Transformatie door het Ik

Vergelijk eens een van de wildste mensen, een kannibaal die nog andere mensen opeet, met een gemiddelde Europeaan, en dit weer met een hoog ontwikkeld persoon, bijvoorbeeld Goethe, Schiller of Franciscus van Assisi. De wilde volgt onmiddellijk zijn instincten en hartstochten zoals ze in zijn astrale lichaam aanwezig zijn. Hij heeft weliswaar al het Ik, maar dat is nog geheel in de macht van het astrale lichaam. De gemiddelde persoon van tegenwoordig onderscheidt al wel wat goed en niet goed is. Dit komt doordat deze persoon al aan zijn astrale lichaam heeft gewerkt. Hij heeft daaraan gewerkt en zelfs sommige driften omgevormd in zogenaamde idealen. Hoe meer een mens vanuit zijn Ik zijn astrale lichaam heeft omgewerkt, hoe hoger ontwikkelingsstadium hij heeft bereikt.

De gemiddelde Europeaan van vandaag de dag heeft al veel omgewerkt. Een individualiteit als Schiller of Goethe heeft al een veel groter deel van zijn astrale lichaam omgewerkt. Maar iemand die alle hartstochten al onder zijn wil heeft bedwongen, zoals bijvoorbeeld Franciscus van Assisi, heeft een astraallichaam dat volledig is getransformeerd door het Ik; er is niets meer in dat niet onder de heerschappij van het Ik staat.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und  Christus- Erkenntnis / Theosophie  und  Rosenkreuzertum – Kassel, 17 juni  1907 (blz. 40-41)

Portraits of Rudolf Steiner 0014

Advertentie

9 gedachtes over “Transformatie door het Ik

 1. Mooi!

  En toen ging er de 20ste eeuw overheen in al zijn gruwelijke, maar ook psychologische, spirituele en kunstzinnige glorie….

  De drift die een ideaal wordt…..

  Dat vraagt meditatie🙏🏻

 2. Haike

  Zou het ook voor Steiner zelf gelden? En is het wel het Astraal lichaam wat hier onder de loep wordt genomen, of zijn Lucifer en Ahriman hier ook in aanwezig?

 3. Chaitanya Hoeve

  Franciscus v. A heeft een astraallichaam dat volledig is getransformeerd door het Ik? Bonaventura vroeg Franciscus waarom hij zijn lichaam zo kwelde, terwijl zijn lichaam hem zo dienstbaar was. Dat opende Franciscus de ogen, maar toen was hij al zo ver heen dat hij doodging. En dat is een Ik transformeren? Die man was gewoon knettergek!

  1. Haike

   Ja getransformeerd door het “IK”. Niet door het Astraal lichaam zelf, en ook niet door het fysieke lichaam, maar door het “IK”, wat ook nou samenhangt met de Wil van de mens, en ook genoemd word in bovenstaand citaat, dat geeft een wat ander beeld van de zaken……

   1. Bij punt 2 uit de vele Steinercitaten van uitspraken over Assisi:

    In dem Astralleib des Franz von Assisi war einverwoben ein Abbild des Astralleibes des Jesus von Nazareth. Bei Franziskanern und Dominikanern finden Sie viele, welche solche Abbilder des Astralleibes damals verkörpert haben. ” (Lit.: GA 109, Seite 58)

 4. henri

  R Steiner vermeldt aangaande Franciscus van Assisi , dat deze reeds een vorige incarnatie had in een mysterieschool aan de oevers van de Kaukasus , Daar werden zij ingewijd in de leer van Boeddha via leraren die er fysiek waren maar, ook anders doorwerkten via de geest .Daardoor kon hij in zijn volgende incarnatie de Christusimpuls laten inwerken in zijn lichaam . Zo werden er tussen de 11 de en 14 de eeuw in bepaalde personen het astrale lichaam ingewoven van Jezus van Nazareth . Dit was het geval bij Franciscus ,zodat het IK van Franciscus het menselijke IK was van deze individualiteit .Aan Elisabetth van Thüringen viel dit ook te beurt. Dit zal de egenaardigheden verklaren en het is karmisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s