Het meest volmaakte dat de godheid gecreëerd heeft

Het meest volmaakte dat de godheid voor de mens gecreëerd heeft, is zijn lichaam. Het menselijk lichaam is de meest perfecte vorm die de goden ontwikkeld hebben. Het is een werktuig waardoor de ziel van de mens in de wereld kan waarnemen. Op wonderbaarlijke wijze is het menselijk lichaam ingericht. Een heilige tempel zou het menselijk lichaam voor zijn ziel moeten zijn. Maar de ziel is nog niet volmaakt. Ze begint zich pas te ontwikkelen. 

Het menselijk lichaam maakt geen fouten; het is de onvolmaakte ziel die voortdurend vergissingen begaat. In haar wonen hartstochten, driften en begeerten en ze gebruikt het lichaam om deze begeerten te bevredigen.

Maar zoals er in het menselijk lichaam de zintuigen zijn, waardoor de ziel in de omringende wereld kan kijken, zo zullen zich in de ziel ook geleidelijk organen ontwikkelen, die haar steeds hoger en volmaakter zullen maken. Zulke organen ontwikkelen zich ook nu al in de ziel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden / Gedächtnisaufzeichnungen von Teilnehmern – Band I: 1904 – 1909 – Berlijn, 18 april 1906 (bladzijde 137-138)

Eerder geplaatst op 23 september 2017  (2 reacties)

systems

7 gedachtes over “Het meest volmaakte dat de godheid gecreëerd heeft

 1. Het gevaar van voorspellende uitspraken in oude taal is dat ze de toekomstige toehoorder op een verkeerd spoor zetten.

  Je staat boven op een berg en ziet aan de horizon de stad die over twee dagen je volgende bestemming is.
  Hoe verleidelijk is het dan niet om in je wandelen te haasten, het doel is zo mooi! Zo puur!
  Maar niet alleen zie je dan niets van de mooie omgeving, je forceert ook je knieën, slaapt kort en nog veel gevaarlijker: je meent iets te weten dat andere wandelaars niet weten, je voelt je bevoorrecht, wellicht wijzer.
  Dan passeer Je een herberg in een dorpje. Je laat het links liggen omdat je je bestemming in het vizier hebt. Daar zie je een wandelaar, zich van geen bestemming bewust, die zich tegoed doet aan drank, eten en plezier heeft. Jij denkt dat je verheven bezig bent, maar die mede-wandelaar, in zijn planloosheid en driftige opwinding, doet wellicht ervaringen op die vele malen dieper, wijzer en voedender zijn dan jou hele mooie, verheven bestemming. Waardoor je deze nooit bereikt, of wel, maar dan als inhoudsloze God.

  Steiner beschrijft hier denk ik niet zoiets als een bestemming, maar, zonder het te noemen, de herberg. De alchemistische kookpot.

  Niet het doel is het doel maar het proces.

  1. M.L Heine

   Wat bedoel je, dat iemand die zich vol …..eet zijn zintuigen verder heeft ontwikkeld dan iemand die dat al op een gezonde wijze heeft omgevormd? Druk je deze nu een arrogante houding op? Nogal kort door de bocht. Als je bewustzijn zich verruimd dan gaat als vanzelf het je tegenstaan om zomaar alles te eten. Dan eet je omdat je lichaam bepaalde stoffen nodig heeft en dat kan ook nog eens goed smaken omdat je smaak subtieler wordt.

  2. Haike

   Als, als, als…

   Dat begint al in je eerste zin: Het gevaar van voorspellende uitspraken in oude taal is dat ze de toekomstige toehoorder op een verkeerd spoor zetten.

   Dat weet je helemaal niet, het zou kunnen gebeuren maar het staat niet per definitie vast.

   De een loopt door en ander doet geheel andere ervaringen op dan de bezoeker van de herberg..
   Zoiets heet ontwikkeling en dat zal voor ons allemaal anders zijn.
   Er leiden vele wegen naar Rome….
   En ja;
   De weg is het doel… en het Doel is de weg…

  3. stroes71

   Zoals ik Ingmar lees, bedoelt ie dat de waarheid niet iets is wat je buiten jezelf kunt zoeken, maar dat je eerder juist gedachteloos, onbevangen, vol vertrouwen, levend, voelend, toegankelijk kunt zijn voor de waarheid.

 2. stroes71

  Die volmaaktheid van het menselijk lichaam ben ik me het diepst bewust geworden door het baren en bevallen van een kind. Maar geloof me, die was er zonder hartstocht niet gekomen…

  1. M.L Heine

   Een kind verwekken hoeft niet alleen door hartstocht tot verwekking te komen. Het kan ook met Liefde, tederheid, een verbondenzijn op diep zieleniveau tot het verwekken van een kind komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s