Blind autoriteitsgeloof 

We leven in het tijdperk van een zeer verwaarloosd denken, en tegelijkertijd in het tijdperk van het meest blinde geloof in autoriteit. De mensen leven tegenwoordig geheel met het idee: ze moeten het gezag geloven, ze moeten de autoriteit erkennen, die door de uiterlijke machten zijn goedgekeurd. Ze willen weten of het een of ander juist is. Meestal denkt men er tegenwoordig helemaal niet eens over na dat het een individuele aangelegenheid zou kunnen zijn, dat men misschien zichzelf er mee bezig zou kunnen houden! Dus gaan ze naar wie ‘recht en wet is nagelaten als een erfelijke ziekte’ en accepteren conclusies zonder af te wegen hoe die conclusies tot stand zijn gekomen; want ze houden het voor juist om de autoriteit blindelings te aanvaarden.

Iemand wordt ziek, maar neemt niet de geringste moeite om op de een of andere manier iets te weten te komen over de eenvoudigste zaken. Waarvoor? Daarvoor hebben we de door de staat erkende artsen en die hebben te maken met ons lichaam. Ons lichaam houdt ons in het geheel niet bezig! Men wil over een andere vraag beslissen, men gaat naar hen die het zouden moeten weten: naar de theologen, naar de filosofen, naar dit of dat.

Wie deze gedachtegang bij zichzelf voortzet, zal werkelijk bij zichzelf ontelbaar veel vinden, dat het meest blinde autoriteitsgeloof aanneemt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 165 – Die geistige Vereinigung der Menschheit durch den Christus-Impuls – Dornach, 1 januari 1916 (blz. 102)

Zie ook : Hedendaags autoriteitsgeloof erger dan middeleeuws bijgeloof

trust-me-i-doctor-trust-me-i-doctor-heartbeat-line-red-108821493

16 gedachtes over “Blind autoriteitsgeloof 

  1. Arjan

   Inderdaad. Dit kom ik in gesprekken tegenwoordig veel tegen, aangevuld met: als zoveel andere mensen het zeggen en doen, waarom ben jij dan een andere mening toegedaan?

  2. Roderick Balt

   Zeer actueel en niet alleen fysiek medisch maar ook met geestelijke klachten is men maar al te blij met een diagnose en bijpassende behandeling. Ik snap dat wel, in zo’n harde wereld geeft zoiets ook een soort van houvast/bescherming maar het geeft mij een heel ontheemd gevoel om niet verder te zoeken dan wat artsen te zeggen hebben.

 1. Ook een oorzaak dat mensen veel maar op gezag aannemen is gemakzucht. Iemand stuurde mij onlangs het boek Vaccin Vrij van Door Frankema. Ik zie wel in dat het belangrijk is om zo’n boek te lezen in deze tijd, want men kan veel te weten komen over vaccineren en of vaccinaties nu wel of niet goed en veilig zijn.Evengoed had ik geen zin om dat boek te lezen en ben na 70 bladzijden gestopt. Gemakzucht dus. Maar ik had al twijfels over vaccinaties en dat is door dit boek bij mij nog sterker geworden

 2. Och Ridzerd wat pijnlijk actueel inderdaad. En het is nu, ruim honderd jaar na zijn uitspraak, misschien nog erger dan toen. Zovelen om mij heen, familie en vrienden in Holland, zitten muurvast zonder dat ze het weten. Het stemt me soms diep verdrietig dat niets doordringt. Gelukkig leef ik hier in Portugal met mensen die wel zelf vragen stellen. Wat opvalt zijn de kleine boerenfamilies die generaties lang op dezelfde boerderij wonen, die nog dicht bij de natuur staan en die het allemaal niet vertrouwen en alles afwijzen. Dat stelt me gerust. Zo ook de vele citaten van Steiner. Daar put ik dan weer kracht uit. Dank je Ridzerd.

  1. Haike

   Wat mooi dat die mensen nog zo dicht bij de natuur staan daar ben ik wel jaloers op als oud-Warmonderhoffer.

   Maar alles afwijzen, komen we daar verder mee? Als ik straks verplicht wordt me te laten vaccineren zal ik me daar toch mee moeten uiteenzetten..

  2. Clarina Kos

   Hallo Liesbeth, goed geschreven! Hier in het koude Nederland zijn er veel meer mensen die zich vragen stellen bij wat er allemaal bekokstoofd wordt…en waar in het algemeen geen zicht op is, omdat besluiten op een niveau worden genomen waar de burger niet toe behoort…vraag is hoe daar iets aan te doen, behalve dan burgerlijke “ongehoorzaamheid”…. groet, Clarina

 3. Dirk

  Deze “pandemie” moest de financiële sector redden. In september 2019 steeg de rente op de repomarkt plots van 2 naar 10,5% en moest de Amerikaanse Centrale Bank honderden miljarden injecteren om de brand te blussen. Het hielp geen zier. Plots komt het virus en heeft men een excuus om duizenden miljarden te injecteren (momenteel in de V.S. al zo’n 9.000 miljard dollar). Stroomt al dat geld via de financiële sector echter door naar de reële economie, dan krijg je een monetaire tsunami (met sterke inflatie). Dus moest tegelijk de economie op een laag pitje worden gezet om overkoken te voorkomen : lockdown. Ze verzinnen geregeld nieuwe virusvarianten om nieuwe lockdowns te verantwoorden, hoewel de pandemie al voorbij is sinds mei 2020, als je kijkt naar de overlijdens. Aan een pas met QR-code werkten ze al jaren. Alle info over ons moet daar op komen, niet alleen de medische. Canada is daar een voorloper in. Uiteindelijk komt er ook een nieuw ID-systeem voor op internet en een nieuwe digitale munt van de centrale banken, samen met het afschaffen van cash. Een systeem van totale controle dus, zowel offline, online als financieel. De pandemie is gewoon een excuus om dat systeem te kunnen doordrukken. Vandaar dat men iederéén wil dwingen zich te laten vaccineren. Iedereen moet in dat QR-systeem worden gedwongen, ook de kinderen al, hoewel ze totaal geen risico lopen. Het “nieuwe” virus is niet dodelijker dan een gewone seizoensgriep en straks is het een simpel verkoudheidsvirus. De dwangmaatregelen zijn een wanhoopspoging van de Davos-club om hun instortend machtssysteem te redden. Wellicht komt het te laat, want het verzet groeit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s