Het lot vormt zich vanuit twee stromen

Het lot vormt zich vanuit twee stromen die in het mensenleven tot een eenheid samenvloeien; de ene ontspringt aan de drang van de ziel van binnen uit; de andere treedt de mens vanuit de buitenwereld tegemoet.

Overgenomen uit een boekje dat lang geleden werd uitgegeven door Freie Hochschule für Geisteswissenschaft, Dornach. Vertaling Frans Carlgren

161337967_1103627563384655_8623659106061746251_n

10 gedachtes over “Het lot vormt zich vanuit twee stromen

  1. Berenard, de drang van de ziel van binnen uit is een deel van het karma. Het zijn alle impulsen, gevoelens en ook talenten waarmee een mens wordt geboren. Dat is dus de ene stroom. De andere stroom is wat van de buitenwereld op een mens afkomt, bijv. het land waarin je wordt geboren, de mensen die je ontmoet, of je in armoede of in welvaart wordt geboren enz.

  2. stroes71

   Alles is karma.
   Maar de drang van de ziel is altijd een verlangen dat rechtstreeks uit het hart komt, alles in het leven waar je schoonheid in ziet en vervulling bij voelt.

   1. Haike

    Kan je mij uitleggen waarom alles karma is? Want dat begrijp ik niet. Want als dat zo is zou ik volgens mij ook geen vrije wil meer hebben.

  3. stroes71

   @Haike
   In de zin van het besef dat alles wat leeft continue verbonden is.
   In de zin dat geen enkele beweging los staat van het geheel dat zich in tijd en ruimte bevindt, maar in een voortdurende verwevenheid bestaat.

 1. stroes71

  Iedereen wordt geboren met een eigen intentie.
  Intentie betekent bedoeling, en zo is het Duitse woord voor -doel ook -Ziel.
  Het zegt eigenlijk alles. In je ziel ligt opgeslagen waarvoor je geboren wou worden, en de praktijk van het leven geeft je de kans om dat te realiseren.
  Wat tegemoet treedt vanuit de buitenwereld is de weerspiegeling van je eigen zielstoestand.
  Het één ken je al, het ander wil je nog leren. Niets kan op je afkomen zonder dat je het zelf (al dan niet bewust} zelf wil.

   1. stroes71

    Ja dat is waar; zonder fouten zou je immers niets leren.
    En omdat we diep van binnen beseffen dat vrijheid eigenlijk hetzelfde is als verantwoordelijkheid kunnen zaken als angst, luiheid, ijdelheid en zo meer ons tegenhouden vrijer te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s