Over Edison en praktisch werken

Ik was onlangs zeer verheugd toen ik las dat er nog steeds mensen zijn die, naast de gewone routine van het leven, de echte levenspraktijk ook altijd als iets belangrijks in het leven hebben gezien. Er was onlangs een nieuwsbericht in de wereld hoe Edison zijn mensen had getest, die hij voor praktisch werk wilde voorbereiden. Het interesseerde hem helemaal niet of een koopman goed boekhouden kan. Dat, zei hij, kan in drie weken worden geleerd als hij verder een bekwaam, verstandig mens is. Al deze specialiteiten interesseerden hem helemaal niet, dat redt men toch wel. En dat klopt. Maar Edison stelde vragen aan de mensen van wie hij wilde weten of ze ook in het praktische leven deugen, vragen van bijvoorbeeld dit soort: hoe groot is Siberië? 

Dus als hij iemand wilde controleren of hij een goede boekhouder is, vroeg hij niet of hij een goede balans kon opmaken, maar eerder: Hoe groot is Siberië? – Of: Als een ruimte vijf meter lang, drie meter breed en vier meter hoog is, hoeveel kubieke meter lucht zit er dan in? – en soortgelijke vragen. Hij stelde vragen als: Wat staat er op de plaats waar Caesar de Rubicon overstak – enzovoort, zeer algemene vragen, en afhankelijk van of iemand zulke algemene vragen min of meer kon beantwoorden, stelde Edison hem aan als boekhouder of iets dergelijks. Dus of hij goed was in boekhouden interesseerde hem helemaal niet, want hij wist: Als iemand zulke vragen kan beantwoorden, dan is het een bewijs dat hij zijn schooltijd niet voor niets heeft gehad, dat hij als kind zich met beweeglijke gedachten heeft ontwikkeld; en dat is wat Edison eiste.

Bron: Rudolf Steiner – GA 205 – Menschenwerden, Weltenseele  und  Weltengeist – Dornach, 3 juli 1921 (blz. 132-133)

gettyimages-615312634

Thoma Alva Edison (11 februari 1847 – 18 oktober 1931)

Advertentie

5 gedachtes over “Over Edison en praktisch werken

 1. henri

  Ahriman

  Als je de hele voordracht leest , versta je dit citaat natuurlijk beter …Het beweeglijke denken aan te leren staat lijnrecht tov de ahrimanische opvoeding .
  Het is een beeld-denken tov het abstrakte denken dat Ahriman wil , en Ahriman wil de gehele mens tot hoofd maken zodat hij tot een slimme zeer intelligente geindoctrineerde automaat kan worden ipv naar school te gaan en door de wil opgevoed te worden .

  Nu viel mij iets te binnen bij het verder lezen van die voordracht ..
  Er staat :
  ” Er zijn personen, die zich bij voorkeur aan de cultuur van Ahriman overgeven en zelfs graag ahrimanische dingen willen doen .het is per slot van rekening veel aantrekkelijker het vaccin uit te vinden en daardoor beroemd te worden , dan je als ONDERWIJZER je jarenlang met die leerlingen af te beulen .
  Men moet die dingen , die zo diep in het leven van de mens ingrijpen , serieus nemen. Zolang men ze niet serieus neemt merkt men niet welke doelstellingen deze sekte nastreeft .”

  Wel ,nu doemde ineens in mij op de gedachte en het beeld aan Hugo De Jonge die zich als onderwijzer jarenlang met school kinderen heeft afgeslooft , en te weten is gekomen dat dat immers niet nodig is als er een heel goed vaccin kan gegeven worden aan kinderen ….?. Een broer van hem werkt immers ook in de vaccinontwikkeling .

  https://www.ninefornews.nl/de-jonge-over-ongevaccineerden-we-weten-waar-ze-wonen/

  1. Haike

   Dank je wel voor je bijdrage Henri, het geeft wat meer perspectief op het citaat. En ja dat er ministers zijn die banden hebben, of hebben gehad met de medische wereld is treurig..

  2. Roderick Balt

   Ik heb heel eerlijk gezegd geen flauw benul wat er nu precies gaande is, of ik nou gek ben of dat er inderdaad toch een complot gaande is, maar het voelt voor mij in ieder geval alsof er veel duisternis naar de oppervlakte komt. Ik vraag me echt af hoe mensen als de Jonge ooit de weg nog terug moeten vinden naar menselijkheid.

  1. henri

   Jendieng,
   Klopt
   Over de broer hier :

   https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-nee-astrazeneca-werknemer-is-geen-broer-van-minister-hugo-de-jonge/article-longread-1780159.html

   Conclusie

   Het klopt dat minister Hugo de Jonge een broer heeft, Marien de Jonge, die in de vaccinontwikkeling werkt en verbonden is aan Intravacc. Maar de Martinus de Jonge die voor AstraZeneca werkt, is voor zover we konden nagaan alleen een achternaamgenoot en geen familie van de Nederlandse minister. We beoordelen de berichten op sociale media dan ook als eerder onwaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s