen , ook na hun dood door deze tegenengelen een soort van “tegen-etherring” geschapen aan de aarde . Zielen die zich vervuld hebben met deze materiele imaginaties zullen als gevolg daarvan lang in de bewuste aardesfeer dienen te verblijven en zich nog meer van de eigen naar boven strevende engel af te zonderen .
  Dank zij de vereniging met deze engel is de ziel na de dood niet alleen in staat om zich te verbinden met de etherische Christus , die tegenwoordig via de hiërarchie van de engelen in de mensheid werkt maar ook om zo snel mogelijk het rijk van de aartsengelen te bereiken .
  Na de dood dient haar engel de ziel naar deze sfeer brengen opdat zij van daaruit de weg kan vinden die boven de grenzen van de eigelijke aardesfeer uitstijgt.
  Blijft de ziel echte om bovengenoemde redenen te lang in de buurt van de aarde , dan valt zij ten prooi aan de leiding van de achtergebleven engel . Deze zal dan meteen verhinderen dat zij naar het rijk van de rechtmatige aartsengelen opstijgt en haar in plaats daarvan naar het gebied van de Archer leiden die op het aatsengelen niveau zijn blijven staan. . Deze achtergebleven Archai doordringen dan zo ee ziel met krachten , die haar ee uiterst sterk streven naar Ahrimaanse onsterfelijkheid oproepen .
  ( zie GA 174 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s